Jump to content

Receptura na piwo o smaku moreli prośba o dokładne tłumaczenie


Dragonfair

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie mam pytanko czy mógłby ktoś przetłumaczyć taki przepis na ludzki język :rolleyes: ?

 

 

Apricot Harvest Wit

 

 

 

5 gallons/19 L, extract; OG = 1.054 FG = 1.014; IBU = 30 SRM = 3+ ABV = 5.2%

 

Ingredients:

 

6 lbs. (2.7 kg) Briess Bavarian Wheat dried malt extract

8 AAU Saaz hops (45 mins) (2 oz./57 g of 4% alpha acids)

2 tsp. crushed coriander

0.5 oz (14 g) bitter orange peel

1 can Oregon apricot fruit puree

White Labs WLP400 (Belgian Wit Ale) yeast

 

Step by Step:

 

Add 2.5 gallons (9.5 L) of cool water to your kettle and add the wheat malt extract. Bring to a boil and add 2 oz. (57 g) of Saaz hops. Boil for 45 minutes and add crushed coriander and bitter orange peel. Boil for 15 minutes. Cool wort and siphon to fermenter. Top up to five gallons (19 L), aerate and pitch yeast. Wait seven days then transfer to secondary and the can of Oregon apricot fruit puree. Wait five to seven days and bottle.

 

All-grain option:

 

Replace DME with 6.0 lbs (2.7 kg) Briess two-row malt and 3.75 lbs. (1.7 kg) wheat malt. Mash with 3.0 gallons (11 L) of water at 152 °F (67 °C) for 60 minutes. Batch sparge with 4.8 gallons (18 L) of water and collect a total of 6.5 gallons (25 L) of wort.

Edited by Dragonfair
Link to comment
Share on other sites

Receptura jest w zasadzie dość prosta, jedynie nie wiem czy coś takiego jak apricot fruit puree - morelowy przecier owocowy, jest dostępny u nas.

Chcesz warzyć ze słodów, czy ekstraktów ?

Link to comment
Share on other sites

Na dole jest wersja ze słodów.

 

1.7kg WES Pszeniczny

1.2kg WES Jasny

57g Saaz (możesz zastąpić Lubelskim)

2 tsp. kolendry = (1 US teaspoon = 4.92892159 milliliters), nie wiem ale 15g styknie jak nic.

14g curacao

1 puszka przecieru morelowego

Drożdże. Myślę, że s-33, brewferm blanche, Wyeast Wit będą ok.

 

Chmielenie standard - 60 minut z chmielem, 15 minut przed końcem dodać kolendrę, curacao.

Na cichą fermentację dodać przecier(?) morelowy.

Link to comment
Share on other sites

Pewnie że się da wypić. Witbiery są bardzo smaczne. Kwestia dosładzania w piwowarstwie nie jest prosta, zresztą nie ma takiej potrzeby ;)

W tej recepturze nie bardzo wiem czy zastąpić ten przecier morelowy (o ile dobrze zrozumiałem). Google podpowiada produkty Gerbera dla dzieci ;)

 

edit: wydaje mi się, że wchodzą w grę tylko soki w syropie.

Link to comment
Share on other sites

bardziej myślałem o morelach zmiksowanych bo syrop morelowy to w życiu nie widziałem lub morele w puszce

 

tych morel to ma być 0.695 kg

Tylko nie mam pojęcia, jakie to będzie miało przełożenie na smak...

Link to comment
Share on other sites

Oregon puree to pulpa owocowa. Czasem do dostania na alledrogo, ale raczej nie z tak przyziemnych owoców jak morele (dziś na przykład jest tylko z mango).

Z grubsza odpowiadają temu miażdżone i pasteryzowane owoce.

Link to comment
Share on other sites

Mozna nawet uzyc drozdze US05.

 

Co do posmaku owocowych. Mozna sprawe rozwiazac bardzo prosto, dolewajac syropu przed podaniem piwa :lol:

W takim wypadku mozna byloby uwarzyc Wit-a, i dodac moreli w razie potrzeby. Co doslodzi piwo i nada smaku owocow (niestety posaki owocowe sie zmieniaja podczas fermentacji, wiec bardzo ciezko jest zbalansowac smak gotowego piwa).

Link to comment
Share on other sites

Myślicie ,że da się to wypić bez dosładzania? ponoć jest bardzo dobre w smaku a meczy mnie moja najjaśniejsza gwiazda żebym jakieś piwo dla niej zrobił ;)

Nim zrobisz piwo z kolendrą upewnij się, że Twoja najjaśniejsza gwiazda lubi/akceptuje tą przyprawę ;)

 

Na początek ograniczył bym się do 7-8 gram kolendry - by the way kolendra wnosi do piwa taką przyprawową, suchą, ściągającą goryczkę (mnie to pasuje ale moja żonka kręci nosem).

 

Pozdrawiam,

 

ps. Czy tsp. to nie jest mała łyżeczka przypadkiem ?

Link to comment
Share on other sites

teaspoon - łyżeczka do herbaty

 

a co do kolendry to muszę sam spróbować jak to pachnie / smakuje bo nie kojarzę

 

czy 100g cukru krystalicznego można zastąpić 100g glukozy (opakowania glukozy sa konfekcjonowane po 100g )a cukier musiałbym ważyć a z waga u mnie teraz cienko

Edited by Dragonfair
Link to comment
Share on other sites

No to jetem po wypiciu 3 rożnych pszenicznych piwek

1.Schofferhofer hefeweizen -jak dlamnie smaczny kwaskowaty

2.Weihenstephaner kristall weisbier- smak kolendry rzuca na kolana dla mnie niesmaczne (na przyszłość nie dodawać dużo kolendry do piwa )

3.Paulaner Hefe-weisbier DUNKEL - ciemne smak poczatkowo jekko kwaskowaty o dostrzegalnej nucie kolendry finisz pełna słodycz pewnie ze słodu jęczmiennego

 

Już wiem ze kolendry dużo nie zniosę

Link to comment
Share on other sites

W niemieckich pszeniczniakach nie ma kolendry. :smilies:

To z kad do jasnej ciasnej czułem kolendrę w smaku i zapachu wąchałem nawet kolendrę w "kulkach" i piwo i woniało kolendra ?

To mógł być goździk. Powszechny pszennych piwach tego typu.

Link to comment
Share on other sites

No to jetem po wypiciu 3 rożnych pszenicznych piwek

1.Schofferhofer hefeweizen -jak dlamnie smaczny kwaskowaty

2.Weihenstephaner kristall weisbier- smak kolendry rzuca na kolana dla mnie niesmaczne (na przyszłość nie dodawać dużo kolendry do piwa )

3.Paulaner Hefe-weisbier DUNKEL - ciemne smak poczatkowo jekko kwaskowaty o dostrzegalnej nucie kolendry finisz pełna słodycz pewnie ze słodu jęczmiennego

 

Już wiem ze kolendry dużo nie zniosę

W żadnym z tych piw nie ma ani grama kolendry !!!

 

W Piotrze i Pawle znajdziesz kolendrę lub w sklepach z indyjską żywnością. Czasami dodaje się ją do pasztetów. Łatwo dostępne piwo z tym dodatkiem do Oblone Bile.

 

Pozdrawiam,

Link to comment
Share on other sites

W niemieckich pszeniczniakach nie ma kolendry. :smilies:

To z kad do jasnej ciasnej czułem kolendrę w smaku i zapachu wąchałem nawet kolendrę w "kulkach" i piwo i woniało kolendra ?

To mógł być goździk. Powszechny pszennych piwach tego typu.

eee no chyba "gwoździka" bym wyczół :rolleyes:

 

a 15g kolendry w ziarenkach mam w domu dodaje do marynat czasami wiec wiem jak pachnie

Edited by Dragonfair
Link to comment
Share on other sites

W niemieckich pszeniczniakach nie ma kolendry. :smilies:

To z kad do jasnej ciasnej czułem kolendrę w smaku i zapachu wąchałem nawet kolendrę w "kulkach" i piwo i woniało kolendra ?

Pewnie stąd samąd skąd ja czuję cukierki eukaliptusowe w anyżówce z tonikiem. Z głowy.

 

W niemieckich piwach naprawdę nie ma kolendry. Aromat pszeniczniaków zazwyczaj określa się jako "banany + goździki".

Link to comment
Share on other sites

To z kad do jasnej ciasnej czułem kolendrę w smaku i zapachu wąchałem nawet kolendrę w "kulkach" i piwo i woniało kolendra ?

To mógł być goździk. Powszechny pszennych piwach tego typu.

eee no chyba "gwoździka" bym wyczół :rolleyes:

 

a 15g kolendry w ziarenkach mam w domu dodaje do marynat czasami wiec wiem jak pachnie

Tylko, że to tak naprawdę nie jest goździk, tylko fenole, które mogą nam się kojarzyć z goździkiem, albo z innymi przyprawami. Tylko naprawdę póki co jeszcze nie spotkałem się ze stwierdzeniem by weizeny smakowały kolendrą.

Link to comment
Share on other sites

To mógł być goździk. Powszechny pszennych piwach tego typu.

eee no chyba "gwoździka" bym wyczół :rolleyes:

 

a 15g kolendry w ziarenkach mam w domu dodaje do marynat czasami wiec wiem jak pachnie

Tylko' date=' że to tak naprawdę nie jest goździk, tylko fenole, które mogą nam się kojarzyć z goździkiem, albo z innymi przyprawami. Tylko naprawdę póki co jeszcze nie spotkałem się ze stwierdzeniem by weizeny smakowały kolendrą.[/quote']

He he to może ja "INNY" jestem :cool2:

EDIT:23.01.11

 

Dzisiaj dzięki wielkiej uprzejmości kolegi tieroo miałem okazje spróbować pszeniczka "warzonego w domciu"

 

no i muszę powiedzieć ,ze wżyciu nie piłem tak dobrego piwa a no i wyczułem te "banany" naprawdę te 3 co wczoraj piłem to się schować mogą :smilies:

Edited by Dragonfair
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Odświeżę trochę temat, ponieważ mam zamiar zrobić piwko właśnie z dodatkiem moreli. nurtuje mnie tylko jedna rzecz mianowicie to,że suszone morele zawierają siarę i konserwanty :okey: . Moje pytanie brzmi. Czy siara wpłynie jakoś na fermentacje piwa i czy do kupienia są morele np. w puszce bez konserwantów tylko pasteryzowane ( jeżeli tak to w jakim sklepie).

Link to comment
Share on other sites

Odświeżę trochę temat, ponieważ mam zamiar zrobić piwko właśnie z dodatkiem moreli. nurtuje mnie tylko jedna rzecz mianowicie to,że suszone morele zawierają siarę i konserwanty :okey: . Moje pytanie brzmi. Czy siara wpłynie jakoś na fermentacje piwa i czy do kupienia są morele np. w puszce bez konserwantów tylko pasteryzowane ( jeżeli tak to w jakim sklepie).

Przecież jest pełnia sezonu na świeże morele, dostępne na każdym bazarze, w każdej budce i supermarketach.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.