Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 81 Weissbier 12°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pszeniczny jasny Weyermann ? 3kg

Słód pilzneński Weyermann - 1,5 kg

Słód monachijski Weyermann - 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Carahell - 0,3 kg

Słód zakwaszający Weyermann - 0,1 kg

 

Zacieranie:

24l wody zacierania

 

45°C - 10 min

55°C - 15 min

63°C - 30 min

72°C - 30 min

76°C -

 

Wysładzanie:

20 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 20g Perle

 

Drożdże:

Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 80 Maibock 16 °Blg przelana na cichą po 16 dniach fermentacji. Zeszło 4,5°Blg, ale zostawię jeszcze na przynajmniej tydzień w 10°C, bo wydaje mi się, że jeszcze zejdzie niżej, a potem do 2°C

Chciałem odzyskać gęstwę na weekendowe warzenie. Tak pewnie jeszcze potrzymałbym na burzliwej.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj została uwarzona:

 

WARKA 82 Pils IV 12,5°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann - 5 kg

Słód monachijski Weyermann - 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Strzegom ? 0,2 kg

Słód melanoidynowy Weyermann - 0,1 kg

Słód zakwaszający Brewferm - 0,05 kg

 

Zacieranie:

23 l wody zacierania

 

- 40°C ? wsypane słody

- 54°C - 10 min

- 63°C - 40 min

- 72°C - 20 min

- 76°C ?

 

Wysładzanie:

21 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 20g Magnum

20 min ? 20g Lubelski

 

Drożdże:

S-23

 

Dzisiaj już ładna pianka na powierzchni brzeczki. Temperatura 9,5°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 83 Weissbier II 12°Blg 45l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pszeniczny jasny Weyermann ? 5kg

Słód pilzneński Weyermann - 3 kg

Słód monachijski Weyermann - 1 kg

Słód karmelowy jasny Carahell - 0,5 kg

Słód zakwaszający Weyermann - 0,06 kg

 

Zacieranie:

35l wody zacierania

 

45°C - 10 min

55°C - 15 min

63°C - 40 min

72°C - 20 min

76°C -

 

Wysładzanie:

27 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 45g Perle

 

Drożdże:

Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozlałem WARKĘ 80 Maibock 16°Blg do 9 petów 2,5l x 10g i 4 butelek 0,4l. Wyczuwam w nim dziwny posmak, pewnie ze zbyt długiego startu drożdży. Zymoferm, a potem S-23. Piwo jest jak na razie całkiem pijalne, ale szkoda było go lać do szkła. Będzie do szybkiego wypicia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 84 Weizenbock 16°Blg 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pszeniczny ciemny Weyermann ? 4kg

Słód pilzneński Weyermann ? 2 kg

Słód monachijski Weyermann - 1 kg

Słód karmelowy Special B ? 0,2 kg

Słód karmelowy pszeniczny Carawheat Weyermann ? 0,25 kg

Słód melanoidynowy Weyermann ? 0,1 kg

 

Zacieranie:

22l wody zacierania

 

45°C - 15 min - słód pszeniczny

55°C - 15 min

63°C - 40 min

72°C - 20 min

76°C - 5 min

 

Wysładzanie:

22 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 25g Perle

 

Drożdże:

Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwarzona:

 

WARKA 85 Weissbier III 11°Blg 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pszeniczny jasny Weyermann ? 2,5 kg

Słód pszeniczny ciemny Weyermann ? 1 kg

Słód pilzneński Weyermann ? 1,6 kg

Słód karmelowy Carahell ? 0,2 kg

 

 

Zacieranie:

22l wody zacierania

 

32°C - 60 min

45°C - 15 min

55°C - 10 min

63°C - 20 min

72°C - 40 min

76°C - 5 min

 

Wysładzanie:

20 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 25g Lubelski

30 min ? 5g Perle

 

Drożdże:

Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 86 IPA 15°Blg 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann ? 3,5 kg

Słód monachijski Weyermann ? 3 kg

Słód karmelowy Caramunich III ? 0,25 kg

 

 

Zacieranie:

23l wody zacierania

 

67°C - 60 min

76°C - 10 min

 

Wysładzanie:

20 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 50g Marynka

30 min ? 40g Lubelski

10 min ? 20g Lubelski

 

Drożdże:

US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 84 Weizenbock 16°Blg rozlana do 50 butelek, bez cichej. 50x0,5l 4g/1l

WARKA 85 Weissbier III 11°Blg rozlana do 20 butelek 0,5l/4g/1l+1 keg 3g/1l również bez cichej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 87 American Pilsner 11,5°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Litovel - 5 kg

Słód karmelowy Carahell Weyermann - 0,3kg

Słód zakwaszający Weyermann - 0,07 kg

Ryż biały ? 0,7 kg

 

Zacieranie:

23 l wody do zacierania

(w tym skleikowany ryż w 5 l wody gotowanie - 10 min)

 

- 54°C - 10 min

- 63°C - 40 min

- 72°C - 20 min

- 76°C - 5 min

 

Wysładzanie:

21 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 15g Magnum

30 min ? 15g Magnum

10 min ? 20g Hallertauer Tradition

 

Inne:

15 min ? 7g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

S-23

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ryż był zmielony? Pytam bo u mnie po zmieleniu i kleikowaniu ryż dał mętne piwo, a chciałbym coś z ryżem jeszcze uwarzyć - ale klarowne.

Nie, nie mieliłem ryżu, tylko gotowanie. Filtrat był klarowny, natomiast po chłodzeniu brzeczka mętna. Czyli poprawnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ryż był zmielony? Pytam bo u mnie po zmieleniu i kleikowaniu ryż dał mętne piwo' date=' a chciałbym coś z ryżem jeszcze uwarzyć - ale klarowne.[/quote']

Nie, nie mieliłem ryżu, tylko gotowanie. Filtrat był klarowny, natomiast po chłodzeniu brzeczka mętna. Czyli poprawnie.

I wszystko jasne!

Próba jodowa brzeczki bez problemu?

Czy robiłeś próbę jodową samego ryżu po kleikowaniu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ryż był zmielony? Pytam bo u mnie po zmieleniu i kleikowaniu ryż dał mętne piwo' date=' a chciałbym coś z ryżem jeszcze uwarzyć - ale klarowne.[/quote']

Nie, nie mieliłem ryżu, tylko gotowanie. Filtrat był klarowny, natomiast po chłodzeniu brzeczka mętna. Czyli poprawnie.

I wszystko jasne!

Próba jodowa brzeczki bez problemu?

Czy robiłeś próbę jodową samego ryżu po kleikowaniu?

Nie robiłem próby jodewej. Taki sposób zacierania, myślę że jest pewny przy takim zasypie. Nie raz warzyłem warki z zasypem dużo większej ilości surowca nie słodowanego i próba była ok.

Po kilkudziesięciu warkach przychodzi coś takiego, że można wyczuć czy zacieranie przebiega ok. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy robiłeś próbę jodową samego ryżu po kleikowaniu?

A to w jakim celu? Przecież kleikowanie tylko rozluźnia skrobię a nie przetwarza.

Po skleikowaniu w dalszym ciągu będzie skrobia. :rolleyes:

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.