ro_y Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 U mnie na taborecie IdealGas butla 11kg. wystarczyła na 8 warek (zacieranie, wysładzanie, gotowanie), i płomień już zaczyna przygasać, więc na kolejną warke już nie wystarczy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 I to jest bardzo istotna informacja. Masz +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Dzięki Jejski, dodam tylko, że były to warki 20-sto litrowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 U mnie na taborecie IdealGas butla 11kg. wystarczyła na 8 warek (zacieranie, wysładzanie, gotowanie), i płomień już zaczyna przygasać, więc na kolejną warke już nie wystarczy.Pozdrawiam Mnie butla 11 kg wystarczyła na 7 warek 20 L i zostało jeszcze minimalnie na dnie ,ale nie zaryzykowałem 8 warki. Przy 7-mej warce płomień był już bardzo słaby, więc wstawiłem butlę do dużej miski z gorącą wodą i od razu ciśnienie wzrosło, a taboret grzał jak na nowej ,pełnej butli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 U mnie na taborecie IdealGas butla 11kg. wystarczyła na 8 warek (zacieranie' date=' wysładzanie, gotowanie), i płomień już zaczyna przygasać, więc na kolejną warke już nie wystarczy.Pozdrawiam [/quote'] Mnie butla 11 kg wystarczyła na 7 warek 20 L i zostało jeszcze minimalnie na dnie ,ale nie zaryzykowałem 8 warki. Przy 7-mej warce płomień był już bardzo słaby, więc wstawiłem butlę do dużej miski z gorącą wodą i od razu ciśnienie wzrosło, a taboret grzał jak na nowej ,pełnej butli Ja butle stawiam do góry nogami lub na boku i tez idzie na resztkach. Czasami tylko strasznie kopci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 U mnie butla styka na 2 warki - każda po około 1hl. Dwa taborety po lekkim tuningu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) cena jest nieporównywalnie mniejsza bo o około 30 pln niz na allegro a modele takie same : http://www.najpewniej.pl/anons.php?nr=24667&naz=Narzędzia http://www.adoos.pl/post/4253860/taboret_gazowy_z_termoparazapalaczem też ciekawy model http://www.mastertools.pl/index.php?d=produkt&id=791&PHPSESSID=1b7d795b4fafe41d8854cc54fe83be8b Edytowane 23 Maja 2009 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Tak, to na butlę, sam używam na ziemny i jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Dzisiaj poraz pierwszy robiłem warkę na gazie propan.Sprzedawca uprzedził mnie że gaz jest "mocniejszy' i mogę przepalić garnek.Ponieważ warzę w KEG-u nic się nie stało.Zamiast trzech warek może zrobie cztery na butli.Dysza w taborecie nie była regulowana. Co do dokładności pomiaru temperatury warzenia to posiadam termometr elektroniczny z sondą która jest bardzo czuła na zmianę temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Dzisiaj poraz pierwszy robiłem warkę na gazie propan.Sprzedawca uprzedził mnie że gaz jest "mocniejszy' i mogę przepalić garnek.Ponieważ warzę w KEG-u nic się nie stało.Zamiast trzech warek może zrobie cztery na butli.Dysza w taborecie nie była regulowana. Co do dokładności pomiaru temperatury warzenia to posiadam termometr elektroniczny z sondą która jest bardzo czuła na zmianę temperatury. Propan ma mniejszą wartość opałową niż propan-butan, ma za to inną zaletę - odparowuje w -42°C a butan w 0°C co ma znaczenie przy butlach przydomowych, czy przemyśle, ale nie w grzaniu brzeczki. Propan jest również droższy, stąd "zachwalanie" przez sprzedawcę, zawsze polecają to na czy mają lepszą marżę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) Wg słów sprzedawcy propan kupują dekarze bo ma wyższą temperaturę,przez co niższe zużycie.Sprawdzę i opisze wynik.Droższy jest o 1 zł. na butli. Edytowane 16 Sierpnia 2009 przez dziadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geo Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Czy ktoś z was używa może takiego taboretu: http://www.allegro.pl/item731537878_kuchenka_taboret_gazowy_dla_gastronomi_na_oboz.html Zastanawiam się nad taboretem, i porównując go z tym Ideal gas - to oprócz tego że nie posiada zapalarki i termopary, jest dziwnie lekki - wazy 2,8 kg, a ten Elroya Ideal Gas - 8 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Czy ktoś z was używa może takiego taboretu: http://www.allegro.pl/item731537878_kuchenka_taboret_gazowy_dla_gastronomi_na_oboz.html Zastanawiam się nad taboretem, i porównując go z tym Ideal gas - to oprócz tego że nie posiada zapalarki i termopary, jest dziwnie lekki - wazy 2,8 kg, a ten Elroya Ideal Gas - 8 kg. Pytanie, jaki duży gar można postawić na palniku, co waży 2,8kg. Z tytanu czy wolframu go raczej nie zrobili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Witam , sam element palnika waży chyba ze 4 kg - mam innej firmy - ale jest to kawałek żeliwa. Plus stelaż. No musi ważyć. Chyba że błąd w opisie aukcji. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Witam.Dzisiaj uwarzyłem szóstą warke na gazie propan.Gaz ten jest ok.30% wydajniejszy niż propan butan.Koszt zuzycia gazu na 1 warkę 40 L wynosi ok.7,50 zł. Pytanie:jaki jest koszt warzenia prądem elektrycznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 7,50zł tj.+- 15kWh Mój gar ma grzałki 3,6kW,gotuję na pełnej mocy ok.2godz=7,2kW zacieram ok.1,5 godz. na 2/3 mocy=ok.4 kWh, ogrz.wody do wysładzania max.1godz=3,6 kWh, więc razem ok.14-15 kWh Stąd widać ,koszt grzania na propan-butan=koszt prądu Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Wg moich wyliczeń 7,50zł to około 12kWh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Wg moich wyliczeń 7,50zł to około 12kWh Być może,nie sprawdzałem ostatniej ceny z rachunku . Ale tu jeszcze drobna korekta,moje wyliczenia dotyczą warki 50 litrów.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Koszty warzenia są porównywalne.Warzenie prądem, wydaje mi się, jest bardziej wygodne.Można zastosować programatory.Chyba zmienię system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 propan butan butla 11 kg cena 40 zł koszt 3.64 zł/kg wart. opał 46 MJ/kg cena MJ 0.079 zł/MJ prąd koszt 0.5 zł/kWh wart. opał 3.6 MJ/kg cena MJ 0.139 zł/MJ Cena gazu elroya (z 06.08 ) pewnie wzrosła o kilka (naście) procent. Do tego trzeba dodać straty ciepła. Gar elektryczny można izolować, gaz grzeje również otoczenie. Licząc straty wychodzi podobnie, więc z czystym sumieniem planuję inwestycje w prąd. Na szczęście zawyżyłem zapotrzebowanie (teraz widzę że nie ) i doprowadziłem siłę do wszystkich pomieszczeń technicznych Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Sprawność ogrzewania gara gazem jest na mój gust poniżej 50%,prąd blisko 100%,do tego jak pisze dziadek prostota sterowania.Przy gazie ziemnym pewnie wyjdzie nieco taniej niż prądem,ale nie wszędzie jest dostępność.Decyzja należy do Ciebie;) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Kto mi na szybko odpowie jakiej średnicy są otwory wylotowe gazu w taborecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Kto mi na szybko odpowie jakiej średnicy są otwory wylotowe gazu w taborecie? te przy palniku ? około 3 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 (edytowane) Na szybko to tak z 1-1,5 mm. anteks - wydaje mi się że mniej pzdr flood Edytowane 3 Lutego 2010 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Na szybko to tak z 1-1,5 mm. anteks - wydaje mi się że mniej pzdr flood Mam cos takiego http://allegro.pl/item894551179_taboret_gazowy_propan_butan_2_lata_gwarancji.html I otwory przez które wypływa gaz w palniku są o średnicy dokładnie 3 mm ( sprawdziłem wiertłem o średnicy 3 mm , wchodziło swobodnie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi