mimazy Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 wywalili mnie z roboty więc jestem chwilowo czasowy Mogę Cię zgarnąć po drodze- rower się do mojego bolida mieści (nawet kilka ) może zgrać to ze zbiorem gęstwy czyli jutro wieczorem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Spoko, wpadajcie. Jestem słomianym wdowcem. Namiary na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 A o której Ci najlepiej pasuje?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Safale US-05 to też jest szczep Chico ze Sierra Nevada. czyli też się nada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 To jest dokładnie ten sam szczep. Nada się oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Mam na zbyciu gestwę german ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 . Nie mam żadnej wolnej gęstwy do pszenic (zasuwają w piwie). A jakie drożdżaki szaleją w tej pszenicy? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 . Nie mam żadnej wolnej gęstwy do pszenic (zasuwają w piwie). A jakie drożdżaki szaleją w tej pszenicy? Stefany. Będą dostępne koło 18-19 lipca. Aktualizacja co akurat fermentuje na bieżąco - link do kalendarza w stopce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 (edytowane) . Nie mam żadnej wolnej gęstwy do pszenic (zasuwają w piwie). A jakie drożdżaki szaleją w tej pszenicy? Stefany. Będą dostępne koło 18-19 lipca. Aktualizacja co akurat fermentuje na bieżąco - link do kalendarza w stopce. To ja bym się zapisał na odbiór. Ustawiam przypomnienie w telefonie. Szczegóły pewnie na pw . Edytowane 7 Lipca 2011 przez suchy3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Mam gęstwę stefanów drugie pokolenie. Jutro otwieram starter saisonów xxl więc można go podzielić. Już napęczniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Mam do odstąpienia 2. pokolenie stefanów, świeżo zebrane z piany. Będzie tego tylko 50ml z hakiem, ale gdy zbierałem 1. pokolenie z piany i zadałem do drugiej warki, to pouciekały Więc na 20l spokojnie starczy. Lokalizacja Mysłowice, Katowice i okolice. Ewentualnie pod koniec tygodnia będę miał pierwsze pokolenie z dna. Zamiennie do oddania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Nikt nie chce Stefanów? Trudno, pójdą w niedzielę do Dunkela :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpozmar Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 (edytowane) Witam, zamierzam stworzyć swój bank drożdży, dotychczas dysponuję 2 szczepami, ale już niedługo dojdą 3 kolejne. Chętnie przyjmę nadmiarową gęstwę do kolekcji. W dalszym czasie liczę na współpracę, chętnie również się podzielę nadmiarem swojej gęstwy po każdej warce. Aktualnie dochodzi w piwnicy 100% pszeniczniak, na Safbrew s33 . Jeżeli będzie długi dystans za przesyłkę bez problemu zapłacę do tej pory posiadam: Saflager S-23 Safbrew S-33 w tym tygodniu bank powiększę o: Saflager W-34/70 Safale US-05 Safbrew WB-06 mat_gl@o2.pl Edytowane 31 Lipca 2011 przez matpozmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Bank chcesz przechowywać w formie skosów czy mrozić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 matpozmar, jakbyś napisał skąd jesteś byłoby łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpozmar Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Uważam, że zacznę od skosów zalanych olejem mineralnym. Później spróbuję poeksperymentować z trwalszą formą przechowywania na wyprażonym piasku. Grzyby w takiej formie można długo przechowywać, ale szczerze mówiąc z drożdżami jeszcze nie eksperymentowałem. To będzie wymagało zapewne kilku nieudanych prób. A no można powiedzieć, że więcej czasu spędzam w Poznaniu, ale browar oznaczam jako Gródek. Jakie macie doświadczenie ze skosami?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Jakie macie doświadczenie ze skosami?? Dobre, niektóre szczepy dają się przetrzymywać na 'czystych' skosach nawet ponad rok bez przeszczepiania, np. Wyeast 3522 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 ja trzymam normalnie na skosach agarowaych i dają radę. Trzeba tylko co parę miesięcy je przeszczepiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Hej, jeśli ktoś ma w tym tygodniu jakąkolwiek gęstwę we Wrocławiu to z chęcią przyjmę. Potrzebuję do cydra, a branie samych drożdży przesyłką to trochę kosztowana sprawa W ramach podziękowania zobowiązuję się do zachowania kilku butelek (albo innej formy gratyfikacji jakby nie wyszło) Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Jeśli któryś z piwowarów z Warszawy lub okolic posiada gęstwę po pszeniczniaku, to chętnie się nią zaopiekuję. Naszło mnie na pszeniczne, a że mam pod koniec tygodnia "wolną chatę" to trzeba to wykorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 , a że mam pod koniec tygodnia "wolną chatę" to trzeba to wykorzystać. a jak nie będzie gęstwy to Stasiek zrobi impreze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 ' date=' a że mam pod koniec tygodnia "wolną chatę" to trzeba to wykorzystać. [/quote']a jak nie będzie gęstwy to Stasiek zrobi impreze Żony nie będzie parę dni - znajdzie się czas i na warzenie i na imprezę. Albo w sumie to może też i na imprezę przy warzeniu. A jak nie znajdę gęstwy, to mam plan awaryjny: sklep Piwowar i WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Moje lekko przechodzone Stefany są do Twojej dyspozycji, jeżeli nie będzie nic młodszego. To będzie 4 pokolenie (3 zbiór). Myślę, że we środę już je zbiorę, więc we czwartek jadąc do Dziekanowa po moje damy pewnie bym Ci je podrzucił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio melu Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) Jeśli ktoś ma ochotę na zagadkę/zabawę - nieznany szczep drożdży przywieziony 'żywcem' z Belgi -nóweczki.Po drugiej robocie .W czasie fermentacji piana dość wysoka -15l brzeczki poziom piany lekko 25l(przy pierwszym piwie se narobiłem syfu), odfermentowanie przy 45min/64'c -z 13,2 do 3,8blg,7dni temp 17'c. Mogę zabrać słoiczek 200ml na Bracką Jesień. Oczywiście podrzucę również gdzieś w plenerze Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez misio melu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Przygarnę THG , odbiór w Cieszynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się