coelian Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Grupa Żywiec rozpoczęła procedurę włączenia Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie w swoje struktury. http://www.gazetacodzienna.pl/index.php?p=wwiad&id=4950 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 To dotyczy tylko papierków i dyrekcji, piwo na pewno będą tak samo warzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 To dotyczy tylko papierków i dyrekcji, piwo na pewno będą tak samo warzyć. Pewności to nigdy nie ma, ale ja mam cichą nadzieję, że będą warzyć lepiej, a nie tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 mi się wydaje że to tylko może być na lepiej. Raz że mniej papierów i księgowości wiec więcej pieniędzy np na nowe zbiorniki co nie wpuszczają żelaza do piwa, albo na stację uzdatniania wody Po drugi GŻ chcąc inwestować w ten browar wolałaby żeby był jej własnością. Ciężko ładować pieniądze w coś co nie jest twoje, a tak to modernizacje wrzucą w koszta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Też zaraz pomyślałem o stacji uzdatniania wody.... i nowych piwach.... No i jeszcze miała być piwiarnia. Miejmy nadzieję, że będą myśleć jak na browarze zarobić weń inwestując. Po akcji z "Grand Championem" widać kapują, że "masówa" nie jest jedyną drogą robienia pieniędzy. Edytowane 27 Stycznia 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 mi się wydaje że to tylko może być na lepiej. Raz że mniej papierów i księgowości wiec więcej pieniędzy np na nowe zbiorniki co nie wpuszczają żelaza do piwa, albo na stację uzdatniania wody Po drugi GŻ chcąc inwestować w ten browar wolałaby żeby był jej własnością. Ciężko ładować pieniądze w coś co nie jest twoje, a tak to modernizacje wrzucą w koszta. Przecież BBZ jest pośrednio własnością GŻ. A od oszczędności na papierach do inwestycji w nowy sprzęt jest długa i kręta droga. Nie sądze, aby wchłonięcie Browaru w Cieszynie miało na celu ułatwienie jego modernizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 O co Wam chodzi z tą stacją uzdatniania wody??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 O co Wam chodzi z tą stacją uzdatniania wody??? Pewnie o żelazo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 O co Wam chodzi z tą stacją uzdatniania wody??? Pewnie o żelazo. więc tylko się uśmiechnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 dziwne, bo jeszcze z początku lat 90 pamiętam piwo Brackie Żywiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 W czasie oprowadzania zapytany o metaliczny posmak piwa Pan Dominik Szczodry wspomniał o tym, że nie maja w browarze stacji uzdatniania wody. Rozumiem, że posmaki metaliczne biorą się bardziej od instalacji niż z wody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Normy zawartości żelaza w wodzie w Brackim browarze są tuż pod górną normą. Oczywiście instalacja dokłada swoje, ale ze stacją powinno być trochę lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Obecność żelazowego posmaku w Brackim pięknie podkreśla goryczkę, mnie to bardzo pasuje. Stosowanie "destylowanej" wody w browarze mogłoby obniżyć zainteresowanie tymi piwami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Związki żelaza obok manganu występują bardzo powszechnie w wodzie podziemnej. Są to najczęściej związki żelaza dwuwartościowego Fe(II), które są w postaci rozpuszczonej. Norma związków żelaza dla wody do spożycia przez ludzi wynosi 0.2 mg Fe/dm3. Jaka jest wartość w Browarze Brackim ktoś wie? Czy mają oni własną studnię/ujęcie? Nie jest to związek szkodliwy, nikt od niego nie zachoruje, ale duża zawartość żelaza powoduje np. rdzawe zacieki w wannie, brunatne plamy na praniu, czy też może metaliczny smak wody (smak krwi - hemoglobina zawiera żelazo ). Żelazo z wody usuwa się np. podczas filtracji - najpierw jednak należy utlenić je do postaci nierozpuszczonej Fe(III). Cały proces odbywa się na stacji uzdatniania wody. Btw. uzdatnianie wody to nie destylowanie do czystej H2O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 powoduje np. rdzawe zacieki w wannie, brunatne plamy na praniu, zapomniałeś o rdzawych zaciekach na kuflu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Btw. uzdatnianie wody to nie destylowanie do czystej H2O No dlatego właśnie dałem cudzysłów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się