zgoda Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Ja mam do tego 2 otoczaki ze zlotu w Wiśle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Dodałem około 16g granulatu chmielowego aromatycznego do 20l lagera. Ile to powinno się moczyć? Piwo jest niedochmielone. I druga sprawa jak długo można trzymać się wareczkę na cichej jeżeli jest z gotowca? Nie chcę żeby umarły mi wszystkie drożdże, cichą zastosowałem w zasadzie tylko żeby dochmielić browara i trochę wyklarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Piwo jest niedochmielone na goryczkę czy aromat? Bo na cichej możesz już tylko aromat poprawić, co do czasu są zdania podzielone, jedni mówią że maksymalnie 4 dni, inni że najlepiej koło tygodnia. Chmiel powinien być w woreczku żeby nie zanieczyścił brzeczki, obciążonym bo inaczej pływa na wierzchu. Jeśli natomiast masz za słabą goryczkę to jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy zrobić "herbatkę" chmielową gotując chmiel goryczkowy (odpowiednio do objętości brzeczki) w niewielkiej ilości wody przez godzinę. Spróbowałbym takiego manewru przy butelkowaniu, w tej "herbatce" rozpuściłbym cukier do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Tak jak pisze stachu68, chmieleniem na zimno co najwyżej dodasz aromatu chmielowego, o zwiększeniu goryczki nie ma mowy. Ja wrzucam chmiel luzem na około tydzień, potem jest samoistnie równomiernie rozmieszany w brzeczce. W jakiej temperaturze masz cichą? Lagera możesz trzymać nawet w temp. 0..-1°C, będziesz miał lagerowanie. O ile nie zamrozisz piwa na kamień, drożdże pójdą spać, ale potem będzie dało się normalnie nagazować piwo, choć będzie to trwało około miesiąca a nawet dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nachteil Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Hm, planuję chmielić swoje ostatnie piwo Saazem na cichej, dlatego postanowiłem opracować jakąś strategię działania. Rozumiem, że faktycznie większość z Was nie dezynfekuje samego w sobie chmielu? Na początek chyba bałbym się tak zrobić, dlatego zastanawiam się nad wrzuceniem suchego chmielu w granulacie do mikrofalówki, dajmy na to na 30 s i ok. 500 W. Czasem zaleca się dezynfekowanie w ten sposób gąbek do mycia naczyń, więc może pomoże (; I odnośnie przelewania. Jako, że i tak mam dużo osadów, wolałbym uniknąć jeszcze dodatkowych chmielin, dlatego przed zlaniem po cichej do wiadra z kranikiem planuję najpierw 3 dni z żelatyną w 10oC, a samo przelewanie zrobić wężykiem, na którego końcu będzie lejek. Koniec wetknięty do węża, a na czaszę nałożona pończocha, czy co tam innego jako filtr. Ma to na celu uniknięcie zatkania wąskiego wlotu rurki, gdyby filtr założyć bezpośrednio na nią. Tyle pomysłów, jeżeli ktoś z doświadczenia wie, że któryś z moich zamiarów jest bezsensowny i/lub mija się z celem, komentarze mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Nie ma sensu kombinować cokolwiek z chmielem i mikrofalówką. Możesz spokojnie wrzucić chmiel przelewając na cichą. O osady sie nie martw, przelewając do rozlewu mozesz założyć pończochę na koniec wężyka i ładnie odfiltrujesz chmieliny. Żelatyna nie służy do zmniejszenia objętości osadów i chmielin Stosujesz ją gdy chcesz szybciej sklarować piwo więc nie bardzo widzę potrzebę użycia żelatyny w twoim przypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Pończochy, lejki etc lepiej odpuść - trudno toto zdezynfekować, a w połowie pracy lubi się zatkać- osady na tyle skutecznie oklejają filtr, że nic już nie leci. Po prostu przelewaj po cichej ostrożnie, wężykiem. Chmielu dezynfekować nie trzeba, bo on sam jest silnie antyseptyczny - dodanie większej jego ilości chroni piwo przed infekcją (przynajmniej częściowo) Właśnie przetestowałem do chmielenia na zimno woreczek uszyty z niebarwionego, gęstego lnu. Chmieliłem granulatem styrian goldings. Woreczek działa idealnie, dużo lepiej niż muślinowe. Jako że jest dość długi (ok 45cm) dużo łatwiej go zawiązać a i chmiel ma w środku więcej miejsca. No i przez wspomniany len żadne drobinki nie przedostają się do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Pończochy, lejki etc lepiej odpuść - trudno toto zdezynfekować, a w połowie pracy lubi się zatkać- osady na tyle skutecznie oklejają filtr, że nic już nie leci. Po prostu przelewaj po cichej ostrożnie, wężykiem. Chmieliłem moje IPA chmielem Citra i nie było innej możliwości niż przepuszczenie przez pończochę. Chmiel praktycznie w ogóle nie osiadł i był w całej brzeczce, więc dekantacja nie wchodziła w grę (podobno ten chmiel tak ma). Osobiście już kilka razy przelewałem z cichej przez pończochę, którą wcześniej wygotowałem w małym garnuszku. Infekcji brak. Tym bardziej że takie piwo ma w sobie alkohol i chmiel co dodatkowo wpływa na jego odporność na tym etapie, dlatego myślę że pończocha to wcale nie taki zły pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Pończochy, lejki etc lepiej odpuść - trudno toto zdezynfekować, a w połowie pracy lubi się zatkać- osady na tyle skutecznie oklejają filtr, że nic już nie leci. Po prostu przelewaj po cichej ostrożnie, wężykiem. Ja również po chmieleniu na zimno przelewam przez pończochę. Pończochę najpierw gotuję, a później jeszcze moczy się chwilę w ClO2. Do tej pory robiłem to 3 razy i infekcji brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Jeśli chmiele coś na zimno to wykorzystuje do tego wiadro z kranikiem. Kiedy przychodzi czas na zlanie do butelek lub do kega, używam NAJLEPSZEGO i najprostszego patentu. Idę do apteki, kupuję gaziki jednorazowe 7x7 cm, jak wiadomo są one jałowe więc prosto z opakowania taki gazik ląduje na kranie od wiadra na niego nakładam wężyk i spuszczam. Nic się nie zatyka i w ogóle jest super witekm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Z ciekawości zapytam: ile trwa przelewanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Normalnie 20l zlatuje tak gdzieś w 4 minutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Musiałem mieć strasznego pecha do takiego filtrowania pończochą...Jeśli będę musiał, to przetestuję patent z gazikami. Powiedz mi proszę czy dobrze rozumiem, po prostu obkładasz gazikiem wylot kranu i na to zakładasz wąż? nic więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Musiałem mieć strasznego pecha do takiego filtrowania pończochą...Jeśli będę musiał, to przetestuję patent z gazikami. Powiedz mi proszę czy dobrze rozumiem, po prostu obkładasz gazikiem wylot kranu i na to zakładasz wąż? nic więcej? Dokładnie tak. Trzeba tylko zadbać o czystość kranu no i trzeba gazik rozłożyć bo inaczej będzie lecieć do końca świata i jeden dzień dłużej ..... czyli gdzieś do 22 grudnia br Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Osobiście już kilka razy przelewałem z cichej przez pończochę, którą wcześniej wygotowałem w małym garnuszku. Infekcji brak. Tym bardziej że takie piwo ma w sobie alkohol i chmiel co dodatkowo wpływa na jego odporność na tym etapie, dlatego myślę że pończocha to wcale nie taki zły pomysł. Ale jednak piwa kwaśnieją na cichej, a nawet w butelkach/kegach Edytowane 3 Grudnia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 nie napisałem że są całkowicie odporne tylko że bardziej odporne. Na pewno są bardziej odporne niż w trakcie zadawania drożdżami czy początku fermentacji burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Poszukując pomysłów na piwa z użyciem australijskich/nowozelandzkich chmieli natknąłem się na recepturę z czymś takim: Hops ----- 1.50 oz. Columbus (Whole, 15.00% AA) @ 60 min. 10 ml. HopShot (Extract) @ 60 min. 1.50 oz. Galaxy (Pellet, 12.00% AA) @ 10 min. 1.50 oz. Rakau (Pellet, 12.00% AA) @ 10 min. 1.50 oz. Galaxy (Pellet, 12.00% AA) @ Hop-Stand 1.50 oz. Rakau (Pellet, 12.00% AA) @ Hop Stand 1.00 oz. Galaxy (Pellet, 12.00% AA) @ Chill-Start 1.00 oz. Rakau (Pellet, 12.00% AA) @ Chill-Start 3.00 oz. Galaxy (Pellet, 12.00% AA) @ Dry Hop 3.00 oz. Rakau (Pellet, 12.00% AA) @ Dry Hop O co chodzi z tym "Hop-Stand" w tym chmieleniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 To jest chmielenie po wyłączeniu grzania. Polega to na tym, że wyłączasz palnik (grzałkę czy co tam masz) dorzucasz chmiel i przykrywasz jakąś pokrywką zostawiając na godzinę lub nawet dłużej. Potem już normalne chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Tylko gdzie można dostać u nas Rakau? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 To jest chmielenie po wyłączeniu grzania. Dzięki. Swoją drogą przy takich chmieleniach, jakie znalazłem, trzeba by wagon chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Może to trywialne pytanie: Po co zatapiać chmiel w piwie? Dla czego nie może pływać na powierzchni - i tak nasiąknie cały a dyfuzja zrobi swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) Granulat w większości sam zatonie, ale szyszki będą pływać po wierzchu i nie jestem pewien, czy aż tak dobrze nasiąkną, zwłaszcza jak będziesz miał grubą warstwę gdzie jedne będą pływać na drugich. W szyszce jest także uwięzione powietrze, a to jak wiadomo też pozytywnie nie wpłynie na piwo. Edytowane 4 Lutego 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Na przykład po to, żeby to tak nie wyglądało: Potem ciężko było nie zassać chmielin do butelek, i w kuflu pływały mi farfocle z nich. Oraz możliwości infekcji tlenowej z tego co zrozumiałem jak kiedyś czytałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Ja się pytam po co dociążać woreczki z chmielem. Chciałem chmielić na zimno granulatem w woreczku do chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Przyjęło się, że chmielenie na zimno odbywa się na cichej, jaką zrobi różnicę jak wrzucę chmiele na burzliwą, ale powiedzmy po 2 tygodniach od rozpoczęcia fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się