wena Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Moje młóto chce odbierać Pani, która ma kury. Czy jej się to nada nie wiem, ale jak kury załapią to będą miały wyżerkę. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackberry Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Może być dla kur,chętniej jedzą je świnie lub ewentualnie na kompost będzie b. dobry nawóz pod chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość n-krzychu Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Tak sobie myślę - może boczniaki by można spróbować wyhodować ? Panierowane i smażone do piwa w sam raz. Może w przyszłym roku spróbuję teraz nie mam czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Moje młóto chce odbierać Pani, która ma kury. Czy jej się to nada nie wiem, ale jak kury załapią to będą miały wyżerkę. JK Parę razy podrzuciłem teściowej, gdy jeszcze miała kury (ale w związku z nadchodzącą zimą wszystkie przeprowadziły się do zamrażarki). Fik myk i młóta nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cafekot Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Kupujemy np. 2 kostki smalcu (koniecznie nie solony), kładziemy blisko kaloryfera - tak aby lekko zmiękł, mieszamy z młotem i pakujemy najlepiej do siateczek np. po mandarynkach, formujemy kule. Proponuję powieśić to przy oknie (zimą-oczywiście), obserwacja przylatujących - nie tylko sikor umil nam czas wystudzania brzeczki. Resztę młota można wysypać na brzeg parkowego stawu, zimujące kaczki będą wam wdzięczne, jeśli nie ma stawu można wysypać to gdzieś pod drzewem w parku. Gorąco polecam takie rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Wczoraj młóto wysypałem nad brzegiem kanału "Młynówka", który przepływa przez moje miasteczko. Po kanale pływają sobie kaczki. Dziś nie ma śladu po młócie, a miejscu gdzie ono było siedziała niezała gromada kaczek. Ludzie też mieli radochę, bo kilka osób stało i patrzało na ptoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Myslę,że najwięcej do powiedzenia w tym temacie będzie miał Franekkkk ze względu na prowadzone badania. Może byś się Franas zagłebił i zapodał trochę wiedzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Jeżeli chodzi o młóto, bądź wywar gorzelniczy (badam wartość paszową jednego i drugiego) to skarmia się nimi najczęściej bydło oraz trzode chlewną. Pewnie i ptactwo domowe czy dzikie tym nie pogardzi. Młóto bogate jest w białko, włókno surowe (głównie celuloza i jej pochodne), trochę tłuszczu też się znajdzie oraz cukry proste, dwucukry, oligosacharydy - ale to już zależy od procesu zacierania i wysładzania. W browarach przemysłowych wysładza się do niskiego ballinga w cienkuszu, chyba w granicach 0,5-2. Młóto poddaje się najczęściej kiszeniu, uprzednio dodając jakieś źródło cukrów np. melase), przez to jest trwalsza mikrobiologicznie, a i zdrowsza dla krówek Młóto w porównaniu z wywarem gorzelniczym będzie miało mniej białka, w wywarze znajdują się martwe komórki drożdzy, które fermentowały zacier słodki, a zginęły podczas destylacji zacieru odfermentowanego. Ja moje młóto wywiozłem na kompostownik na działce, sąsiedzi potem mówili, że ptactwo się zleciało i dziobało i grzebało w kompostowniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Niestety kurki Pani, której dałem młóto tylko rozgrzebały je i nie ruszyły. Chyba za bardzo rozpieszczone te kury. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Może za dużo zakwaszającego dałeś? Ja swoje młóto wywożę do lasu dla sarenek i innych szpaków albo mamie na działkę do kompostownika - zależy od humoru ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Heh, podoba mi się, że na tym forum tematy się nie dublują, tylko uzupełniają z browar.bizem:) Ja młóto wyrzucam na pole, jako użyźniacz, ale te ciasteczka dla psa mi się podobają. No i mam sąsiadkę, która ma kury, kaczki i indyki, może będą jadły, to i fajnie pomóc innym:) Ten smalec z młótem dla sikorek też do mnie przemawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 No i mam sąsiadkę, która ma kury, kaczki i indyki, może będą jadły, to i fajnie pomóc innym:) Ten smalec z młótem dla sikorek też do mnie przemawia Młóto koniecznie dla kurek. Będa dziobać aż miło. W zamian co miesiąc choćby 10 jajek. Ja daje dzikim kaczkom na rzeczce, sypie w nocy, rano ani śladu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Ja młóto po stoucie dodałem do chlebka, ale w ilości 100 gram na kilogram mąki, rewelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Ja młóto daję moim krówkom Bardzo im smakuje. O kurach nie pomyślałem, przy następnym warzeniu dam i nielotom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 (edytowane) A krówki chętnie jedzą młóto? Jak Cię to interesuje Maryush to za jakiś czas mogę Ci podać informacje odnośnie młóta: włókna surowego, białka, suchej substancji, potasu, cukrów redukujących, popiołu surowego, strawności białka Edytowane 9 Lutego 2009 przez Franekkkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Pewnie, że mnie takie info interesuje Krówki bardzo chętnie jedzą. Zresztą już dawno temu mój ojciec mi mówił, że młóto z browaru to bardzo dobra pasza i że jak który rolnik ma do browaru blisko to często bierze na paszę. Przynajmniej kiedyś tak było. Swoją drogą, w Lublinie wynajmuję mieszkanie jakieś 300m od Perły. Jeszcze nie widziałem, żeby z zakładu ciągnik rolniczy wyjeżdzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Teraz te moje znajome kurki już polubiły moje młóto i nie wyrzucam go do śmietnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 10 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 Ten smalec z młótem dla sikorek też do mnie przemawia Dziwną rzecz zaobserwowałem, sikorki bardziej lubią młóto które zawiera w sobie pszenny ?słód?, ostatnia mieszanka pilźnieńsko, monachijsko, carapilsowa nie ubywa tak szybko jak poprzednia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Właśnie odkryłem, że mój kot lubi młóto Jak przesypywałem do wiaderka to trochę mi się wysypało na posadzkę i od razu znalazł się chętny do posprzątania Może Wasze miałczaki też lubią młóto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Właśnie odkryłem, że mój kot lubi młóto Jak przesypywałem do wiaderka to trochę mi się wysypało na posadzkę i od razu znalazł się chętny do posprzątania Może Wasze miałczaki też lubią młóto? Jeżeli to było po wędzonym to myślał ,że to kiełbasa HA HA HA pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Za chwilę w temacie Browar Maniutek pojawi się receptura tego Whiskasa (Warka #4) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Wlasnie zbudowalem taki kompost, mam tam liscie, trawe i mloto. Wrzucam tam tez stare warzywa i owoce, kawe itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 A odemnie zabiera wuja wędkarz, twierdzi że wtedy ryby biorą aż się kotłuje wokół.Może to być niezły patent, już mu mówiłem że będę mu pakował w worki, zamrażał i taki gotowy produkt myk do jego sklepu po 5 zetek za kg i mamy niezły interes - słód za darmo , piwko i jeszcze zarobek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 a ja głupi w kanał wysyłam młóto, nigdy bym nie pomyślał żeby na zanętę zastosować :rolleyes: od wiosny mam niezły komponent na zanętę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 a ja głupi w kanał wysyłam młóto, nigdy bym nie pomyślał żeby na zanętę zastosować :rolleyes:od wiosny mam niezły komponent na zanętę Ten mój wuja już dwa razy wygrał zawody dając młóto jako zanętę, może to jest jakiś patent w końcu ryby też lubią spróbować różnych smaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi