Fidel Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Najtańszy taboret z allegro za 89 zł, 8 KW daje radę ze sporym zapasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Ja używam tego modelu najtańszego z blachy i kega 50L - wszystko OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Też tak robię i nie ma problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) mam pytanie do osób używających ten tani taboret 6,5kW/7,5kW z allegro - ile trwa zagotowanie brzeczki w 100l garze? czy bez rozwiercania dysz jest to w ogóle możliwe? nie chciałbym się rozczarować w trakcie. pozdr. a.s. Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Tu masz krótką wymianę zdań na temat tych taboretów: http://www.piwo.org/topic/1069-ciekawe-aukcje-na-allegro/page__st__3760?do=findComment&comment=244384 Mój działa na butli 11kg i reduktorze, ale musiałem całkiem dokręcić śruby regulacyjne, żeby płomień jako tako się prezentował. Mimo to mam wrażenie, że płomień nadal jest mniejszy niż w poprzednim taborecie 7kW. Z drugiej strony znacznie bardziej słychać gaz przepływający przez reduktor, więc pewnie zużycie i moc będzie większa. Niestety nie testowałem jeszcze na warce. Planuję na weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 A powiedz mi jeszcze na ile warek Ci taka butla wystarcza? Zastanawiam się jeszcze nad ta BP gas light tylko muszę najpierw ogarnąć piwnicę żeby mieć miejsce żeby to przechowywać między warzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Tak jak pisałem - nie testowałem jeszcze tego taboretu na warkach, poza tym ostatnio nie liczyłem ile gazu idzie... jak się kończy to wymieniam Z tym używaniem butli w piwnicy to się zastanów - gaz jest cięższy od powietrza i zbiera się przy podłodze. Z tego co kojarzę, to butli nie można używać w pomieszczeniach poniżej poziomu gruntu, bo w razie nawet niewielkiej nieszczelności butli masz gotową bombę w piwnicy edit Doczytałem, że chcesz tylko przechowywać w piwnicy. Nie zmienia to jednak faktu, że minimalnie nieszczelny zawór i tragedia murowana. Edytowane 17 Grudnia 2013 przez lopez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 U mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie dodatkowego wyjścia gazu z sieci i podłączanie tam taboretu na czas warzenia a później rozłączanie instalacji bo gaz mam w ryczałcie, tylko problem z taboretami jest taki, że mało który można przystosować do gazu ziemnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 mało który można przystosować do gazu ziemnego. a to nie jest tak, że trzeba tylko przeliczyć i wymienić dyszę co by palnik do gazu ziemnego przystosować, bo też od dłuższego czasu myślę nad zakupem taboretu? Co do gazu z BP to ktoś tu już na forum pisał i wnioski są takie, że: 1. gaz z BP ma wyższą wartość kaloryczną, 2. nie trzeba nic przerabiać, 3. z butli odparowuje w całości. 4. butle z BP wymagają reduktora z BP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Mam taki taboret , z minusów jaki zauważyłem to zacinający się zaworek ale tylko jak się nagrzeje. Butla 11 kg starcza średnio na 8 warek 30l i trochę gotowania domowego ( żona jak zobaczyła o ile szybciej się na nim gotuje tak został w kuchni). Generalnie kupuj nie oglądaj się za tą cenę . Bardzo dobry współczynnik ceny do jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynas Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Mam taki taboret , z minusów jaki zauważyłem to zacinający się zaworek ale tylko jak się nagrzeje. Butla 11 kg starcza średnio na 8 warek 30l i trochę gotowania domowego ( żona jak zobaczyła o ile szybciej się na nim gotuje tak został w kuchni). Generalnie kupuj nie oglądaj się za tą cenę . Bardzo dobry współczynnik ceny do jakości. A przy odpalaniu strzela z niego ?, widzę że nogi są odkręcane, potrzebuję zamontować sam palnik w ramie pod kegiem, nie wiem również czy długość do rozdzielacza będzie wystarczająca po ustawieniu go np. na środku gara 70 L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Mi nic nie strzela - technika zapalania taka sama jak przy mniejszych taboretach, czyli mocno odkręcamy, czekamy 3 sek. i dopiero podpalamy. Od centrum palnika do zaworków jest ok. 24cm a do wlotu zasilania gazem 25-26 cm. Garnek sam musisz pomierzyć Ja mam 100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Mnie również nic nie strzela podczas zapalania. Zapalam centralny a dwa boczne odpalają się same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiedos Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Też zastanawiam się nad taboretem bo na indukcji mimo garnka 45cm szerokości 50L zagotowanie brzeczki trwa 40minut. Tylko czy taki duży garnek gdy postawię na tym taborecie to zasłoni mi kurki z gazem. Jak wtedy sterować płomieniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 2 posty wyżej podałem ile wynosi odległość od zaworków do środka... Na prawdę tak ciężko podzielić 45/2 i porównać ? Przecież zostanie Ci jeszcze minimalny luz, więc sterowanie bezproblemowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi