Dragonfair Posted January 21, 2011 Share Posted January 21, 2011 (edited) Witam wszystkich serdecznie mam pytanko czy mógłby ktoś przetłumaczyć taki przepis na ludzki język :rolleyes: ? Apricot Harvest Wit 5 gallons/19 L, extract; OG = 1.054 FG = 1.014; IBU = 30 SRM = 3+ ABV = 5.2% Ingredients: 6 lbs. (2.7 kg) Briess Bavarian Wheat dried malt extract 8 AAU Saaz hops (45 mins) (2 oz./57 g of 4% alpha acids) 2 tsp. crushed coriander 0.5 oz (14 g) bitter orange peel 1 can Oregon apricot fruit puree White Labs WLP400 (Belgian Wit Ale) yeast Step by Step: Add 2.5 gallons (9.5 L) of cool water to your kettle and add the wheat malt extract. Bring to a boil and add 2 oz. (57 g) of Saaz hops. Boil for 45 minutes and add crushed coriander and bitter orange peel. Boil for 15 minutes. Cool wort and siphon to fermenter. Top up to five gallons (19 L), aerate and pitch yeast. Wait seven days then transfer to secondary and the can of Oregon apricot fruit puree. Wait five to seven days and bottle. All-grain option: Replace DME with 6.0 lbs (2.7 kg) Briess two-row malt and 3.75 lbs. (1.7 kg) wheat malt. Mash with 3.0 gallons (11 L) of water at 152 °F (67 °C) for 60 minutes. Batch sparge with 4.8 gallons (18 L) of water and collect a total of 6.5 gallons (25 L) of wort. Edited January 21, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 21, 2011 Share Posted January 21, 2011 Receptura jest w zasadzie dość prosta, jedynie nie wiem czy coś takiego jak apricot fruit puree - morelowy przecier owocowy, jest dostępny u nas. Chcesz warzyć ze słodów, czy ekstraktów ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted January 21, 2011 Author Share Posted January 21, 2011 ten przepis to chyba na ekstrakty no i na razie nie mam gdzie warzyć ze słodów Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 21, 2011 Share Posted January 21, 2011 Na dole jest wersja ze słodów. 1.7kg WES Pszeniczny 1.2kg WES Jasny 57g Saaz (możesz zastąpić Lubelskim) 2 tsp. kolendry = (1 US teaspoon = 4.92892159 milliliters), nie wiem ale 15g styknie jak nic. 14g curacao 1 puszka przecieru morelowego Drożdże. Myślę, że s-33, brewferm blanche, Wyeast Wit będą ok. Chmielenie standard - 60 minut z chmielem, 15 minut przed końcem dodać kolendrę, curacao. Na cichą fermentację dodać przecier(?) morelowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted January 21, 2011 Author Share Posted January 21, 2011 Myślicie ,że da się to wypić bez dosładzania? ponoć jest bardzo dobre w smaku a meczy mnie moja najjaśniejsza gwiazda żebym jakieś piwo dla niej zrobił Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 21, 2011 Share Posted January 21, 2011 Pewnie że się da wypić. Witbiery są bardzo smaczne. Kwestia dosładzania w piwowarstwie nie jest prosta, zresztą nie ma takiej potrzeby W tej recepturze nie bardzo wiem czy zastąpić ten przecier morelowy (o ile dobrze zrozumiałem). Google podpowiada produkty Gerbera dla dzieci edit: wydaje mi się, że wchodzą w grę tylko soki w syropie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted January 21, 2011 Author Share Posted January 21, 2011 (edited) Bardziej myślałem o morelach zmiksowanych lub morelach w puszce bo syropu morelowego to w życiu nie widziałem tych moreli to ma być 0.695 kg Edited January 21, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 21, 2011 Share Posted January 21, 2011 bardziej myślałem o morelach zmiksowanych bo syrop morelowy to w życiu nie widziałem lub morele w puszce tych morel to ma być 0.695 kg Tylko nie mam pojęcia, jakie to będzie miało przełożenie na smak... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 21, 2011 Share Posted January 21, 2011 Oregon puree to pulpa owocowa. Czasem do dostania na alledrogo, ale raczej nie z tak przyziemnych owoców jak morele (dziś na przykład jest tylko z mango). Z grubsza odpowiadają temu miażdżone i pasteryzowane owoce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 21, 2011 Share Posted January 21, 2011 Mozna nawet uzyc drozdze US05. Co do posmaku owocowych. Mozna sprawe rozwiazac bardzo prosto, dolewajac syropu przed podaniem piwa W takim wypadku mozna byloby uwarzyc Wit-a, i dodac moreli w razie potrzeby. Co doslodzi piwo i nada smaku owocow (niestety posaki owocowe sie zmieniaja podczas fermentacji, wiec bardzo ciezko jest zbalansowac smak gotowego piwa). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwiazkowiec Posted January 22, 2011 Share Posted January 22, 2011 Myślicie ,że da się to wypić bez dosładzania? ponoć jest bardzo dobre w smaku a meczy mnie moja najjaśniejsza gwiazda żebym jakieś piwo dla niej zrobił Nim zrobisz piwo z kolendrą upewnij się, że Twoja najjaśniejsza gwiazda lubi/akceptuje tą przyprawę Na początek ograniczył bym się do 7-8 gram kolendry - by the way kolendra wnosi do piwa taką przyprawową, suchą, ściągającą goryczkę (mnie to pasuje ale moja żonka kręci nosem). Pozdrawiam, ps. Czy tsp. to nie jest mała łyżeczka przypadkiem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted January 22, 2011 Author Share Posted January 22, 2011 (edited) teaspoon - łyżeczka do herbaty a co do kolendry to muszę sam spróbować jak to pachnie / smakuje bo nie kojarzę czy 100g cukru krystalicznego można zastąpić 100g glukozy (opakowania glukozy sa konfekcjonowane po 100g )a cukier musiałbym ważyć a z waga u mnie teraz cienko Edited January 22, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted January 22, 2011 Author Share Posted January 22, 2011 No to jetem po wypiciu 3 rożnych pszenicznych piwek 1.Schofferhofer hefeweizen -jak dlamnie smaczny kwaskowaty 2.Weihenstephaner kristall weisbier- smak kolendry rzuca na kolana dla mnie niesmaczne (na przyszłość nie dodawać dużo kolendry do piwa ) 3.Paulaner Hefe-weisbier DUNKEL - ciemne smak poczatkowo jekko kwaskowaty o dostrzegalnej nucie kolendry finisz pełna słodycz pewnie ze słodu jęczmiennego Już wiem ze kolendry dużo nie zniosę Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 22, 2011 Share Posted January 22, 2011 W niemieckich pszeniczniakach nie ma kolendry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted January 22, 2011 Author Share Posted January 22, 2011 W niemieckich pszeniczniakach nie ma kolendry. To z kad do jasnej ciasnej czułem kolendrę w smaku i zapachu wąchałem nawet kolendrę w "kulkach" i piwo i woniało kolendra ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 22, 2011 Share Posted January 22, 2011 W niemieckich pszeniczniakach nie ma kolendry. To z kad do jasnej ciasnej czułem kolendrę w smaku i zapachu wąchałem nawet kolendrę w "kulkach" i piwo i woniało kolendra ? To mógł być goździk. Powszechny pszennych piwach tego typu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwiazkowiec Posted January 22, 2011 Share Posted January 22, 2011 No to jetem po wypiciu 3 rożnych pszenicznych piwek 1.Schofferhofer hefeweizen -jak dlamnie smaczny kwaskowaty 2.Weihenstephaner kristall weisbier- smak kolendry rzuca na kolana dla mnie niesmaczne (na przyszłość nie dodawać dużo kolendry do piwa ) 3.Paulaner Hefe-weisbier DUNKEL - ciemne smak poczatkowo jekko kwaskowaty o dostrzegalnej nucie kolendry finisz pełna słodycz pewnie ze słodu jęczmiennego Już wiem ze kolendry dużo nie zniosę W żadnym z tych piw nie ma ani grama kolendry !!! W Piotrze i Pawle znajdziesz kolendrę lub w sklepach z indyjską żywnością. Czasami dodaje się ją do pasztetów. Łatwo dostępne piwo z tym dodatkiem do Oblone Bile. Pozdrawiam, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted January 22, 2011 Author Share Posted January 22, 2011 (edited) W niemieckich pszeniczniakach nie ma kolendry. To z kad do jasnej ciasnej czułem kolendrę w smaku i zapachu wąchałem nawet kolendrę w "kulkach" i piwo i woniało kolendra ? To mógł być goździk. Powszechny pszennych piwach tego typu. eee no chyba "gwoździka" bym wyczół :rolleyes: a 15g kolendry w ziarenkach mam w domu dodaje do marynat czasami wiec wiem jak pachnie Edited January 22, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 22, 2011 Share Posted January 22, 2011 W niemieckich pszeniczniakach nie ma kolendry. To z kad do jasnej ciasnej czułem kolendrę w smaku i zapachu wąchałem nawet kolendrę w "kulkach" i piwo i woniało kolendra ? Pewnie stąd samąd skąd ja czuję cukierki eukaliptusowe w anyżówce z tonikiem. Z głowy. W niemieckich piwach naprawdę nie ma kolendry. Aromat pszeniczniaków zazwyczaj określa się jako "banany + goździki". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 22, 2011 Share Posted January 22, 2011 To z kad do jasnej ciasnej czułem kolendrę w smaku i zapachu wąchałem nawet kolendrę w "kulkach" i piwo i woniało kolendra ? To mógł być goździk. Powszechny pszennych piwach tego typu. eee no chyba "gwoździka" bym wyczół :rolleyes: a 15g kolendry w ziarenkach mam w domu dodaje do marynat czasami wiec wiem jak pachnie Tylko, że to tak naprawdę nie jest goździk, tylko fenole, które mogą nam się kojarzyć z goździkiem, albo z innymi przyprawami. Tylko naprawdę póki co jeszcze nie spotkałem się ze stwierdzeniem by weizeny smakowały kolendrą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted January 23, 2011 Author Share Posted January 23, 2011 (edited) To mógł być goździk. Powszechny pszennych piwach tego typu. eee no chyba "gwoździka" bym wyczół :rolleyes: a 15g kolendry w ziarenkach mam w domu dodaje do marynat czasami wiec wiem jak pachnie Tylko' date=' że to tak naprawdę nie jest goździk, tylko fenole, które mogą nam się kojarzyć z goździkiem, albo z innymi przyprawami. Tylko naprawdę póki co jeszcze nie spotkałem się ze stwierdzeniem by weizeny smakowały kolendrą.[/quote'] He he to może ja "INNY" jestem :cool2: EDIT:23.01.11 Dzisiaj dzięki wielkiej uprzejmości kolegi tieroo miałem okazje spróbować pszeniczka "warzonego w domciu" no i muszę powiedzieć ,ze wżyciu nie piłem tak dobrego piwa a no i wyczułem te "banany" naprawdę te 3 co wczoraj piłem to się schować mogą Edited January 23, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoltek Posted July 15, 2011 Share Posted July 15, 2011 Odświeżę trochę temat, ponieważ mam zamiar zrobić piwko właśnie z dodatkiem moreli. nurtuje mnie tylko jedna rzecz mianowicie to,że suszone morele zawierają siarę i konserwanty . Moje pytanie brzmi. Czy siara wpłynie jakoś na fermentacje piwa i czy do kupienia są morele np. w puszce bez konserwantów tylko pasteryzowane ( jeżeli tak to w jakim sklepie). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Odświeżę trochę temat, ponieważ mam zamiar zrobić piwko właśnie z dodatkiem moreli. nurtuje mnie tylko jedna rzecz mianowicie to,że suszone morele zawierają siarę i konserwanty . Moje pytanie brzmi. Czy siara wpłynie jakoś na fermentacje piwa i czy do kupienia są morele np. w puszce bez konserwantów tylko pasteryzowane ( jeżeli tak to w jakim sklepie). Przecież jest pełnia sezonu na świeże morele, dostępne na każdym bazarze, w każdej budce i supermarketach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoltek Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 dostępne na każdym bazarze Spoko, nie orientuje się Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now