Vami Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) Nazwe mi ukradles (#24) Edytowane 23 Września 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 23 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Zainteresowało mnie Twoje krótkie (30-40min) gotowanie. Ma to jakieś odzwierciedlenie w goryczce i aromacie? Czy pół godziny wystarczy na nachmielenie piwka? Całkowicie przeszedłem na chmielenie brzeczki przedniej. Nie dość, że skraca to proces warzenia, to moje piwa od tego czasu stały się, co tu dużo mówić, smaczniejsze, bardziej gładkie i zbalansowane. Nie zamierzam wracać do godzinnego gotowania. Tak pisałem przed rokiem. Zdanie podtrzymuję. Nie wyobrażam sobie chmielić jak dawniej. Jak mam ochotę na sporą dawkę aromatu, to chmielę na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 23 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Nazwe mi ukradles (#24) Widzisz, już taki złodziejaszek ze mnie... Vami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) Zainteresowało mnie Twoje krótkie (30-40min) gotowanie. Ma to jakieś odzwierciedlenie w goryczce i aromacie? Czy pół godziny wystarczy na nachmielenie piwka? Całkowicie przeszedłem na chmielenie brzeczki przedniej. Nie dość, że skraca to proces warzenia, to moje piwa od tego czasu stały się, co tu dużo mówić, smaczniejsze, bardziej gładkie i zbalansowane. Nie zamierzam wracać do godzinnego gotowania. Tak pisałem przed rokiem. Zdanie podtrzymuję. Nie wyobrażam sobie chmielić jak dawniej. Jak mam ochotę na sporą dawkę aromatu, to chmielę na zimno. No ciekawe, tak widzę, że głównie dodajesz chmiele aromatyczne. Zrezygnowałeś z goryczkowych? Edytowane 25 Września 2014 przez eresz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Może to banał, ale chmieląc metodą brzeczki przedniej każdy chmiel, który wrzucam powoduje odpowiednią goryczkę. Beersmith wylicza to bardzo dokładnie. Druga sprawa, że chmielę tym, co mam, zużywam zapasy. Ale masz rację - typowo goryczkowych chmieli już nie kupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) Dzięki za ekspresową odpowiedź. Na pewno spróbuję Dorzucę kilka pytań: w którym momencie wrzucasz chmiel do brzeczki przedniej: na samym początku filtracji, czy może jak już przefiltrujesz wszystko? ile chmielu sposobem FWH dodajesz na taką standardową warkę 12blg ok. 20 litrów? Edytowane 14 Października 2014 przez eresz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Warka #75 "Wyzimskie" 12,5°Blg piwo orkiszowo-żytnie warzone 13.10.2014 EBC: 19,8 IBU: 16,7 SUROWCE: słód orkiszowy Castlemalting (1,0kg) słód orkiszowy Bestmalz (1.0kg) słód żytni Thomas Fawcett (1,0kg) słód pale Strzegom (1,75kg) słód karmelowy 300 Strzegom (0,28kg) Perle 7,2% (25g) FWH US-05 (gęstwa) ZACIERANIE: 22l wody do zacierania, 37°C - wsyp słodów 37- 45°C - 20' (przerwa glukanowa) 52°C - 15' (przerwa białkowa) 68°C -> 45' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~23,6l brzeczki GOTOWANIE: 30' Wybicie (po wyłączeniu palników): ~21,5l 13,6°Blg. Wydajność wg beersmitha 83% KOMENTARZ: Piwo orkiszowo-żytnie, hołd oddany Wiedźminowi. Sądzę, że takie piwo podawali w karczmie na Podgrodziu w Wyzimie. Przynajmniej tak to sobie wyobrażam:) Żyto w zasypie. I orkisz. Kilo żyta wystarczyło, by dać piwu tę słynną kleistość-oleistość. Filtracja nie wyglądała może idealnie, ale większych przestojów i związanych z nimi stresów nie odnotowałem. 2.11.2014 Piwo trafiło w butelki z dodatkiem 100g cukru. Zabutelkowałem 36 x 0,5l + 2 x 0,4l + 2 x 0,3l = 19,5l Wyszło bardzo ciekawe piwo, faktycznie swojskie, przaśne, takie drożdżowe, mętne, oleiste i pachnące jak pszeniczniak. Niech no się tylko nagazuje. Mniam! Edytowane 2 Listopada 2014 przez Porter WiHuRa i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Podbiję jeszcze raz moje pytania, bo coś zginęły w gąszczu postów Dzięki za ekspresową odpowiedź. Na pewno spróbuję Dorzucę kilka pytań: w którym momencie wrzucasz chmiel do brzeczki przedniej: na samym początku filtracji, czy może jak już przefiltrujesz wszystko? ile chmielu sposobem FWH dodajesz na taką standardową warkę 12blg ok. 20 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Podbiję jeszcze raz moje pytania, bo coś zginęły w gąszczu postów Dzięki za ekspresową odpowiedź. Na pewno spróbuję Dorzucę kilka pytań: w którym momencie wrzucasz chmiel do brzeczki przedniej: na samym początku filtracji, czy może jak już przefiltrujesz wszystko? ile chmielu sposobem FWH dodajesz na taką standardową warkę 12blg ok. 20 litrów? 1) Chmiel wrzucam na dno pustego gara i zalewam filtratem, czyli od samego początku. Zaczyna to wszystko cudownie pachnieć. 2) Pod każdą recepturą podaję, ile i jakiego chmielu użyłem, jakie było wybicie, i ile wynosi szacunkowe IBU danej warki. Łatwo to sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Żyto w zasypie. I orkisz. Kilo żyta wystarczyło, by dać piwu tę słynną kleistość-oleistość. Filtracja nie wyglądała może idealnie, ale większych przestojów i związanych z nimi stresów nie odnotowałem. Cześć Wszystkiego najlepszego z okazji wczorajszego Święta Dnia Edukacji Narodowej Ja do mojego Stouta Zytniego wsypałem 3 kg słodu żytniego i przefiltrowałem na oplocie. To był koszmar zatykało 3 razy wszystko zawracałem do kotła i podgrzewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) 1) Chmiel wrzucam na dno pustego gara i zalewam filtratem, czyli od samego początku. Zaczyna to wszystko cudownie pachnieć. jak to ustawiasz w BS żeby się to dobrze liczyło? - chodzi mi o czas np wrzuciłeś w #75 25g perle FWH - jak to zapisać w recepturze w BS odpowiem sobie sam - http://beersmith.com/blog/2012/11/19/first-wort-hops-fwh-in-beer-revisited/ - sory za zaśmiecanie wątku Edytowane 15 Października 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Sądzę, że takie piwo podawali w karczmie na Podgrodziu w Wyzimie. Przynajmniej tak to sobie wyobrażam:) Choć w Wyzimie to raczej gorzałkę walili to wyobrażenie całkiem mi się podoba Sam myślałem o jakimś motywie wiedźminowskim w swoich piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Wiedźmin z krasnoludem piwo pił w zakładzie o coś, w jedynce to chlali dużo. Jeśli chodzi o nazwę to jest sporo opcji, imiona, regiony,... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) Warka #76 "Zebrzydowska 10" 10,5°Blg piwo jasne warzone 1.11.2014 EBC: 10,7 IBU: 22,7 SUROWCE: słód pale ale Strzegom (3,0kg) słód monachijski II Strzegom (0,5kg) słód karmelowy 30 Strzegom (0,5kg) płatki kukurydziane (0,4kg) CHMIELE (granulat): Tradition 5,26% (50g) FWH DROŻDŻE: US-05 (paczka) ZACIERANIE: kleikowanie płatków 21l wody do zacierania 65°C - wsyp -> 68°C <- 80' 76°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~28l brzeczki GOTOWANIE: 30' Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 10,5°Blg. Wydajność wg beersmitha: 83% KOMENTARZ: Susza w browarze. Zostały zeszłoroczne RISy i inne dziwactwa, a pić się chce. Zebrzydowska "desitka" wychodzi na przeciw temu deficytowi 29.11.2014 Piwo zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru na 24l. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Zabutelkowałem wiedźmiński trunek. "Wyzimskie" to bardzo ciekawe piwo, faktycznie swojskie, przaśne, drożdżowe, mętne, oleiste i pachnące jak pszeniczniak. Niech no się tylko nagazuje. Mniam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Zainspirowałeś mnie, też sobie zrobię taki trunek. Daj znać jak wyszło jak się nagazuje, czy coś byś zmienił/poprawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 #74 "Diabeł Tasmański"to znakomite piwo, aromat truskawkowy fajny balans. Niby tylko 13,°Blg a w odczuciu jak by była to 16-stka Piwo słodowe delikatnie karmelowe. Gratuluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Aż nie mogę uwierzyć, że Andrzej niczego nie warzy w tym momencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Cieszę się, Chłopcy, że Wam piwka smakowały! Fakt, od października łyżka wisi na kołku. Raz, że pokończyły mi się słody; dwa, że cała para idzie w remont; trzy, że potrzebne mi nowe otwarcie, coś w stylu polityki grubej kreski Zatem, "do zaś", Koledzy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 ...się śrutuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Warka #77 "Pale Nie Ale" 9°Blg Lite American Lager warzone 11.02.2015 EBC: 6 IBU: 10,2 SUROWCE: słód pale ale Strzegom (3,0kg) płatki ryżowe (0,4kg) CHMIELE (granulat): Citra 10,8% (10g) FWH DROŻDŻE: W34/70 (paczka) ZACIERANIE: 65°C - wsyp -> 68°C -> 60' 76°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~27l brzeczki GOTOWANIE: 30' Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 9°Blg. Wydajność wg beersmitha: 92% KOMENTARZ: Pierwsze piwo w nowym roku, pierwsze po kilkumiesięcznej przerwie. Lekki, by nie rzec siuśkowaty lagerek, taki w sam raz ku robocie. Warka szkoleniowa. Asystował Mirek, który tym samym, stał się moim drugim piwowarskim studentem 12.02.15 Drożdże zadane o godz. 7.30. Temperatura otoczenia 11°C. Od 11.30 na powierzchni pianka, utrzymująca się przez następną dobę. Edytowane 13 Lutego 2015 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Też niedługo odpalę palniki Porter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Kurier doszedł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Warka #78 "BIPA" 16°BlgBelgian Speciality Alewarzone 11.02.2015EBC: 29,7IBU: 26,2SUROWCE: słód pale ale Strzegom (2,0kg) słód monachijski II Strzegom (1,5kg) słód czerwony Strzegom (0,5kg) słód melanoidynowy CM (1,0kg) słód caramunich III Weyermann (0,3kg) cukier stołowy (1,0kg) CHMIELE (granulat): Citra 10,8% (30g) FWH Vic Secret 15,7% (20g) Dry Hop Amarillo 9,2% (20g) Dry Hop Topaz 17% (15g) Dry Hop DROŻDŻE: Safbrew Abbaye (paczka) ZACIERANIE: 60°C - wsyp -> 68°C -> 60' 75°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~27l brzeczki GOTOWANIE: 30' cukier na ostatnie minuty gotowania Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 16°Blg.Wydajność wg beersmitha: 82%KOMENTARZ: Ostatnie piwo na starym słodzie. Nowa dostawa, nowe warki. Zauważyłem, że podgrzanie brzeczki do 68°C, wyłączenie palników, zdjęcie gara z pieca i owinięcie go kocem powoduje minimalną utratę ciepła. W ciągu godziny temperatura spadła o zaledwie 3 kreski, tak więc od tej pory będę zacierał. Pierwszy kontakt z drożdżami Abbaye. Oby mnie nie zawiodły. 13.02.15Uwodnione drożdże zadane o godz. 00.30. Rano na powierzchni utrzymuje się solidna piana. 20.02.2015 Odfermentowało do blisko 3°Blg. Przelane na cichą z dodatkiem chmielu na zimno. 25.02.2015 Zabutelkowane z dodatkiem 125g cukru. Poszło w butelki 21x0,33l + 30x0,5l = 22l. Zabawne piwo: multiwitamina No i proces produkcyjny bardzo sprawny. Od warzenia po butelkowanie - równiuśkie dwa tygodnie. Edytowane 25 Lutego 2015 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Już odpaliłem Zakupy zrobione, ale nie jestem zadowolony z tego, że niektóre chmiele są jeszcze niedostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się