Fidel Opublikowano 28 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 (edytowane) W.84 z dnia 29.05.2012 czyli kolejna "amerykańska" IPA - od "Shermana" (W.45) uwielbiam ajpy. Do gara poszło: Monachijski I - 600g Pale Ale (Mat.Ott.) - 1820g Crystal 145EBC - 530g (...) Wyszło 21l, 16,5°Blg Taka możliwość jest niemożliwa. Musiałeś się walnąć w zapiskach. Edytowane 28 Lipca 2012 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 Taka możliwość jest niemożliwa. Musiałeś się walnąć w zapiskach. Zapiski papierowe ok tylko "kopiuj, wklej" i tak wyszło. Miało być: Pale Ale 5000g.Dzięki za zwrócenie uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 26 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 (edytowane) W niedzielę 23.09 nastąpiło otwarcie sezonu piwowarskiego 2012/2013 (a miał być wyjazd na ryby...) Padło na Alta (albo coś co ma nim być), warka nr W.88. Do gara poszły: słód pilzneński - 500g słód monachijski I - 3500g słód monachijski II - 500g Zacieranie: Zasyp do 14l wody, 60°C. Przerwa w 54°C przez 10'. Później dekokt: 64°C przez 30', 72°C przez 20' i 20' gotowania. Zwrot dekoktu i przerwa w temp. 72°C przez 30' (do negatywnego wyniku próby jodowej), Chmielenie 80': 60' - 22g Marynki 9,0% i 5' - 17g Hall. Trad. 4,5%. Po chłodzeniu wyszło około 22l brzeczki o ekstrakcie 12°Blg i litr rezerwy. Drożdże WLP Dusseldorf Altbier, starter 0,7l. Trochę mi temperatura wyszła z pod kontroli - w ciagu dwóch pierwszych dni z 13°C urosła do 18°C ale zapach z baniaka jest przedni. Edytowane 26 Września 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Dnia 04.10 warka nr W.88 poszła na cichą. A co by drożdże nie głodowały uwarzyłem warkę kolejną czyli Alta nr 2 (W.89). Do gara poszły: słód pilzneński - 500g słód monachijski I - 2750g słód monachijski II - 1000g specjal B - 150g Zacieranie: Zasyp do 14l wody, 55°C. 54°C - 20' 64°C - 40' 72°C - 30' 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło około 26l brzeczki o ekstrakcie 10,5°Blg. Chmielenie 80': 60' - 24g Marynki 9,0% i 5' - 15g Lubelskiego. Po chłodzeniu wyszło około 21,5l brzeczki o ekstrakcie 12°Blg i litr rezerwy. Drożdże to świeżutka gęstwa po warce w.88. Po około 7 godzinach od dodania drożdży burzliwa w pełni (bulka aż miło ), piana na jakieś 5cm i pewnie jeszcze urośnie. Temperatura w baniaku około 17°C (powinna spaść jeszcze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Prawie jubileusz czyli W.90 - Bursztynowe Ale (choć zasyp to lekkie czyszczenie magazynu). Do gara poszły: słód Pale Ale (W.) - 1270g słód Pale Ale (Opt.) - 2000g słód monachijski II - 400g PaleAle/Wiedeń. - 690g Crystal 150EBC - 200g Zacieranie: Zasyp do 15l wody, 70°C. 68°C - 60' 72°C - 20' 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło około 26,5l brzeczki o ekstrakcie 10,5°Blg. Chmielenie 80': 60' - 5g Chinook 11,6% i Citra 10g 12,2%, . 1' - 10g Chinook 11,6% i Citra 10g 12,2% Po chłodzeniu wyszło ponad 22l brzeczki (trochę zbyt jasnej) o ekstrakcie 12°Blg i 0,5l rezerwy. Drożdże - starter z WLP051 "California V Ale". Po około 12 godzinach od dodania drożdży około 1cm warstwa piany, temp. w baniaku około 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) Zaległości rosną, pora uzupełnić zapiski. W.90 - Bursztynowe Ale po dwóch tygodniach burzliwej poszło na cichą. Chciało by się... Złapało solidne aromaty apteczne czyli kontakt z muszlą klozetową był nieodzowny. Kolejna nauczka - jak starter nie rusza przez kilka dni (w tym wypadku cztery) to lepiej nie tracić czasu na warzenie... W.89 - drugi Alt w tym sezonie miał być rozlany ósmego listopada. No właśnie miał... Po wypłukaniu OXY 40 butelek, schłodzeniu rezerwy i wyparzeniu kapsli zajrzałem do baniaka a tam piękna skorupka - jak na przekiszonych ogórkach... Drugie piwo w sezonie (na pięć uwarzonych) wyladowało w muszli. Skąd to paskudztwo się wzięło? Trochę zniechęcający początek sezonu - trudno wygospodarować czas na warzenie a tu jeszcze to co uwarzone trafia w kanał... Ale nic to... Warzymy dalej czyli na tapecie: W.91 - Alt trzeci (z dnia 20.10.2012) - znów lekkie czyszczenie magazynu bo zalegało mi trochę słodu wędzonego ale po kolei: Do gara poszły: Pilzneński - 280g Monachijski I - 2000g Monachijski II - 500g Wędzony Wey. (stary) - 690g Karmelowy jasny - 200g Karmelowy ciemny - 120g Zacieranie: Zasyp do 15l wody, 60°C. 55°C - 15' i odebranie dekoktu Dekokt: 64°C - 20', 72°C - 20' i 100°C - 20'. Zwrot dekoktu i całość: 64°C - 30' 72°C - 30' 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło około 26,5l brzeczki o ekstrakcie 11°Blg. Chmielenie 80': 60' - 20g Marynki (9%) 5' - Lubelski Po chłodzeniu wyszło ponad 21l brzeczki o ekstrakcie 12,5°Blg i 1l rezerwy. Drożdże - świeża gęstwa WLP 036. Po około 8 godzinach od dodania drożdży burzliwa w pełni (w temp. około 17°C). Na cicha poszło 04.11. Jak nie będzie niespodzianek to w przyszłym tygodniu pójdzie do butelek. Edytowane 14 Listopada 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 04.11.2012 uwarzyłem W.92 - NZ IPA (ma być w miarę lekka i z nieprzesadzoną goryczką). Do gara poszły: Pale Ale (Mat.Ott.) - 4530g Monachijski I - 500g Crystal 150EBC - 200g Bursztynowy St. - 100g Karmel. ciemny - 60g Zacieranie w 19l wody: 67°C - 60' 72°C - 15' 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło około 26,5l brzeczki, około 13°Blg. Chmielenie 80': 60' - 10g Mouteka, 10g Green Bulet, 10g Kohatu 40' - 10g Mouteka, 10g Kohatu 20' - 10g Mouteka, 10g Kohatu 0' - 10g Mouteka, 10g Kohatu Po chmieleniu wyszło 21l brzeczki o ekstrakcie 15,5°Blg. Drożdże US-05 (uwodnione). Dziś piwo poszło na cichą, w planach dosypka chmielu (10g Mouteka, 10g Kohatu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) 14.11.2012 - W.93 - Amber Ale (podejście drugie). Do gara poszły: Pale Ale (Mat.Ott.) - 500g Wiedeński + Pale Ale - 1030g (taki mix z przewagą wiedeńskiego, woreczki popękały w transporcie) Monachijski I - 500g Crystal 150EBC - 200g Bursztynowy St. - 200g Karmel. ciemny - 60g Zacieranie w 17,5l wody: 55°C - 10' 67°C - 60' 72°C - 10' 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło około 26,5l brzeczki, około 11°Blg. Chmielenie 70': 60' - 15g Centannial 20' - 15g Citra/Chinook 0' - 15g Centannial Chmielenie zakończone, chłodzenie też, za chwilę zabiorę się za napowietrzenie i dodanie drożdży (WLP 001). Dodano wcześnie rano: Ekstrakt wyszedł na poziomie około 12,5°Blg, po siedmiu godzinach od zadania drożdży temperatura w baniaku miedzy 16-17°C, na powierzchni piwa około 1cm piana. Edytowane 18 Listopada 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Dziś początek sezonu lagerowego, warzy się sam nie wiem co. Dwunastka na rozruszanie drożdży. W.94 - jasne pełne. Do gara poszło: Pilzneński - 2100g Monachijski I - 2100g CaraHell - 200g Zasyp do 15l wody 55°C i 15' w temp 52°C, odebranie dekoktu. Dekokt: 64°C - 20', 72°C i 100°C po 15'. Zwrot dekoktu i całość 40' w 64°C. Później 72°C przez 30', 76°C przez 10 i filtracja. Do chmielenia poszło około 26,5l o ekstrakcie nieco poniżej 11°Blg. Chmielenie 75' w tym Marynka 10% - 20g i na 0' - 20g Lubelskiego. Chłodzenie pod nadzorem przebiegło pomyślnie. Teraz gar stoi na balkonie i czeka na dekantację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Załączone miniatury Noooo, nadzór masz konkretny - uważaj żeby się nie poparzył... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) Noooo, nadzór masz konkretny - uważaj żeby się nie poparzył... Wszedzie go pełno ale w gorące obszary nie dopuszczam. Ta fotka to już po schłodzeniu. Do fermentacji poszło około 21,5l o ekstrakcie 12°Blg (było tak miedzy 12 a 12,5°Blg ale niech jest dwunastka). Zadane starterem WLP833 German Bock Lager, po ośmiu godzinach od zadania drożdży jeszcze nie bulka. Edytowane 23 Listopada 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) 29.11.2012 - W.95 - Dr Rudi (jakiś ejl albo ESB). Do gara poszły: Pale Ale (Mat.Ott.) - 4000g Monachijski I - 500g Crystal 150EBC - 300g Aroma 100EBC - 200g Zacieranie w 17l wody: 67°C - 60' 72°C - 10' 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło około 26,5l brzeczki, około 12,5°Blg. Chmielenie 80': 60' - 20g Dr Rudi 11,8% 20' - 10g Dr Rudi 0' - 10g Dr Rudi i 10g Lubelskiego (to samo dodam też na cichej) Po schłodzeniu wyszło ponad 21l brzeczki o ekstrakcie 14°Blg (może ciut mniej). Całość zadana gęstwą WLP 001 po W.93, która poszła na cichą. Właśnie dotarło do mnie że zbliża się warka nr 100! I co tu uwarzyć? Edytowane 30 Listopada 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 11.12.2012 - W.96 - Pacyfica (Australijska IPA ). Do gara poszły: Pale Ale (Mat.Ott.) - 5070g Monachijski II - 500g Bursztynowy Strz. - 300g Karmelowy Ciemny - 200g Zacieranie w 18l wody: 67°C - 65' 72°C - 10' 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło około 26,5l brzeczki, około 13,5°Blg. Chmielenie 80' (intensywne - trochę wykipiało): 60' - 20g Pacyfic Jade 14% 40' - 20g Pacyfica 6% 20' - 20g Pacyfica 6% 0' - 20g Pacyfica 6% (to samo dodam też na cichej) Po schłodzeniu wyszło 21l brzeczki o ekstrakcie 15,5°Blg. Całość zadana gęstwą WLP 001 po W.95, która poszła na cichą (z dodatkiem po 10g Dr Rudi i Lubelskiego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 15.12.2012 - W.97 - Marcowe czyli drugi lager w sezonie. Do gara poszły: Pilzneński - 2500g Monachijski I - 2200g Biscuit - 200g Cararoma - 200g Zacieranie w 19l wody: 52°C - 10' 64°C - 35' 72°C - 35' 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło około 26,5l brzeczki, około 12°Blg. Chmielenie 90' (miało być krócej ale zapomniałem wsypać pierwszą porcję chmielu): 60' - 25g Marynka 10% 2' - 20g Lubelski Piwko się chłodzi na balkonie. Mam nadzieję, że sikorki go nie obs... bo karmnik blisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Pora uzupełnić notatki: 22.12.2012 - W.98 – Pale Ale. Do gara poszły: Pale Ale Strz. - 3500g Monachijski II - 500g Bursztynowy - 300g Karmel. Jasny - 100g Zacieranie w 15l wody: 68°C - 60' 72°C - 10' 76°C - 10' 78°C - filtracja Chmielenie 70' : 60' - 15g Green Bullet 13,2% 20' - 15g Cascade 0’ – 20g Cascade Zaszczepione gęstwą WLP 001 – 3 zbiór. Z nieznanej mi przyczyny fermentacja jakąś dziwna – piana od początku jakaś dziurawa i niska. Podejrzenia dwa: mocno zażelaźniona woda lub mało intensywne gotowanie (brakło mi gazu na końcówce a przełom nie był zbyt obfity. Piwo ostatecznie wyszło pijalne, niektórym nawet smakuje bo mało gorzkie 27.12.2012 - W.99 – Vycepne. Do gara poszły: Pilzneński - 2000g Monachijski I - 1000g Carapils - 250g Zacieranie w 12l wody: 54°C - 10' 64°C - 20'-> Dekokt I - 20’ - 100°C 72°C - 20' -> Dekokt I - 20’ - 100°C 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 70' : 60' - 16g Marynka 10% 20' - 15g Lubelski 0’ – 20g Lubelski Zaszczepione starterem WLP 2278. Temperatura fermentacji mi uciekła poniżej 10°C i drożdże przestały pracować, po podniesieniu temp. ruszyły ale bardzo opornie. Dopiero po miesiącu piwo poszło na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 (edytowane) 06.01.2013 - W.100 – Koźlak – Mały jubileusz!!! Do gara poszły: Pilzneński - 2000g Monachijski I - 3000g Monachijski II - 1000g CaraMunich I - 200g CaraMunich II - 200g CarAroma - 200g Caramel dark - 150g Zacieranie w 20l wody (kranówa i R.O. 1:1): 54°C - 10' 64°C - 20'-> Dekokt I - 30’ - 100°C 72°C - 20' -> Dekokt I - 30’ - 100°C 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 80' : 60' - 32g Marynka 10% 5’ – 17g Lubelski Zaszczepione gestwą WLP 883, drugi zbiór. Czeka na rozlew. 26.01.2013 - W.101 – Pils Do gara poszły: Pilzneński - 4000g CaraHell - 200g Zakwaszający - 50g Zacieranie w 16l wody (kranówa - R.O. – śniegowa, 1:1:1) 54°C - 10' 64°C - 20'-> Dekokt I - 20’ - 100°C 72°C - 20' -> Dekokt I - 20’ - 100°C 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 70' : 60' - 21g Marynka 10% 20’ – 14g Lubelski + 7g Marynka 0’ – 20g Lubelski Zaszczepione starterem WLP 802. Fermentacja ruszyła ale po obniżeniu temp do 8°C stanęła, dopiero powyżej 10°C ruszyła dalej. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 (edytowane) 27.01.2013 - W.102 – Koźlak wędzony. Do gara poszły: Wędzony Wey. – 3000 Wędzony Whisky - 500 Pilzneński - 2000g Monachijski I - 2000g Monachijski II - 600g CaraMunich I - 200g CaraMunich II - 200g CarAroma - 100g Karmelowy ciemny - 200g Zacieranie w 22l wody (kranówa i R.O. 1:1): 54°C - 10' 64°C - 20'-> Dekokt I - 30’ - 100°C 72°C - 20' -> Dekokt I - 30’ - 100°C 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 80' : 60' - 27g Greek Bullet 13,2% 5’ – 2g Lubelski Zaszczepione gestwą WLP 883, trzeci zbiór. 16.01.2013 - W.103 – Polotmave Do gara poszły: Pilzneński - 1300g Wiedeński – 2500g Karmel Jasny - 300g Melanoidynowy – 100g Zakwaszający - 50g Zacieranie w 16l wody (kranówa - R.O, 1:1) 54°C - 10' 64°C - 20'-> Dekokt I - 20’ - 100°C 72°C - 20' -> Dekokt I - 20’ - 100°C 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 70' : 60' - ??g Angus 10% 0’ – 20g Kazbek Zaszczepione gęstwą WLP 802 (pierwszy zbiór, ok. 200ml). Edytowane 22 Stycznia 2014 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 (edytowane) 17.02.2013 - W.104 – Pils Do gara poszły: Pilzneński - 3200g Monachijski I – 500g Carapils - 240g Melanoidynowy – 100g Zakwaszający - 60g Zacieranie w 14l wody (kranówa - R.O, 1:1) 54°C - 10' 64°C - 20'-> Dekokt I - 20’ - 100°C 72°C - 20' -> Dekokt I - 20’ - 100°C 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 70' : 60' - 18g Angus 10% 20 i 0’ – po 10g Saaz + 10g Sladek Zaszczepione gęstwą WLP 802 (pierwszy zbiór, ok. 200ml). 24.02.2013 - W.105 – Jasne pełne Do gara poszły: Pilzneński W- 2890g Pilzneński – 200g Monachijski I - 1000g Bisquit – 100g Carapils - 100g Melanoidynowy – 100g Zakwaszający - 50g Zacieranie w 15l wody (kranówa - R.O, 1:1) 54°C - 10' 64°C - 20'-> Dekokt I - 20’ - 100°C 72°C - 20' -> Dekokt I - 20’ - 100°C 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 70' : 60' - 20g Marynka 10% 20' - 15g Lubelski 0’ – 20g Lubelski Zaszczepione będzie gęstwą WLP 883, czwarty zbiór. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) Kończy się pracowity weekend. 09.03.2013 - W.106 – Keller Do gara poszły: Pilzneński - 2100g Monachijski I – 1630g Wiedeński - 370g Karmelowy 30EBC – 250g Zakwaszający - 60g Zacieranie w 15l wody (kranówa - R.O, 1:1) 54°C - 10' 64°C - 20'-> Dekokt I - 20’ - 100°C 72°C - 20' -> Dekokt I - 20’ - 100°C 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 70' : 60' - 23g Angus 10% 20 i 0’ – po 15g Kazbek 13°blg, zaszczepione gęstwą WLP 802 (drugi zbiór). 09.03.2013 - W.107 – Vycepni 2 Do gara poszły: Pilzneński - 2700g Monachijski II – 300g Wiedeński - 350g Zakwaszający - 40g Zacieranie w 10l wody (kranówa - R.O, 1:1) 54°C - 10' 64°C - 20'-> Dekokt I - 20’ - 100°C 72°C - 20' -> Dekokt I - 20’ - 100°C 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 70' : 60' - 8g Angus 10% i 8g Marynki 10% 20 i 0’ – po 9g Saaz i 6g Sladek 10,5°blg, zaszczepione gęstwą WLP 802 (drugi zbiór). Edytowane 5 Czerwca 2013 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 (edytowane) 24.03.2013 - W.108 – Belgijskie Pale Ale Do gara poszły: Pale Ale - 3400g Monachijski II – 300g Cara Ruby - 200g Melanoidynowy - 100g Pszenica prażona - 200 Zacieranie w 13l wody (kranówa - R.O, 1:1) 68°C - 60' 72°C - 10' 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 70' : 60' - 17g Dr Rudi 11,8% 0’ – 20g Dr Rudi Coś cienkie wyszło 11,8°blg (22l + 1l rezerwy) - myślę o dodaniu ekstraktu co by do 13°blg dociągnąć. Zaszczepione starterem WLP 550 - po 12 godzinach kilku mm pianka na powierzchni. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) 03.04.2013 - W.109 – Blond Do gara poszły: Pilzneński - 5000g Cara Blond - 500 Cara Ruby - 300g Zacieranie w 18l wody (kranówa - R.O, 1:1) 64°C - 40' 72°C - 30' 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 80' : 60' - 22g Target 11,0% 0’ – 20g East Kent Gold Wyszło 22l + 1l rezerwy o ekstrakcie 16,4°blg. Zaszczepione gęstwą po W.108 - po 8 godzinach "bulka" na całego. W planach kolejne warki a tym czasem kończą się puste flaszki - trza więcej pić... Edytowane 5 Czerwca 2013 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) 12.04.2013 - W.110 – Belgijska IPA Do gara poszły: Mix Wiedeński i Pale Ale - 1600g Monachijski II - 250g Pale Ale - 3000g Cara Ruby - 200g Crystal - 300g Pszenica prażona - 100g Zacieranie w 16l wody (kranówa - R.O, 1:1) 67°C - 50' 72°C - 20' 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 80' : 60' - 23g Citra 12,7% 30' - Kazbek i Mosaic po 10g 0’ – jak wyżej Wyszło 21,5l + 1l rezerwy o ekstrakcie 14,5°blg. Zaszczepione gęstwą po W.109. 05.05.2013 - W.111 – Pale Ale Do gara poszły: Pale Ale - 3670g Monachijski II - 500 Biscuit - 300g Karmelowy jasny - 80g Zacieranie w 13l wody (kranówa - R.O, 1:1) 67°C - 70' 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 80' : 60' - 14g Pacyfic Jade 14,1% 20' - 10g Summer + 5g Pacyfica 0’ – 10g Summer + 10g Pacyfica cicha - 10g Summer + 10g Dr Rudi Wyszło 21l + 1l rezerwy o ekstrakcie 12°blg. Zaszczepione starterem WLP 028. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) 18.05.2013 - W.112 – AIPA - Pacyfica 2 Do gara poszły: Pilzneński - 4270g Monachijski I - 500 Carablond - 490g Płatki owsiane - 400g Zacieranie w 19l wody (kranówa - R.O, 1:1) 67°C - 50' 76°C – 20’ 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 80' : 60' - 16g Dr Rudi 11,8% 30' - 10g Dr Rudi + 10g Pacyfica 0’ – 10g Dr Rudi + 10g Pacyfica cicha - 12g Dr Rudi + 12g Pacyfica Wyszło 21,5l + 1l rezerwy o ekstrakcie 15,8°blg. Zaszczepione gęstwą po W.111 (WLP 028). 18.05.2013 - W.113 – Amber Ale Do gara poszły: Pale Ale - 3500g Monachijski I - 500g Bursztynowy - 180g Crystal - 200g Karmel. ciemny - 70g Zacieranie w 14l wody (kranówa - R.O, 1:1) 67°C - 50' 76°C – 20’ 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 80' : 60' - 12g Citra 20' - 10g Citra + 10g Summer 0’ – 13g Citra + 10g Pacyfica cicha - 10g Mosaic + 10g Summer Wyszło 22,5l + 1l rezerwy o ekstrakcie 12,6°blg. Zaszczepione gęstwą po W.111 (WLP 028). Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 31.05.2013 - W.114 - IPA Do gara poszły: Pale Ale - 5090g Pszen. ciemny - 500g Crystal - 500g Zacieranie w 18l wody (kranówa - R.O, 2:1) 67°C - 50' 76°C – 20’ 76°C – 10’ 78°C - filtracja Chmielenie 80' : 60' - 20g Simcoe 40' - 20g Simcoe 20' - 20g Simcoe 0’ – 20g Simcoe cicha - 20g Simcoe Wyszło 21l + 1l rezerwy o ekstrakcie 16,6°blg. Zaszczepione gęstwą po W.113 (WLP 028). 04.06.2013 - W.115 - Ruski Imperialny Stout Do gara poszły: Pale Ale - 5010g Pilzneński - 500g Whisky - 500g Owsiany - 540g Special B - 300g Carafa special II - 250g Jęczmień pal. - 200g Czekolad. pszen. - 100g Płatki owsiane - 550g Cukier - 230g Ekstrakt słodowy - 1000g (czeski, ciemny) Zacieranie w 20l wody (kranówa - R.O, 2:1) 55°C - 10' 66°C - 60' 72°C – 20’ (wsypana Carafa II) 76°C – 10’ (wsypany Jęczmień palonu) 78°C - filtracja (wsypany czekoladowy) Chmielenie 90' : 60' - 29g Target + 10g Wilamette 30' - 20g Wilamette 20' - Cukier + ekstr. słod. 0’ – 20g Wilamette Wyszło 21,5l + 0,7l rezerwy o ekstrakcie 25°blg. Zaszczepione gęstwą po W.112 (WLP 028). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) 06.01.2013 - W.100 – Koźlak – Mały jubileusz!!!I małe święto - Koźlak zajął trzecie miejsce podczas XI KPD w Żywcu! Mam nadzieję, że na kolejną blachę nie będę czekał znów 100 warek. Edytowane 17 Czerwca 2013 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się