Jump to content

mech irlandzki


jarekm

Recommended Posts

Witam

Czy mech irlandzki rehydratyzujecie ?

Nigdy nie słyszałem o rehydratyzowaniu mchu irlandzkiego przy warzeniu piwa. Po prostu wsyp łyżeczkę suchego mchu irlandzkiego razem z chmielem aromatycznym pod koniec warzenia, tj. ok. 10-20 min przed końcem gotowania.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Witam

Czy mech irlandzki rehydratyzujecie ?

Nigdy nie słyszałem o rehydratyzowaniu mchu irlandzkiego przy warzeniu piwa. Po prostu wsyp łyżeczkę suchego mchu irlandzkiego razem z chmielem aromatycznym pod koniec warzenia' date=' tj. ok. 10-20 min przed końcem gotowania.[/quote']

W HB, BA i CP wyraźnie w instrukcji żeby rehydratyzować, to jak to jest?

Link to comment
Share on other sites

Wygląda na to że w Polsce większe sklepy piwowarskie zalecają rehydratowanie, a w Stanach większość po prostu wsypuje suchy mech do gotowania. Rehydratowanie na pewno nie zaszkodzi, ale czy jest konieczne albo nawet lepsze niż wsypywanie suchego mchu? Tego nie wiem.

 

PS. Trochę nie na temat:

Inna sprawa, to czy słowo "rehydratowanie", czy "rehydratyzowanie" to na pewno po polsku? Pytam się, bo po polsku to brzmi dziwnie i nie znalazłem tego wyrażenia w słowniku.

W angielskim "rehydration" oznacza "ponowne (re-) nawodnienie (hydration)" . Chyba w jez. polskim jest jakieś lepsze określenie na ten proces?

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Wygląda na to że w Polsce większe sklepy piwowarskie zalecają rehydratowanie, a w Stanach większość po prostu wsypuje suchy mech do gotowania. Rehydratowanie na pewno nie zaszkodzi, ale czy jest konieczne albo nawet lepsze niż wsypywanie suchego mchu? Tego nie wiem.

Pewno konieczne nie jest, ale , jak zauważyłeś, na pewno nie zaszkodzi.

Przypuszczalnie praktyka rehydratowania stąd, że w przeszłości wodne wyciągi z mchu irlandzkiego były stosowane także w piwnicy, jako element wspomagający skuteczność klarowania piwa przez karuk, czy inne białkowe środki klarujące.

 

 

PS. Trochę nie na temat:

Inna sprawa, to czy słowo "rehydratowanie", czy "rehydratyzowanie" to na pewno po polsku? Pytam się, bo po polsku to brzmi dziwnie i nie znalazłem tego wyrażenia w słowniku.

W angielskim "rehydration" oznacza "ponowne (re-) nawodnienie (hydration)" . Chyba w jez. polskim jest jakieś lepsze określenie na ten proces.

No właśnie dwa słowa: "ponowne nawodnienie" można zastapić jednym, zapożyczonym z lepszego pod względem zwięzłości języka angielskiego: "rehydratacja" (ale nie "rehydratyzacja"!)

 

W polskiej literaturze chemicznej od dawna zgodnie koegzystują sobie "wodzian" i "hydrat"

Link to comment
Share on other sites

Chciałem sprawdzić czy to tylko ja w Stanach wrzucam suchy mech irlandski do warki, czy może inni robią to inaczej i okazało się że wszyscy używają mech na sucho : http://www.homebrewtalk.com/f12/irish-moss-rehydrate-not-214770/

 

 

 

No właśnie dwa słowa: "ponowne nawodnienie" można zastapić jednym, zapożyczonym z lepszego pod względem zwięzłości języka angielskiego: "rehydratacja" (ale nie "rehydratyzacja"!)

 

W polskiej literaturze chemicznej od dawna zgodnie koegzystują sobie "wodzian" i "hydrat"

Może lepiej by było ?rehydration - rehydracja? zamiast ?rehydratacja?, podobnie jak jest w:

"communication - komunikacja" , (nie ?komunikatacja?)

"reperation - reperacja" (nie ?reperatacja?)

"transportation - transportacja" (nie ?transporatacja?)

 

 

Nawodnienie brzmi chyba calkiem naturalnie :-)

zgadzam się! :) :)

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

...

Może lepiej by było ?rehydration - rehydracja? zamiast ?rehydratacja?

...

Niemniej jednak mówi się rehydratyzowany a nie rehydrowany co automatycznie pociąga za sobą tworzenie słowa rehydratyzacja. No i bądź tu człowieku mądry ;), słowo rehydratacja jest według mnie niepoprawne. Namówmy Prof. Miodka na warzenie piwa to nam pomoże :D

Link to comment
Share on other sites

Chciałem sprawdzić czy to tylko ja w Stanach wrzucam suchy mech irlandski do warki, czy może inni robią to inaczej i okazało się że wszyscy używają mech na sucho : http://www.homebrewtalk.com/f12/irish-moss-rehydrate-not-214770/ ...

Dla Ciebie i Twoich amerykańskich interlokutorów cytat z książki "Homebrewing Vol. 1" Al Korzonas (Sheaf & Vine, Palos Hills Illinois, 1997) str. 105:

 

The Irish Moss should be rehydrated in a cup of clean water for 12-24 hours and then added in the last 15 minutes of the boil. If you forgot to rehydrate it, go ahead and use it dry, but it will make a much bigger difference if you rehydrate it first.

 

Korzonas zadał sobie godny szacunku trud eksperymentowania w tej materii, a podobne wnioski wcześniej wyciągnął niejaki George Fix.

 

Co do tłumaczenia na polski słowa "rehydration" nie ma co kombinować. Wystarczy zajrzeć do naukowo-technicznego słownika angielsko-polskiego.

Link to comment
Share on other sites

The Irish Moss should be rehydrated in a cup of clean water for 12-24 hours and then added in the last 15 minutes of the boil. If you forgot to rehydrate it, go ahead and use it dry, but it will make a much bigger difference if you rehydrate it first.

 

Korzonas zadał sobie godny szacunku trud eksperymentowania w tej materii, a podobne wnioski wcześniej wyciągnął niejaki George Fix.

Ja zawsze namaczałem, ale żeby aż 12 godzin? Zwykle 3-4 godziny maksymalnie, a i tak robi się z tego galareta.

 

Dobra, następnym razem nastawię dzień wcześniej. Co mi szkodzi? ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.