thobeta Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Co sądzicie o takim sprzęcie : http://www.bogutyn.pl/html/557.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 tu http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=71739&highlight=%C5%9Brutownik było o takim śrutowniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Dziekuje...po twoim linku to właściwie juz wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muavmf Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Młynek ten wymaga przeróbek. Jeżeli nie potafisz tego zrobić (ja nie potrafiłem), nie będziesz zadowolony( ja nie byłem) - kupiłem porkerta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Doszłem do tego samego wniosku...szkoda nerwów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Ja pierwszy raz też kombinowałem i śrutowałem takim małym młynkiem do maku. Poszło ok, ale czas kręcenia przekroczył wszystkie rozsądne granice. Porkert mi sie sprawdził. Jak jeszcze podłączysz wiertarkę to super ekspres. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Dokładnie masz racje...a tak prawde mówiąc cena nie jest nie wiem jaka zaporowa by sie zastanawiac...a te wszystkie "przrróbki majace oszczedzac pare groszy zawsze sie mszczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Się dopiszę do tematu śrutownik z pytaniem. Znalazłem to : http://www.crankandstein.net/index.php?main_page=index&cPath=1 i za 67 dolarów można tam kupić śrutownik ( najważniejszy przynajmniej z mojego punktu widzenia podzespół ) w którym regulacji szczeliny dokonuje się demontując urządzenie. O 49 dolarów drożej można dostać sprzęt, którego szczelinę reguluje się " łatwo i przyjemnie". Stąd pytanie do posiadaczy jakiekolwiek śrutownika : Jak często w czasie śrutowania regulujecie szczelinę śrutownika ? ( grubość przemiału ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Ustawia sie raz dla danego slodu (w zaleznosci od wielkosci ziaren). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Jak często w czasie śrutowania regulujecie szczelinę śrutownika ? ( grubość przemiału ) Jeżeli na przemian śrutujesz słody pszeniczne i jęczmienne, to niestety często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Jeżeli na przemian śrutujesz słody pszeniczne i jęczmienne, to niestety często. A gdzie jest powiedziane, że nie można ześrutować pszenicy na tym samym ustawieniu co słodu jęczmiennego. Jaką stratę z tego poniesie na wydajności? 5%, to chyba max.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Regulacja śrutownika jest tak prosta, że chyba nie warto z tego robić problemu. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Wielkie dzięki za odpowiedzi. Z tego co widzę może warto wydawać 49 dolarów skoro w czasie śrutowania kilku słodów na jedną warkę ilość regulacji jest równa maksymalnie ilości słodów a może być mniejsza jeśli śrutujemy słody o podobnej granulacji. To i tak kilka razy na warkę a proces regulacji związany z demontażem może być nieźle uciążliwy , bo WENO regulacja jest oczywiście prosta o ile śrutownik posiada prostą regulację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 (edytowane) Cześć, co myślicie o takim śrutowniku? http://olx.pl/oferta/srutownik-walcowy-do-slodu-na-lozyskach-zasyp-CID628-IDaufQl.html#1db1c4240c cena porównywalna do brewferma ale jest walcowy i wygląda dobrze. Ktoś może ma taki i może się wypowiedzieć? Edytowane 14 Września 2015 przez ori2go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazior Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Tu masz temat o tym śrutowniku http://www.piwo.org/topic/17849-%C5%9Brutownik-gniotownik-m%C5%82ynek-walcowy-do-s%C5%82odu-na-%C5%82o%C5%BCyskach-zasyp/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) ja w swoim ustawiłem raz przerwe bodajże 0.5 i nie ruszam wcale fakt na pszenicznym filtracja idzie troche wolno ale daje rade filtrator zrobiłem z ponacinanej rurki pp-r. Według mnie nie ma sensu przestawiać non stop przerwy ps. dodam ze słód namaczam zawsze przed śrutowaniem Edytowane 18 Września 2015 przez slawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się