Pieron Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 CODER sprubuję z Twoim programem. JK A ja jak już kupiłem Beersmitha' date=' to używam jego Refractometer tool, ale wyniki powinny być identyczne. On jest o tyle lepszy, że liczy i dla unfermented i dla fermenting wort.[/quote'] Jakbyś Coder walnoł tłumaczenie od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Chyba też zdecyduję się na Beersmitha bo za bardzo będę do tyłu a warzeniu. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Jakbyś Coder walnoł tłumaczenie od razu. Klikasz w refractometer tool z lewej strony i na dialogu masz od góry: Calculations(typ pomiaru) do wyboru: brzeczka/fermentująca brzeczka/gotowe piwo Odczyt refraktometru w Brix Ekstrakt początkowy w Plato (tylko dla fermentującej brzeczki) Właściwa, obliczona wartość w Plato reszta nieistotna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Chyba też zdecyduję się na Beersmitha bo za bardzo będę do tyłu a warzeniu. JK eeeee, nie za bardzo kumam z czym miałbyś być do tyłu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Jednak uważajcie z tymi refraktometrami, za często dają błedne odczyty. Ja się przeprosiłem z hydrometrem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Ja usredniam wyniki pomiedzy refraktometrem, a hydrometrem. Poki co jestem w stanie calkiem dokladnie okreslic wartosci, nawet do 0,2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Ja usredniam wyniki pomiedzy refraktometrem, a hydrometrem. Poki co jestem w stanie calkiem dokladnie okreslic wartosci, nawet do 0,2°Blg Czlowiek z jednym zegarkiem wie, ktora jest godzina. Czlowiek z dwoma zegarkami nigdy nie jest pewien... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Czlowiek z jednym zegarkiem wie, ktora jest godzina. Czlowiek z dwoma zegarkami nigdy nie jest pewien... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Mam refraktometr i program CODERA, ale chyba już 15 warkę mierzę podwójnie. Przy starcie jest ok pomiary sie w zbliżeniu potwierdzają. Po burzliwej, czy przed butelkowaniem 3 razy miałem większą różnicę. Zauważyłem to przy dwóch piwach stout milk i belgijski tripel, trzeciego nie pamiętam, a nie mam w tej chwili notatek.JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Mam refraktometr i program CODERA i mam takie pytanie. Otóż odczyt z refrektometru by było blg dzielimy przez 1,04. Czy by policzyć blg w programie też tak robimy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Mam refraktometr i program CODERA i mam takie pytanie. Otóż odczyt z refrektometru by było blg dzielimy przez 1,04. Czy by policzyć blg w programie też tak robimy? Nie, program liczy tylko dla brzeczki fermentującej. To 1.04 musisz liczyć na kalkulaturze - a w praktyce odejmij 0.5 od odczytu i starczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Mam refraktometr i program CODERA i mam takie pytanie. Otóż odczyt z refrektometru by było blg dzielimy przez 1' date='04. Czy by policzyć blg w programie też tak robimy?[/quote'] Nie, program liczy tylko dla brzeczki fermentującej. To 1.04 musisz liczyć na kalkulaturze - a w praktyce odejmij 0.5 od odczytu i starczy. Kule, nie kapuja. Uważa piwo i robię odczyt. By było w Blg dzielę przez 1.04. Po fermentacji wpisuję się tylko wartość początkowa (podzielona przez 1.04) a po fermentacji? (odczyt z refraktometru, czy odczyt z refraktometru dzielone przez 1.04). Wątpliwości dziś przyszły kiedy to rozlewałem piwo, mają przy sobie laptopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 No ta teraz ja też nic już nie rozumiem. CODER mała prośba napisz to po kolei jak mierzyć bo teraz już mi się wszystko pomieszało. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 No ta teraz ja też nic już nie rozumiem. CODER mała prośba napisz to po kolei jak mierzyć bo teraz już mi się wszystko pomieszało. JK A myślałem, że tylko ja mam takie głupie wątpliwości. Wczoraj mierzyłem też areometrem i pomiary były przybliżone. I tak doszedłem do tego pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 OK: Brzeczka niefermentująca: OG w Blg=odczyt w Brix/1.04 Brzeczka fermentująca: trzeba przeliczyć programem, wpisując początkowe OG w Blg i odczyt w Brix, wynik w Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 No i wszystko jest jasne. Czyli jak robiliśmy i tylko niepotrzebne zamieszanie wprowadziłem, ale już wątpliwości brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 No to tak robiłem. Dzięki. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) Patrzcie na to cacko. Edytowane 12 Grudnia 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Patrzcie na to cacko. Któro? to? GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 A co Ty taki nerwowy. Zaraz się rzuca do cytowania. Link już poprawiony, musiałem się trochę naużerać, ale jest już dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ale przynajmniej wiem, co Ci po głowie chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ale przynajmniej wiem, co Ci po głowie chodzi Nic mi nie chodzi po głowie, to znaczy jak już zajrzałem, to mi zaczęło chodzić. A na brouwlandzie patrzyłem, czy nie mają mniejszych kegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Za te pieniądze można kupic miernik rozpuszczonego tlenu, dużo bardziej przydatny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Jako że refraktometr w drodze odświeżę nieco temat choć sprawa jak widzę jest nieco skomplikowana. Calculations(typ pomiaru) do wyboru: brzeczka/fermentująca brzeczka/gotowe piwo A zastanawiam się czy ktoś wie albo się domyśla dlaczego w tym kalkulatorze jest trzecia możliwość "gotowe piwo". Czy też różnica w obliczeniach dla fermentującej brzeczki i gotowego piwa jest na tyle mała, że na nasze potrzeby do zaniedbania. Pomiar areometrem fermentującej brzeczki/gotowego piwa też nie jest moim zdaniem idealny. Co prawda jak napisał bogdan62 w refraktometrze CO2 fałszuje pomiar, czego nie uwzględniają przeliczniki, niemniej rozpuszczony w próbce gaz również wpływa na pomiar areometrem. Ponadto mierząc lagera, leżakowanego w temp. ok. 0°C, a podgrzanego do pomiaru do ok. 20°C, pięknie wydziela się CO2 a malutkie pęcherzyki przyklejają się się do szkła wynosząc areometr. To takie przemyślenia młodego w tej dziedzinie. Swoją drogą ciekawi mnie czy odgazowujecie próbkę przed pomiarem. Choćby z grubsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 A zastanawiam się czy ktoś wie albo się domyśla dlaczego w tym kalkulatorze jest trzecia możliwość "gotowe piwo". Myślę, że pozwala odgadnąć ekstrakt piwa o którym nic nie wiemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się