pepo Opublikowano 4 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Jedyną kwaśność jaką spotkałem to.... w pierwszym moim stoucie, no ale to było piwo brewkitowe.... w piwie o które pytasz nie była wyczuwalna, może faktycznie laktoza ją zniwelowała, niestety nie jestem w stanie poczęstować tym piwkiem wyszło jakoś tak szybciutko ( mogę poczęstować piwkiem #16 i #18) a co do wody..... to niezłą stróżkę widziałem w tamtym tygodniu na Głowackiego.... to chyba ta awaria wspominana w twoim poście nie życzę takich przypadków podczas warzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Chętnie się wymienie na piwka a może mógłbyś odstąpić słoiczek gęstwy z Twojej pszenicy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 4 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 no pewnie tyle że pszenica jeszcze w fazie burzliwej fermentacji, dziś sprawdzałem BLG.... spadło dopiero do 5 jakieś mało ruchliwe te drożdżaki spory kożuszek na wierzchu... może to ci zebrać? kiedy chcesz warzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Dzieki Nie spieszy mi się, jakoś w przyszłym tygodniu może, jak Ci pasuje jak byś przelewał to napisz PW jakoś się umówimy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 11 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 (edytowane) #22 - Żytnie Skład: monachijski - 1,5kg pilzneński - 0,5kg (niestety końcówka... trzeba będzie zakupy zrobić) żytni - 2kg żytni karmelowy - 0,5kg Zacieranie: 16l kranówy 64°C - 60 min 72°C - 30 min 78°C - FILTRACJA - istny koszmar! glut robi sie momentalnie, już 2x wracało do gara celem podgrzania, powyżej 70°C leci jeszcze jak cie mogę.... żeby nie wiem jak smakowało to ostatnia moja przygoda z żytnim:/ Chmielenie: 15g Sybilla - 60min 10g Perle - 15min 5g Hallertauer Tradition - 15min Drożdże: Gęstwa po pszenicznym (wjast sztefan) Edytowane 11 Września 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 (edytowane) Dziś ponownie zacieram Koźlaka, tym razem będzie ciemniejszy i mniej nachmielony... w poprzednim przesadziłem z goryczką #23 - Koźlak Skład: monachijski - 2,3kg pale - 2kg (niestety brak pilzneńskiego ) caraaroma - 400g carahell - 100g carafa - 90g Zacieranie: 15l kranówy 64°C - 45 min 72°C - 30 min 78°C - Chmielenie: 7g Marynka (ostatki) - 60min 15g Magnum - 60min 20g Sybilla - 15min Drożdże: zapodam gęstwę z poprzedniego koziołka, fermentator w lodówce 10-12°C, 15Blg Edytowane 19 Września 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) Jako że choróbsko ciut puściło i wróciłem do żywych.... odrazu po głowie zaczęło chodzić piwko co prawda w planach była inna warka... ale z braku pilzneńskiego, wykombinowałem recepturę z tego co posiadałem na stanie. #24 - Pszenne Skład: monachijski - 1kg pszeniczny - 2,5kg wiedeński - 0,6kg carahell - 140g Zacieranie: 16l kranówy 45°C - 15min 50°C - 15min 64°C - 30 min 72°C - 40 min 78°C ---- Chmielenie: 30g Marynka - szyszki - 60min 10g Sybilla - granulat - 30min 5g Sybilla - granulat - 15min 5g Citra - granulat - 15min niesamowity przełom... takich kluchów jeszcze nie miałem Edytowane 1 Października 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 (edytowane) Miał być dunkel weizen ale fermentacja pszennego jeszcze się nie skończyła, w sumie to może i lepiej bo przyszłym tygodniu będą .... Sztefany z BA. Żadna z warek dziś by nie powstała z braku słodu czekam i czekam na paczkę z HB i coś się doczekać nie mogę na szczęście w biedzie poratował - kajtek99, dzięki Arturze!!! masz u mnie browara! (oczywiście w liczbie mnogiej ) i tak o to powstaje kolejna warka: #25 - IPA? Skład: Pale Ale - 2,4kg pilzneński - 2Kg pszeniczny - 250g biscuit- 250kg caraamber - 75g carared - 200g cararoma -70g - troszkę nie trafiona podmianka słodu Crystal 120 Zacieranie: 16l kranówy 67°C - 70 min 78°C ---- Chmielenie: 6g Challenger (końcówka ) - 60min 30g East Kent Goldings - 60min 15g Fuggles - 30min 15g Fuggles - 15min 5g Citra - 15min -- fermentator już zamknięty, dodana gęstwa z warki #21 - Ringwood Ale Edytowane 9 Października 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 (edytowane) #26 - Pils Skład: pilzneński - 4kg wiedeński -0,4kg carapils - 200g zakwaszjacy -70g Zacieranie: 15l kranówy 64°C - 30 min 72°C - 30 min 78°C ---- Chmielenie: 35g magnum - szyszki - 60min 30g lubelski - szyszki - 15min --edit po chmieleniu wyszło 13Blg... jakieś 23l jak się ostudzi zadam gęstwę po koźlaku (W 34/70), wczoraj rozlewanym... Edytowane 16 Października 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 29 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 (edytowane) #27 - Koelsch Skład: pilzneński - 3,5kg wiedeński - 0,5kg pszeniczny - 0,5kg Zacieranie: 15l kranówy 45°C - wrzucam zasyp i podnoszę temperaturę... 52°C - 10 min 64°C - 45 min 72°C - 15 min 78°C ---- Chmielenie: 35g magnum - szyszki - 60min 20g Spalt Select - granulat - 15min 15g Hallertau Tradition - granulat - 15min jak wystygnie... zadam gęstwę German Ale Edytowane 29 Października 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 no,no..trzymam kciuki. Ja do wczorajszego ALT'a zadałem tą gęstwę i po 4 godz już była piana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Faktycznie.... szybko startują te drożdżaki Rano piana niesamowita.... oby nie wyszła z fermentatora przy wlewaniu do pojemnika, sprawdziłem gęstość.... areometr wskazywał równiutkie 12°Blg, wyszło coś koło 23l. Następne na tych drożdżach planuje.... Golden Ale, ktoś może polecić sprawdzoną recepturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 (edytowane) Zachęcony dysputa na temat Bitter'a dzisiejsze warzenie przebiega pod jego znakiem. Słód brown to nie jest słód karmelowy. Nie miałem jeszcze do czynienia z tym słodem... i faktycznie.... słód okazał się bardziej w stylu carafy, mimo że kolor na to nie wskazuje jest w smaku ewidentnie palony Posiłkowałem się recepturą Zgody, jako że warzenie w dniu dzisiejszym to raczej spontan... zbrakło płatków jęczmiennych dziś raczej nie do kupienia #28 - Bitter Skład: pale ale - 3,5kg brown - 0,2kg cara gold - 0,2kg monachijski - 0,4kg Zacieranie: 13l kranówy 67°C - zasyp i utrzymanie temperatury przez 90 min 78°C ---- Chmielenie: //tutaj coś wykombinuje z posiadanego zapasu... // Drożdże : suche - Donstar Nottingham -- po przeszukaniu lodówki okazało się, że mam prawie same aromatyczne chmiele a z angielskich tylko 35g EKG.... ale za to jest paczuszka Styrian Golding - słowacki, ale za odmiana Fuggles, pójdzie na aromat a na goryczkę zapodam marynki w szyszkach... --- zmiana planów 25g East Kent Goldings - 60 minut 10g East Kent Goldings - 30 minut 5g Styrian Golding - 30 minut 15g Styrian Golding - 10 minut Edytowane 1 Listopada 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 (edytowane) 23 litry bitter'a zapakowane w butelki... wolny fermentator pod wieczór zajmie kolejna warka - Dunkel Weizen #29 - Dunkel Weizen Skład: pilzneński - 1,5kg monachijski - 0,55kg pszeniczny (ciemny) - 2kg carawheat - 200 g pszeniczny palony - 60g Zacieranie: 13l kranówy 72-73 °C - 90min ... będzie na słodkawo 78°C ---- Chmielenie: 15g lubelski - szyszki - 60min 15g lubelski - szyszki - 30min 10g Spalt Select - granulat - 10min gęstwa Zymoferm Z034-2-36 Weissbier Edytowane 12 Listopada 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Mały jubileusz 30ta warka ot taki mały spontan na początek tygodnia #30 - Pils Skład: pilzneński - 4kg carapils - 200g zakwaszający - 70g Zacieranie: 14l kranówy 64°C - 45min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 35g marynka - szyszki - 60min 10g saaz - granulat - 20min 20g saaz - granulat - 10min drożdżaki - Wyeast 2007 Pilsen Lager - wiąże z nimi nadzieje na kolejne kilka warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) Jesień się kończy... zima za pasem.... Jako że miałem odłożone w zamrażalniku maliny..... a właściwie wytłoczyny z soku.... wyjdzie coś ala karmi malinowe? #31 - Malina Skład: pilzneński - 3,5kg ciemny karmelowy - 300g Zacieranie: 14l kranówy 64°C - 45min 72°C - 20min 78°C - 5min Chmielenie: 30g marynka - szyszki - 60min 35g lubelski - szyszki - 15min German Ale - gestwa, a może bardziej by pasowały US-05 (mam chyba saszetkę) -- edit: maliny! pełna misa powędruje do fermentatora razem z drożdżakami Edytowane 20 Listopada 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) Dziś gestu w garnku Na ruszt poszedł zasyp... hmm coś ala Urbock. #32 - Urbock Skład: pilzneński - 1,5kg monachijski - 1,5kg wędzony (castle malting) - 2kg wędzony (weyermann ) - 0,5kg cara - 400g caraaroma -400g amber -200g Zacieranie: 17l kranówy może z litr więcej było tak gęsto że dolewałem... i nie wiem ile w sumie było w garze 55°C - 15min 64°C - 45min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 15g marynka - szyszki - 60min 15g lubelski - szyszki - 60min 25g lubelski - szyszki - 15min / wyszło jakieś 25 litrów - 15blg - zadana gęstwa w34/70 Edytowane 29 Listopada 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) #33 - Odsiecz wiedeńska Skład: wiedeński - 2,5kg (mieszanka z 3 słodowni ) pilzneński - 0,65kg (resztka z litovela) monachijski - 0,75kg caramunich - 0,2kg carapils - 0,2kg Zacieranie: ~15l kranówy 64°C - 45min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 40g Magnum (szyszki)- 60min 30g Hallertau Hersbrucker granulat - 15min Edytowane 20 Grudnia 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 (edytowane) #34 - Pszeniczne z lekka ciemne Skład: pszeniczny- 2,5kg pilzneński - 1,8kg carawheat - 0,15kg Zacieranie: ~15l kranówy 44°C - 90min 64°C - 60min 78°C - 5min Chmielenie: 10g Hallertau Hersbrucker - 60min 20g Hallertau Spalt Select - 15min Zadana gęstwa WB-06, 12BLG, wybicie ok 24l Edytowane 20 Grudnia 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 (edytowane) dzisiejszy dzień pod znakiem pszenicy... #35 - Pszeniczne Skład: pszeniczny - 1,5kg orkiszowy - 1kg pilzneński - 1,8kg cara- 0,10kg Zacieranie: ~15l kranówy 44°C - 90min 64°C - 30min 72°C -30min 78°C - 5min Chmielenie: 15g Sybilla - 60min 15g Hallertau Hersbrucker -15min drożdżaki: 3056 Bavarian Wheat 50 ml - saszetka.. z lenistwa, bez startera Edytowane 20 Grudnia 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 (edytowane) W ramach świątecznego relaksu - warzenie koźlaka w międzyczasie.... zabutelkowana warka #33 #36 - Koziołek lubelski Skład: monachijski - 1,7kg (niestety resztki.... ) pilzneński - 3,4kg carared - 0,20kg caramunich - 0,20kg amber - 0,20kg caraaroma - 0,30kg Zacieranie: 64°C -40min 72°C -30min 78°C - 5min Chmielenie: 25g Marynka - szyszki - 60min 20g lubelski - szyszki - 10min mech - 15min po schłodzeniu dodam gęstwę - W-34/70 -- zdecydowałem się na mini dekokt, jedyny z dostępnych większych garnków jaki znalazłem miał ok 6l (reszta.... a to bigos a to kompot z suszu....) po 20 minutach w 72°C napakowałem gęstego... zagotowałem.... 5min i spowrotem do gara.... temperatura ustaliła sie na 76°C potrzymałem jeszcze 10 minut bez gmerania przy palniku i mashout... --- wybicie - 20l i 18Blg Edytowane 27 Grudnia 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 No, no- pozazdrościć.....3 :beer: wareczki w grudniu .......to kiedy degustacja??? Jak nic się nie popieprzy to jutro robię pierwszego lagera na 100% słodzie pilzneńskim. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 No, no- pozazdrościć.....3 :beer: wareczki w grudniu .......to kiedy degustacja??? Jak nic się nie popieprzy to jutro robię pierwszego lagera na 100% słodzie pilzneńskim. Pozdrawiam 3? Wydaje mi się że 4 Co do degustacji to trzeba się spieszyć jak by co to zapraszam... możemy w styczniu powtórzyć spotkanie w podobnym gronie co ostatnio... może jeszcze ktoś nowy się zjawi.... Powodzenia przy lagerku! U mnie dziś.... belgijskie... coś ala' blond ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 (edytowane) #37 - Belgian Blond Skład: pilzneński - 4kg carapils - 300g biscuit - 100g caraaroma - 25g abbey malt - 100g Zacieranie: 64°C -30min 72°C -40min 78°C - 5min Chmielenie: 20g Styrian Goldings - 60min 10g Styrian Goldings - 15min /* zmiana SG na Hallertau Hersbrucker mech - 15min Drożdże: activator - 1388 Belgian Strong Ale (rozruszam je przed dubblem ) - edit bym był zapomniał do gotowania na ostatnią minute poszło 600 gram cukru trzcinowego nierafinowanego, celowałem w kolor miedziano złoty.... chyba się udało, do gotowania poszło ~21litrów o gęstości 14Blg... jak się schłodzi zmierzę ponownie. Edytowane 1 Stycznia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Dzisiejsze piwko na podstawie receptury Vettis'a: http://www.piwo.org/...post__p__113820 #39 - Hameryka Skład: pilzneński - 4kg carahell - 250g płatki ryżowe błyskawiczne -250g ryż (gotowany) - 600g -edit zakwaszający - 60g Zacieranie: 54°C - zasyp i doprowadzenie do: 64°C - 40min 72°C - 40min 78°C - 5min Chmielenie: 12g Magnum granulat - 60min 10g Magnum granulat - 30min 15g Tettnanger granulat -10min mech - 15min Drożdże gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager Edytowane 6 Stycznia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się