vettis Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 WARKA 81 Weissbier 12°Blg 28l Skład: Słody: Słód pszeniczny jasny Weyermann ? 3kg Słód pilzneński Weyermann - 1,5 kg Słód monachijski Weyermann - 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carahell - 0,3 kg Słód zakwaszający Weyermann - 0,1 kg Zacieranie: 24l wody zacierania 45°C - 10 min 55°C - 15 min 63°C - 30 min 72°C - 30 min 76°C - Wysładzanie: 20 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 20g Perle Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 WARKA 78 IRA III 13°Blg rozlana. Wyszło 20x0,5l 3,6g/1l i 1 keg 2g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 WARKA 81 Weissbier 12°Blg - przelana na cichą 3°Blg WARKA 79 Pils III 12°Blg - przelana na cichą, jeszcze poszła do 9°C, ale za kilka dni będzie lagerować w 2°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 (edytowane) WARKA 80 Maibock 16 °Blg przelana na cichą po 16 dniach fermentacji. Zeszło 4,5°Blg, ale zostawię jeszcze na przynajmniej tydzień w 10°C, bo wydaje mi się, że jeszcze zejdzie niżej, a potem do 2°C Chciałem odzyskać gęstwę na weekendowe warzenie. Tak pewnie jeszcze potrzymałbym na burzliwej. Edytowane 21 Lipca 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Wczoraj została uwarzona: WARKA 82 Pils IV 12,5°Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann - 5 kg Słód monachijski Weyermann - 0,5 kg Słód karmelowy jasny Strzegom ? 0,2 kg Słód melanoidynowy Weyermann - 0,1 kg Słód zakwaszający Brewferm - 0,05 kg Zacieranie: 23 l wody zacierania - 40°C ? wsypane słody - 54°C - 10 min - 63°C - 40 min - 72°C - 20 min - 76°C ? Wysładzanie: 21 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 20g Magnum 20 min ? 20g Lubelski Drożdże: S-23 Dzisiaj już ładna pianka na powierzchni brzeczki. Temperatura 9,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 WARKA 83 Weissbier II 12°Blg 45l Skład: Słody: Słód pszeniczny jasny Weyermann ? 5kg Słód pilzneński Weyermann - 3 kg Słód monachijski Weyermann - 1 kg Słód karmelowy jasny Carahell - 0,5 kg Słód zakwaszający Weyermann - 0,06 kg Zacieranie: 35l wody zacierania 45°C - 10 min 55°C - 15 min 63°C - 40 min 72°C - 20 min 76°C - Wysładzanie: 27 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 45g Perle Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 W piątek 29.07.2011r WARKA 81 Weissbier 12°Blg rozlana. Wyszło 22x0,5l 4g/1l i 1 keg 3g/1l Dzisiaj rozlaliśmy WARKĘ 79 Pils III 12°Blg, do 22x0,5l 4g/1l i 1 kega 3g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Rozlałem WARKĘ 80 Maibock 16°Blg do 9 petów 2,5l x 10g i 4 butelek 0,4l. Wyczuwam w nim dziwny posmak, pewnie ze zbyt długiego startu drożdży. Zymoferm, a potem S-23. Piwo jest jak na razie całkiem pijalne, ale szkoda było go lać do szkła. Będzie do szybkiego wypicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 WARKA 83 Weissbier II 12°Blg 45l przelana na cichą. Powędrowała do 4°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 12.08.2011r - WARKA 82 Pils IV 12,5°Blg przelana do lagerowania. Poszła do 2°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 WARKA 84 Weizenbock 16°Blg 27l Skład: Słody: Słód pszeniczny ciemny Weyermann ? 4kg Słód pilzneński Weyermann ? 2 kg Słód monachijski Weyermann - 1 kg Słód karmelowy Special B ? 0,2 kg Słód karmelowy pszeniczny Carawheat Weyermann ? 0,25 kg Słód melanoidynowy Weyermann ? 0,1 kg Zacieranie: 22l wody zacierania 45°C - 15 min - słód pszeniczny 55°C - 15 min 63°C - 40 min 72°C - 20 min 76°C - 5 min Wysładzanie: 22 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 25g Perle Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Wczoraj uwarzona: WARKA 85 Weissbier III 11°Blg 27l Skład: Słody: Słód pszeniczny jasny Weyermann ? 2,5 kg Słód pszeniczny ciemny Weyermann ? 1 kg Słód pilzneński Weyermann ? 1,6 kg Słód karmelowy Carahell ? 0,2 kg Zacieranie: 22l wody zacierania 32°C - 60 min 45°C - 15 min 55°C - 10 min 63°C - 20 min 72°C - 40 min 76°C - 5 min Wysładzanie: 20 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 25g Lubelski 30 min ? 5g Perle Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 WARKA 83 Weissbier II 12°Blg rozlana do: 2xkeg 2g/1l i 20x0,5l 4g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 WARKA 85 Weissbier III 11°Blg powędrowała w czwartek 25.08 do 2°C, nie będę przelewał na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 WARKA 86 IPA 15°Blg 27l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann ? 3,5 kg Słód monachijski Weyermann ? 3 kg Słód karmelowy Caramunich III ? 0,25 kg Zacieranie: 23l wody zacierania 67°C - 60 min 76°C - 10 min Wysładzanie: 20 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 50g Marynka 30 min ? 40g Lubelski 10 min ? 20g Lubelski Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 WARKA 84 Weizenbock 16°Blg rozlana do 50 butelek, bez cichej. 50x0,5l 4g/1l WARKA 85 Weissbier III 11°Blg rozlana do 20 butelek 0,5l/4g/1l+1 keg 3g/1l również bez cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 WARKA 86 IPA 15°Blg przelana na cichą. Dodałem 50g Amarillo. Warka powędrowała do 2°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 Dzisiaj rozlaliśmy WARKĘ 82 Pils IV 12,5°Blg do 24 butelek 0,5l 4g/1l i resztę do 1 kega 3g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 (edytowane) WARKA 87 American Pilsner 11,5°Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Litovel - 5 kg Słód karmelowy Carahell Weyermann - 0,3kg Słód zakwaszający Weyermann - 0,07 kg Ryż biały ? 0,7 kg Zacieranie: 23 l wody do zacierania (w tym skleikowany ryż w 5 l wody gotowanie - 10 min) - 54°C - 10 min - 63°C - 40 min - 72°C - 20 min - 76°C - 5 min Wysładzanie: 21 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 15g Magnum 30 min ? 15g Magnum 10 min ? 20g Hallertauer Tradition Inne: 15 min ? 7g Mech Irlandzki Drożdże: S-23 Edytowane 17 Września 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Witam. Ryż był zmielony? Pytam bo u mnie po zmieleniu i kleikowaniu ryż dał mętne piwo, a chciałbym coś z ryżem jeszcze uwarzyć - ale klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Witam. Ryż był zmielony? Pytam bo u mnie po zmieleniu i kleikowaniu ryż dał mętne piwo, a chciałbym coś z ryżem jeszcze uwarzyć - ale klarowne. Nie, nie mieliłem ryżu, tylko gotowanie. Filtrat był klarowny, natomiast po chłodzeniu brzeczka mętna. Czyli poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Witam. Ryż był zmielony? Pytam bo u mnie po zmieleniu i kleikowaniu ryż dał mętne piwo' date=' a chciałbym coś z ryżem jeszcze uwarzyć - ale klarowne.[/quote'] Nie, nie mieliłem ryżu, tylko gotowanie. Filtrat był klarowny, natomiast po chłodzeniu brzeczka mętna. Czyli poprawnie. I wszystko jasne! Próba jodowa brzeczki bez problemu? Czy robiłeś próbę jodową samego ryżu po kleikowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Witam. Ryż był zmielony? Pytam bo u mnie po zmieleniu i kleikowaniu ryż dał mętne piwo' date=' a chciałbym coś z ryżem jeszcze uwarzyć - ale klarowne.[/quote'] Nie, nie mieliłem ryżu, tylko gotowanie. Filtrat był klarowny, natomiast po chłodzeniu brzeczka mętna. Czyli poprawnie. I wszystko jasne! Próba jodowa brzeczki bez problemu? Czy robiłeś próbę jodową samego ryżu po kleikowaniu? Nie robiłem próby jodewej. Taki sposób zacierania, myślę że jest pewny przy takim zasypie. Nie raz warzyłem warki z zasypem dużo większej ilości surowca nie słodowanego i próba była ok. Po kilkudziesięciu warkach przychodzi coś takiego, że można wyczuć czy zacieranie przebiega ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 (edytowane) Czy robiłeś próbę jodową samego ryżu po kleikowaniu? A to w jakim celu? Przecież kleikowanie tylko rozluźnia skrobię a nie przetwarza. Po skleikowaniu w dalszym ciągu będzie skrobia. :rolleyes: Edytowane 17 Września 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Właśnie zacieram Pilsa Bohemskiego, druga warka dzisiaj Chyba mi tego brakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się