Jump to content

drozdze pracują a brak bąblowania

Recommended Posts

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

witam, mam problem. gdy wyciągam rurkę fermentacyjna czuje jak unosi się zapach pracy drożdży lecz gdy wkładam ja spowrotem nie widac bablowania, gdzie jest problem? czekam juz 2 dni od wsypania drozdzy, znajduja sie w otpowiedniej temp.

Zmień bąblownicę lub uszczelnij pojemnik bąblotwórczy...:lol:

witam, mam problem. gdy wyciągam rurkę fermentacyjna czuje jak unosi się zapach pracy drożdży lecz gdy wkładam ja spowrotem nie widac bablowania, gdzie jest problem? czekam juz 2 dni od wsypania drozdzy, znajduja sie w otpowiedniej temp.

Podczas rejestracji każdy powinien zaznaczyć że nie będzie pisał o bąblowaniu i używał polsich znaków :lol:

witam' date=' mam problem. gdy wyciągam rurkę fermentacyjna czuje jak unosi się zapach pracy drożdży lecz gdy wkładam ja spowrotem nie widac bablowania, gdzie jest problem? czekam juz 2 dni od wsypania drozdzy, znajduja sie w otpowiedniej temp.[/quote']

Podczas rejestracji każdy powinien zaznaczyć że nie będzie pisał o bąblowaniu i używał polsich znaków :lol:

...ale wszystkich, wszystkich... :lol:;)

a tu eksperci mało wyrozumiali,

Jeżeli, w ciągu kilku dni kilka osób pyta o to samo i pewno za dwa dni znów ktoś leniwy nie poczyta tylko zada znów to samo pytanie, to nerwy mogą puścić. Zrozumiesz to za kilka lat.

Dziwne tylko, że przez 4 lata jak warzę to ludzie nie mieli z rurkami problemów. Jakoś ostatnie 3 msc to istny wysyp bąblarzy.

tiaa, zara pociski, tu jest tyle tego ze wolałem założyć nowy temat, to moje pierwsze warzenie, a tu eksperci mało wyrozumiali,

Zapraszam do innego wątku, gdzie napisałem jak ja sobie poradziłem z nieszczelnością swoich fermentorów: http://www.piwo.org/forum/t4417-Nieszczelne-fermentory.html

witam' date=' mam problem. gdy wyciągam rurkę fermentacyjna czuje jak unosi się zapach pracy drożdży lecz gdy wkładam ja spowrotem nie widac bablowania' date=' gdzie jest problem? czekam juz 2 dni od wsypania drozdzy, znajduja sie w otpowiedniej temp.[/quote'']

Podczas rejestracji każdy powinien zaznaczyć że nie będzie pisał o bąblowaniu i używał polsich znaków ;)

...ale wszystkich, wszystkich... :lol:;)

ale ja używałem polskich znaków , tylko zjadłem literkę :lol:

Ludzie, dajcie spokój uncleshaqi ; bo zaczynam się czuć jak na browar.biz.

Wiem, że miałeś tam szczególnie nieprzyjemną sytuację (gdzieś o tym pisałeś), ale bardzo proszę, nie uogólniajmy. Ponad 6 lat udzielam się na tamtym forum i mam o nim bardzo dobrą opinię, niezaprzeczalnie jest to skarbnica wiedzy jednak nieco inaczej ukierunkowana niż Piwo.org. Tu zajmujemy się piwowarstwem domowym, tam jest to tylko dodatek do portalu poświęconemu branży piwowarskiej. Nie demonizujcie tak tutaj Browaru. Tamto forum "cierpi" na znacznie większą popularność (10x tyle użytkowników, blisko milion postów) więc siłą rzeczy częściej zdarzają się tam sytuacje budzące emocje, szczególnie że często toczą się tam dyskusje związane z oceną pewnych poczynań browarów, zahaczające o ekonomię politykę, historię... Gdy ludzie dyskutują o swoich poglądach to zdecydowanie częściej puszczają im nerwy niż przy rozmowie o technicznych aspektach procesu piwowarstwa.

W wielu miejscach wiele osób na tym forum przedstawia Browar.biz jako forum nieżyczliwe, wręcz niekulturalne, generalnie w złym świetle. Nie zgadzam się z tym - nie jest ono idealne, ale i Piwo.org takie nie jest. Jakby nie patrzeć, tam 13Robert tak samo rozwala kolejne dyskusje, a zbanowany nie został... (to nie zarzut, tylko przykład. Ja tam się z tego ciesze...)

Przepraszam za offtopic.

Edited by TomX

Ten z Torunia - przepraszam, ale masz zbyt trudny dla mnie do zapamiętania nick.

Moja rada, którą powtarzam już od - czytaj, czytaj i czytaj.

Żaden "Ten" Janku. Kolega wypełnił profil i ma na imię Kuba.

Przecież nie piszę, że browar.biz jest zły; apeluję jedynie o nie przenoszenie pewnych zachowań stamtąd tutaj.

W tym konkretnym przypadku mam na myśli branie pod obcasy początkujących użytkowników forum.

Ale chyba przyznasz Piotrze że któryś tam post w tym miesiącu o rurce może irytować :okey:

ps Kiedys ktoś sie oferował że będzie odpowiadał na każde ( nawet głupie pytanie ) w piaskownicy

Edited by anteks

Kiedyś krążył obrazek z Simsonem piszący na tablicy 1000 razy "będę używał Google". W tym wypadku wyszukiwarki. :okey:

Andrzeju, jak coś powtarza się po raz... po prostu nie czytam. Taki nawyk dopracowywany latami.