pepo Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) #92 pszenica, ciemna pszenica Skład: pilzneński - 1,8kg pszeniczny - 2,2kg karmelowy- 100g monachijski -1kg carafa III - 60g palone ziarna pszenicy - 60g Zacieranie: 44°C - 30min 55°C - 30min 64-66°C - 60min 72°C - 10min 78°C - 5min Chmielenie: 20g Hallertauer Tradition (szyszki) - 60min 20g Lubelski (szyszki) - 15min Drożdże: uwodnione Safbrew WB-06 Edytowane 6 Marca 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 W dzisiejszej warce można właściwie zmienić tylko numerek z poprzedniego warzenia #93 pszenica, ciemna pszenica Skład: pilzneński - 1,8kg pszeniczny - 2,2kg karmelowy- 100g monachijski -1kg carafa III - 60g palone ziarna pszenicy - 60g Zacieranie: 44°C - 30min 64-66°C - 60min 72°C - 10min 78°C - 5min Chmielenie: 20g Hallertauer Tradition (szyszki) - 60min 20g Lubelski (szyszki) - 15min Drożdże: gęstwa z poprzedniej warki - Safbrew WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 #94 Bitter Skład: pale ale - 3kg monachijski - 1kg carared- 180g palone ziarna pszenicy ~ 10g Zacieranie: 67-66°C - 60min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 35g EKG - 60min 35g Fuggle - 15min Drożdże: Donstar Notthingham po 10g EKG i Fuggle dodam do chmielenia na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) To moja ostatnia warka.... działalność browaru zawieszona na co najmniej dwa lata. #95 Stout z odrobiną wędzonki Skład: pale ale - 4kg monachijski - 0,5kg wędzony - 0,5kg czekoladowy ~ 200g barwiący - 150g Zacieranie: 67-66°C - 70min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 30g Fuggle - 60min 20g Pilgrim - 15min Drożdże: gęstwa Donstar Notthingham Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 A czemu to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 hihi.... a już myślałem że dziś nikogo nie uda mi się nabrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 hehe... no to dałem się nabrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Browar Czarciołapek doczekał się nowego sprzętu Kadź zacierano-filtracyjna na bazie kega 50l dwie gorzałeczki + sterownik Bolecki silnik mieszadła - wycieraczki żuk od Kajtek99! sito od Maryusza! dzieki chopy za fanty fotki w galerii ---> http://www.piwo.org/...39-nowy-browar/ Dunkel Weizen na zakończenie dzisiejszej pracy. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 dwie gorzałeczki A nie gorzałki? No chyba, że w malutkich butelczynach :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 malutkie buteleczki gorzałeczki też od kajtka ostatnio dostałem a właściwie to od jego żony (śle podziękowania).... smaczliwe naleweczki a gdyby tak odwrócić aparat o 180° to i urządzenie do gorzałeczki się znalazło..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Dziś zmierzyłem się z nowym sprzętem obawiałem sie o filtracje.... niepotrzebnie, poszło bez problemów, mimo ze sito (ponacinany laserowo krążek) leżało niczym nie przytwierdzone na dnie kega. Sterownik opanowany, mieszadełko sie sprawdziło. Luxus. Teraz tylko mam problem z gotowaniem/chmieleniem.... garnek jest za mały... czeka mnie wydatek Przydał by się teraz taki z 60litrów minimum. Dzisiejsze piwko... karmelowe... koźlakowe, podziele na dwa fermentatory, do jednego zadam W34-70 - i do lodówki, drugi potraktuje drożdżami górnej fermentacji.... będzie coś ala amber ale. #96 Nowa era Skład: pilzneński - 9kg bursztynowy - 0,85kg caraaroma - 200g Zacieranie: 64°C - 60min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 14g Taurus - 60min 30g Magnum (szyszki) - 60min 20g Saaz - 15min 34g Hallertauer Tradition - 15min Drożdże: drożdże w obu przypadkach wcześniej uwodnione 1 - fermentator W34-76 - 15blg 2 - fermentator Donstar Notthingham - 11blg Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 #97 Rust in Peace... Polaris Skład: pilz neński - 8kg wiedeński - 1kg pszeniczny - 1kg zakwaszający - 180g Zacieranie: 64°C - 60min 72°C - 20min 78°C - 5min Chmielenie: 50g Saaz - 60min 15g Citra - 60min 20g Chinook - 15min 25g Polaris - 15min Drożdże: 1 - fermentator W34-76 2 - fermentator WLP028 Edinburgh Scottish Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) #98 ... Skład: pilzneński - 9,3kg wiedeński - 0,7kg Zacieranie: 64°C - 60min 72°C - 25min 78°C - 5min Chmielenie: 65g Magnum (szyszki) - 60min 120g Lubelski (szyszki) - 60min Drożdże: 1* - uwodnione US-05 2* - uwodnione Brewferm - TOP -- 12blg wiadra po ~23 i 25l Edytowane 3 Maja 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 (edytowane) #99 Skład: pale ale - 9kg monachijski - 2,5 kg caramunich - 330g special B - 330g pszeniczny czekoladowy 50g Zacieranie: 66°C - 60min 72°C - 20min 78°C - 5min Chmielenie 5g EKG - 60min 55g Sovereign - 60min 25g Saaz - 15min Drożdże: White Labs WLP566 Belgian Saison II Wyeast 3522 Belgian Ardennes podczas fermentacji dodam po 250g cukru kandyzowanego na wiaderko (syrop) -- wyszło hmm... jutro zważę fermentatory.. to sie okaże ile pomiar cukromierza dał rezultat - 15,5 blg Edytowane 13 Maja 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Łoj....coraz bliżej do złotego jubileuszu setnej wareczki.....rozumiem, że z tego tytułu szykuje się bibka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 bibka? hmm możemy się spiknąć jakoś... jeszcze przed spotkaniem 'lubelskim' a co do jubileuszu... to sie chyba w końcu zbiorę na porter bałtycki widzi mi sie ~ 25l... 20-22 blg upchanego w buteleczki 0,33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 #100 - Po stokroć pszenica! Skład: pale ale - 3kg pszeniczny - 3kg karmelowy - 150g zakwaszający - 70g Zacieranie: 45°C - 30min 72-66°C - 75min 78°C - 5min Chmielenie 30g perle (szyszki) - 60min 20g lubelski (szyszki) - 15min Drożdże: WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 #100 to ładna cyfra - taka jubileuszowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 100 LAT WARZENIA!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Lub 100 LAT W WARZELNI co wolisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Hehe, u mnie też na 100 będzie pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 setka.....ech....u mnie też kilka w sobotę pękło .....pod kanapeczki i sałatkę grecką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 do warki jubileuszowej (666 ) jeszcze kawał drogi wiec nie próżnuje i kolejne piwko na warsztat biorę: #101 - Scottish Heavy Skład: pale ale - 8kg palony jęczmień - 150g zakwaszający - 95g Zacieranie: 68°C - 70min 78°C - 5min Chmielenie 30g Sovereign - 60min 15g Challenger - 60min 20g Bramling Cross - 15min 10g Challenger - 10min Drożdże: Wyeast 1275 All Thames Valley Ale - starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 ... #95 Stout z odrobiną wędzonki ... wędzony - 0,5kg ... I czuć tę wędzonkę, przy takiej skromnej ilości? Z jakiej słodowni on? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 A to był Steinbach, wędzonka lekko wyczuwalna.... piwko niestety złapało jakiegoś syfka szybko zakegowałem całość, jest pijalne ale bez rewelacji. Następną razą dał bym 2x tyle. Piwo z pewnością powtórzę... zapewne jesienią, Kolejną warką chyba będzie RIS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się