bimbelt Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Czy mętność próbki piwa może mieć wpływ na wynik odczytu BLG? Tak sobie myślę, że może mieć wpływ, bo zawiesina zwiększa chyba gęstość cieczy. Proszę o potwierdzenie moich domysłów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Cześć. Czy mętność próbki piwa może mieć wpływ na wynik odczytu BLG? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Wynik może być zafałszowany, ale w niewielkim stopniu. Próbki powinny być przefiltrowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 trzeba się zastanowić co się dzieje z ziarnem. Jeśli pływa i nie wynurza się na powierzchnie, to jego gęstość jest porównywalna z gęstością cieczy więc błąd będzie po za granicą pomiaru. Jeśli osad pływa przy dnie to jest gęstszy od cieczy i zawyża pomiar. Jeśli pływa wierzchem to zaniża pomiar. Z drugiej strony jeśli osadu jest dużo i zawieszony to może wpływać na gęstość cieczy. Wtedy pomiar jest dobrze wykonany tylko ciecz ma zmienioną gęstość płynu. Aczkolwiek przy osadach organicznych, ze słodu gęstości nie powinny się dużo różnić i bardzo zmieniać gęstość. Oczywiście lepiej mierzyć filtrat, ale mętne wyniki nie powinny się tak bardzo różnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 W niewielkim stopniu czyli ile? Piwo na drożdżach 2535 Koelsch zeszło mi wg tego pomiaru z 11,5 do 5 przez 7 dni (18C). Wydaje mi się, że pokazało co najmniej o 1BLG za dużo. Te drożdże dość szybko pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Próbka była mętna w całej objętości. To zawiesina od drożdży. To drugie piwo na nich robione i drugie, które jest totalnie mętne po burzliwej. Widocznie taki ich urok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 poczekaj jeszcze trochę i zobacz co jeszcze wyjdzie. błąd 1 blg to błąd w granicach rozsądku - kalibracji areometru, temperatury pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 W niewielkim stopniu czyli ile?Piwo na drożdżach 2535 Koelsch zeszło mi wg tego pomiaru z 11,5 do 5 przez 7 dni (18C). Wydaje mi się, że pokazało co najmniej o 1BLG za dużo. Te drożdże dość szybko pracują. Jeśli to zmętnienie drożdżowe, to błąd będzie stanowił ułamkowe części stopni Ballinga. Czyli tyle, ile nie jesteś w stanie zmierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Mam wrażenie, że koledze chodziło o mętność w rozumieniu mętnej pszenicy, mętnej od drożdży brzeczki a nie pływających kawałków śruty czy pozostałości chmielu. Moim zdaniem taka mętność na zerowy praktyczny* wpływ na pomiar gęstości. *Mniejszy niż błąd pomiaru areometrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Jeśli to zmętnienie drożdżowe, to błąd będzie stanowił ułamkowe części stopni Ballinga. Czyli tyle, ile nie jesteś w stanie zmierzyć. Tez mam takie doświadczenia z praktyki. Mętne próbki dajwały takie samo Blg jak klarowne. No, chyba, że to były próbki z dna, pół na pół z gęstwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się