Skocz do zawartości

Browar Czarciołapek - czyli pepa z warzeniem zmagania


pepo

Rekomendowane odpowiedzi

#92 pszenica, ciemna pszenica

 

Skład:

pilzneński - 1,8kg

pszeniczny - 2,2kg

karmelowy- 100g

monachijski -1kg

carafa III - 60g

palone ziarna pszenicy - 60g

 

Zacieranie:

44°C - 30min

55°C - 30min

64-66°C - 60min

72°C - 10min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g Hallertauer Tradition (szyszki) - 60min

20g Lubelski (szyszki) - 15min

 

Drożdże:

uwodnione Safbrew WB-06

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W dzisiejszej warce można właściwie zmienić tylko numerek z poprzedniego warzenia

 

 

#93 pszenica, ciemna pszenica

 

Skład:

pilzneński - 1,8kg

pszeniczny - 2,2kg

karmelowy- 100g

monachijski -1kg

carafa III - 60g

palone ziarna pszenicy - 60g

 

Zacieranie:

44°C - 30min

64-66°C - 60min

72°C - 10min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g Hallertauer Tradition (szyszki) - 60min

20g Lubelski (szyszki) - 15min

 

Drożdże:

gęstwa z poprzedniej warki - Safbrew WB-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#94 Bitter

 

Skład:

pale ale - 3kg

monachijski - 1kg

carared- 180g

palone ziarna pszenicy ~ 10g

 

Zacieranie:

67-66°C - 60min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

35g EKG - 60min

35g Fuggle - 15min

 

Drożdże:

Donstar Notthingham

 

po 10g EKG i Fuggle dodam do chmielenia na zimno

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To moja ostatnia warka....

działalność browaru zawieszona na co najmniej dwa lata.

 

 

#95 Stout z odrobiną wędzonki

 

Skład:

pale ale - 4kg

monachijski - 0,5kg

wędzony - 0,5kg

czekoladowy ~ 200g

barwiący - 150g

 

Zacieranie:

67-66°C - 70min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

30g Fuggle - 60min

20g Pilgrim - 15min

 

Drożdże:

gęstwa Donstar Notthingham

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Browar Czarciołapek doczekał się nowego sprzętu :)

Kadź zacierano-filtracyjna na bazie kega 50l

dwie gorzałeczki + sterownik Bolecki

silnik mieszadła - wycieraczki żuk :) od Kajtek99!

sito od Maryusza!

dzieki chopy za fanty :)

 

 

fotki w galerii ---> http://www.piwo.org/...39-nowy-browar/

 

 

Dunkel Weizen na zakończenie dzisiejszej pracy.

gallery_2385_240_168340.jpg

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

malutkie buteleczki gorzałeczki też od kajtka ostatnio dostałem :D

a właściwie to od jego żony (śle podziękowania).... smaczliwe naleweczki :)

 

a gdyby tak odwrócić aparat o 180° to i urządzenie do gorzałeczki się znalazło..... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś zmierzyłem się z nowym sprzętem :)

obawiałem sie o filtracje.... niepotrzebnie, poszło bez problemów, mimo ze sito (ponacinany laserowo krążek) leżało niczym nie przytwierdzone na dnie kega.

Sterownik opanowany, mieszadełko sie sprawdziło. Luxus.

Teraz tylko mam problem z gotowaniem/chmieleniem.... garnek jest za mały... czeka mnie wydatek :/

Przydał by się teraz taki z 60litrów minimum.

 

 

 

Dzisiejsze piwko... karmelowe... koźlakowe, podziele na dwa fermentatory,

do jednego zadam W34-70 - i do lodówki,

drugi potraktuje drożdżami górnej fermentacji.... będzie coś ala amber ale.

 

 

#96 Nowa era

 

Skład:

pilzneński - 9kg

bursztynowy - 0,85kg

caraaroma - 200g

 

Zacieranie:

64°C - 60min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

14g Taurus - 60min

30g Magnum (szyszki) - 60min

20g Saaz - 15min

34g Hallertauer Tradition - 15min

 

Drożdże:

drożdże w obu przypadkach wcześniej uwodnione

1 - fermentator W34-76 - 15blg

2 - fermentator Donstar Notthingham - 11blg

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#97 Rust in Peace... Polaris

 

Skład:

pilz neński - 8kg

wiedeński - 1kg

pszeniczny - 1kg

zakwaszający - 180g

 

Zacieranie:

64°C - 60min

72°C - 20min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

50g Saaz - 60min

15g Citra - 60min

 

20g Chinook - 15min

25g Polaris - 15min

 

 

Drożdże:

1 - fermentator W34-76

2 - fermentator WLP028 Edinburgh Scottish Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#98 ...

 

Skład:

pilzneński - 9,3kg

wiedeński - 0,7kg

 

Zacieranie:

64°C - 60min

72°C - 25min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

65g Magnum (szyszki) - 60min

120g Lubelski (szyszki) - 60min

 

Drożdże:

1* - uwodnione US-05

2* - uwodnione Brewferm - TOP

 

--

12blg wiadra po ~23 i 25l

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#99

 

Skład:

pale ale - 9kg

monachijski - 2,5 kg

caramunich - 330g

special B - 330g

pszeniczny czekoladowy 50g

 

Zacieranie:

66°C - 60min

72°C - 20min

78°C - 5min

 

Chmielenie

5g EKG - 60min

55g Sovereign - 60min

25g Saaz - 15min

 

 

Drożdże:

White Labs WLP566 Belgian Saison II

Wyeast 3522 Belgian Ardennes

 

podczas fermentacji dodam po 250g cukru kandyzowanego na wiaderko (syrop)

 

--

wyszło hmm...

jutro zważę fermentatory.. to sie okaże ile

pomiar cukromierza dał rezultat - 15,5 blg

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bibka? hmm

możemy się spiknąć jakoś... jeszcze przed spotkaniem 'lubelskim' :D

 

a co do jubileuszu... to sie chyba w końcu zbiorę na porter bałtycki

widzi mi sie ~ 25l... 20-22 blg upchanego w buteleczki 0,33 :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#100 - Po stokroć pszenica!

 

Skład:

pale ale - 3kg

pszeniczny - 3kg

karmelowy - 150g

zakwaszający - 70g

 

Zacieranie:

45°C - 30min

72-66°C - 75min

78°C - 5min

 

Chmielenie

30g perle (szyszki) - 60min

20g lubelski (szyszki) - 15min

 

Drożdże:

WB-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do warki jubileuszowej (666 :D) jeszcze kawał drogi :D

wiec nie próżnuje i kolejne piwko na warsztat biorę:

 

#101 - Scottish Heavy

 

Skład:

pale ale - 8kg

palony jęczmień - 150g

zakwaszający - 95g

 

Zacieranie:

68°C - 70min

78°C - 5min

 

Chmielenie

30g Sovereign - 60min

15g Challenger - 60min

20g Bramling Cross - 15min

10g Challenger - 10min

 

Drożdże:

Wyeast 1275 All Thames Valley Ale - starter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to był Steinbach, wędzonka lekko wyczuwalna.... piwko niestety złapało jakiegoś syfka

szybko zakegowałem całość, jest pijalne ale bez rewelacji.

Następną razą dał bym 2x tyle.

Piwo z pewnością powtórzę... zapewne jesienią, Kolejną warką chyba będzie RIS :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.