zgoda Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 W sumie też myślałem o przerwie letniej. Ale przyszły 2 imprezy nurkowe mojej małżonki i idea "nie-warzenia" w lato upadła, znowu piwnica pusta. Te nurki to jak wyjdą na ląd to normalnie jak zwierzęta, będą pić aż nie padną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Te nurki to jak wyjdą na ląd to normalnie jak zwierzęta, będą pić aż nie padną. Widocznie mało się wyżyli we wodzie. Moim zdaniem przerwa letnia jest bardzo dobra. Przecież trzeba odpocząć i nabrać sił na kolejny sezon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Te nurki to jak wyjdą na ląd to normalnie jak zwierzęta' date=' będą pić aż nie padną.[/quote']Widocznie mało się wyżyli we wodzie. Moim zdaniem przerwa letnia jest bardzo dobra. Przecież trzeba odpocząć i nabrać sił na kolejny sezon. Osobiście kiepsko się czuję jak w piwnicy nic nie bulka. Taka jakaś pustka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Wręcz można by sparafrazować Mistrza z Czarnolasu: "Wielkie se uczyniłem pustki w domu moim tymże świadomym nie-warzeniem swoim" Dalej siedzę w recepturach i właśnie sobie uświadomiłem, że będzie mi potrzebny nowy aerometr. Ten z biowinu ma tylko podziałkę do 25°Blg, a moje plany wykraczają daleko poza to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Wręcz można by sparafrazować Mistrza z Czarnolasu: "Wielkie se uczyniłem pustki w domu moim tymże świadomym nie-warzeniem swoim" Dalej siedzę w recepturach i właśnie sobie uświadomiłem, że będzie mi potrzebny nowy aerometr. Ten z biowinu ma tylko podziałkę do 25°Blg, a moje plany wykraczają daleko poza to Mi, wsłuchanemu w ciszę bez bulkania, na myśl przychodzi inny mistrz: "Jedźmy, nikt nie woła" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Bulka - nie bulka, co za różnica. Jak ktoś pszenicy nie lubi, to co zrobisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Wręcz można by sparafrazować Mistrza z Czarnolasu: "Wielkie se uczyniłem pustki w domu moim tymże świadomym nie-warzeniem swoim" Dalej siedzę w recepturach i właśnie sobie uświadomiłem, że będzie mi potrzebny nowy aerometr. Ten z biowinu ma tylko podziałkę do 25°Blg, a moje plany wykraczają daleko poza to A ja zacytowałbym Wieszcza "Są, rzekł Klucznik, ogromne piwnice, Ale puste! bo piwo wypili Soplice" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Z dniem dzisiejszym nastąpiła aktywacja dwóch saszetek drożdży: Budvar Lager & Trappist High Gravity. Operacja zwiastuje niechybny koniec przebywania w piwowarskim niebycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Z dniem dzisiejszym nastąpiła aktywacja dwóch saszetek drożdży: Budvar Lager & Trappist High Gravity. Operacja zwiastuje niechybny koniec przebywania w piwowarskim niebycie masz odpowiednie waruneczki do fermentowania lagrów ?. ok 12 stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Z dniem dzisiejszym nastąpiła aktywacja dwóch saszetek drożdży: Budvar Lager & Trappist High Gravity. Operacja zwiastuje niechybny koniec przebywania w piwowarskim niebycie masz odpowiednie waruneczki do fermentowania lagrów ?. ok 12 stC Kiedyś Andrzej pisał o lodówce, więc chyba ma Szczęściarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 masz odpowiednie waruneczki do fermentowania lagrów ?. ok 12 stC Mam I 12°C i 10°C i 8°C. Co dwa-trzy tygodnie jeden lagerek odwiedzi lodówkę. Tak to sobie wymyśliłem... A tak zwany "międzyczas" wypełnię produkcją Belgów. Już mi się nudzi okropnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 no to git , chetnie przyjme gęstwe THG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 zaklepane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 A tak zwany "międzyczas" wypełnię produkcją Belgów. Już mi się nudzi okropnie No to dużo tych wakacji po zakończeniu sezonu nie miałeś. Warto było się napinać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Warto było, bo gdybym pojechał z rozpędu,na pewno nie zadałbym sobie podstawowego pytania: "po co warzę i dla kogo warzę piwo?". Dwa miesiące przerwy naprawdę wiele zmieniły w moim piwowarskim światopoglądzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Drożdże zadane do starterów dwóch. Godzina "W" jest blisko. piwowarmlody 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Z dniem dzisiejszym browar został wyposażony w 40 skrzynek na razie po piwie, co daje 800 butelek. Jest w co to piwo wkładać. Jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 (edytowane) Wziąłeś wszystko co facet miał, czy też może jest jakaś nadzieja na parę skrzynek? Edytowane 3 Sierpnia 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Z dniem dzisiejszym browar został wyposażony w 40 skrzynek na razie po piwie, co daje 800 butelek. Jest w co to piwo wkładać. Jest dobrze Jędrek ma rozmach. wyraźnie zwiększa wybicie w browarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Dziś przeprowadzono akcję "Śrutowanie". Po raz pierwszy samodzielnie ześrutowałem ziarno nowiuśkim Porkertem Bajka. Śrutowałem ciut drobniej niż robiono to w sklepie, myślę, że z filtracją nie będzie problemu. Jutro godzina "W". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Dziś przeprowadzono akcję "Śrutowanie". Po raz pierwszy samodzielnie ześrutowałem ziarno nowiuśkim Porkertem Bajka. Śrutowałem ciut drobniej niż robiono to w sklepie, myślę, że z filtracją nie będzie problemu. Jutro godzina "W". Przy porkecie bardzo wyraźnie poprawia jakość łuski wstępne namoczenie słodu, przez dodanie ok 2% wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Czyli najprościej spryskać ziarno wodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Czyli najprościej spryskać ziarno wodą? Prościej: dolać i wymieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zwilżony słód ma niewątpliwie swoje zalety, tylko straszliwie opory rosną przy śrutowaniu. Można się zajechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zwilżony słód ma niewątpliwie swoje zalety, tylko straszliwie opory rosną przy śrutowaniu. Można się zajechać. Byc może. Nie sprawdzałem. U mnie śrutowali studenci. Nie zauważyłem, żeby jakoś specjalnie stękali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się