Kraftman Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Tak właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) @@Kraftman, http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/ tu jest wszystko napisane a wątek przypięty - gdzie jeszcze należałoby to napisać? Edytowane 15 Czerwca 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Jednak to na co chciałem zwrócić uwagę to toksyczność pirosiarczynu. Najważniejsze, o czym należy pamiętać, to fakt, że odkażająco działają opary piro. Nie ma więc sensu zalewanie wiadra do pełna roztworem i zanurzanie sprzętu w nim. Wystarczy po prostu spsikać cały sprzęt, zamknąć w wiadrze i pozwolić działać oparom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Karty charakterystyki piro wiszą na wiki: sodu i potasu. Mówiąc szczerze zaczynając przygodę z warzeniem naczytałem się chyba wszystkiego co możliwe zanim zacząłem używać poszczególnych substancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Tak właśnie. Kraftman, na przyszłość... Jeśli czujesz, że wdychasz jakieś opary, które Cię duszą, podrażniają drogi oddechowe, tracisz świadomość itd. to po prostu reaguj!!! W tym wypadku należało zamknąć pojemnik i napisać na forum lub poczytać instrukcje piro. W innych przypadkach wzywaj pomoc, straż pożarną etc. Jest wiele gazów, które zabijają za nim w ogóle zdążysz się zorientować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraftman Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 @@Kraftman, http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/ tu jest wszystko napisane a wątek przypięty - gdzie jeszcze należałoby to napisać? Np. w instrukcjach, poradnikach warzenia dołączanych do zestawów startowych w popularnych polskich sklepach internetowych dla amatorów. Tak właśnie. Kraftman, na przyszłość... Jeśli czujesz, że wdychasz jakieś opary, które Cię duszą, podrażniają drogi oddechowe, tracisz świadomość itd. to po prostu reaguj!!! W tym wypadku należało zamknąć pojemnik i napisać na forum lub poczytać instrukcje piro. W innych przypadkach wzywaj pomoc, straż pożarną etc. Jest wiele gazów, które zabijają za nim w ogóle zdążysz się zorientować. Zareagowałem w porę. Od teraz jednak do pirosiarczynu będę pochodził z dużo większą ostrożnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 @@Kraftman napisz do tych sklepów - nie wszyscy właściciele sklepów są na tym forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się