Browman Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Przedwczoraj zacierałem Pilsa 4,5 Pilzneński 0,5 Carapils zacieranie dekokcyjne jednowarowe. Wczoraj rano zadałem drożdże W34/70 do temp.20°C potrzymałem do wieczora zaczęło bulgotać,następnie przeniosłem w temp.która waha się w nocy 8,6 °C w dzień 9,6 °C obawiam się czy to nie za mało. Jak myślicie?Będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Hej 10C to jest temperatura ok i nie masz się co martwić. Jedynie zastanawiałbym się, czy dobrze zrobiłeś zostawiając fermentor w 20 C do czasu aż zaczęło "bulgotać". Niska temperatura jest bardzo ważna w okresie namnażania drożdży i wtedy należy również dbać o niską temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 w 8°C spokojnie możesz fermentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Po pierwszym pilsie, kiedy nie mogłem opanować temperatury, teraz czekam aż temperatura brzeczki spadnie do 9-10°C i dopiero daję drożdże. Jak już się zacznie kotłować, wtedy już nie schłodzi się, póki fermentacja się nie uspokoi. Jak masz temperaturę otoczenia 8°C, to temperatura fermentacji i tak będzie ciut wyższa, może z 10°C, więc nie martwiłbym się, że będzie im za zimno. Już prędzej za ciepło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Od dwóch miesięcy fermentuję lagery w piwnicy, w której panuje temp. 5 - 6 °C. Jest dobrze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Czy jest istotna różnica pomiędzy fermentacją w 6, a 8 czy 10 °C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Czy jest istotna różnica pomiędzy fermentacją w 6, a 8 czy 10 °C? Na pewno różnica będzie, ale ciężko powiedzieć kiedy będzie lepszy rezultat. Ostatnio wyszedł mi bardzo dobry pils fermentowany 12-13°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Zależy od tego jakie optimum temperaturowe fermentacji mają dane drożdże. Część może np. szybciej pracować przy np 10 °C natomiast dla innych optimum będzie niższe np. 8 °C i przy 10 °C mogą wolniej pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Czy jest istotna różnica pomiędzy fermentacją w 6' date=' a 8 czy 10 °C?[/quote']Na pewno różnica będzie, ale ciężko powiedzieć kiedy będzie lepszy rezultat. Ostatnio wyszedł mi bardzo dobry pils fermentowany 12-13°C i ja mam podobne spostrzeżenie. Bałem się mocno o smak i wpływ temp 10-12 st. Na chwile obecną jestem zadowolony z tego co wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 To będę sobie jeszcze śmielej poczynał. Juz teraz zostawiam 10 dni w 10*, a potem powoli podkręcam do 14-15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 optimum będzie niższe np. 8 °C i przy 10 °C mogą wolniej pracować. Nie no takie cuda to się nie zdarzają. Regułą powszechną wszelkich reakcji jest wzrost szybkości z temperaturą (patrz równanie Arrheniusa). Inna rzecz, że z punktu widzenia odbiorcy produktów metabolizmu drożdży uzyskane efekty mogą być lepsze przy fermentacji w 8°C niż przy 10 czy 12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Fermentacja twa trochę dłużej, ale mam nadzieję, że efekty nie będą gorsze Zresztą to nie kwestia mojego wyboru, tylko taką mam piwnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Fermentacja twa trochę dłużej, ale mam nadzieję, że efekty nie będą gorsze Zresztą to nie kwestia mojego wyboru, tylko taką mam piwnicę Ja mam podobna temp. (teraz około 8°C). Kombinuje jakby tu zrobić "przerwę diacetylową". Myślę nad czymś w rodzaju "wynalazku" Bieloka, tylko że grzałki akwarystyczne mają termostaty od 20°C więc tak prosto nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Fermentacja twa trochę dłużej' date=' ale mam nadzieję, że efekty nie będą gorsze Zresztą to nie kwestia mojego wyboru, tylko taką mam piwnicę [/quote'] Ja mam podobna temp. (teraz około 8°C). Kombinuje jakby tu zrobić "przerwę diacetylową". Myślę nad czymś w rodzaju "wynalazku" Bieloka, tylko że grzałki akwarystyczne mają termostaty od 20°C więc tak prosto nie będzie. Zadawaj drożdże w niskiej temperaturze i pozwól drożdżom długo fermentować, a wg mnie nie będzie potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Zadawaj drożdże w niskiej temperaturze i pozwól drożdżom długo fermentować, a wg mnie nie będzie potrzebna. Zwykle tak robię, choć wydaje mi się, że szczególnie w jasnych piwach, czuć trochę "masełka". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Zadawaj drożdże w niskiej temperaturze i pozwól drożdżom długo fermentować' date=' a wg mnie nie będzie potrzebna.[/quote']Zwykle tak robię, choć wydaje mi się, że szczególnie w jasnych piwach, czuć trochę "masełka". Myślę, ze możesz w końcówce fermentacji wstawić w temperature pokojową. Nie wiem tylko, czy to pomoże na diacetyl. A diacetyl przerobi się w butelkach po paru miesiącach - sprawdziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 (edytowane) Myślę, ze możesz w końcówce fermentacji wstawić w temperature pokojową. Nie wiem tylko, czy to pomoże na diacetyl. A diacetyl przerobi się w butelkach po paru miesiącach - sprawdziłem. Piotrze, ja mam temp. pokojową 4 kondygnacje wyżej. Ostatnio nawet butelkuję w piwnicy. Edytowane 2 Lutego 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 OK, to po prostu wydłuż fermentację, drożdże powinny przerobić diacetyl w każdej temperaturze, może trochę im to dłużej zajmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 OP pytał o pilsa, a ja zapytam o koźlaka. W tym sezonie zostały mi jeszcze 2 lagery do uwarzenia, wymyśliłem sobie koźlaka ~17°Blg i marcowe. IMGW zapowiada stopniowe ocieplenie w lutym, więc podejrzewam, że nie uda mi się utrzymać w piwnicy temperatury fermentacji ok. 10°C, pewnie będzie ok. 13°C. O ile pilsom to nie powinno zaszkodzić, to mam pewne wątpliwości względem koźlaka. Na braukaiser.com wyczytałem, że w przypadku mocniejszych piw ważne jest utrzymywanie jak najniższej temperatury, żeby nie uwypuklił się posmak alkoholowy i żeby drożdże nie naprodukowały fuzli. Może lepiej odpuścić sobie tego koźlaka i zrobić coś lżejszego? Macie jakieś doświadczenia z fermentowaniem koźlaków w górnej granicy temperatur? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Miałem okazję pić w browarze rest. w Niemczech koźlaka fermentowanego w temp 15-16 °C. Tragedii nie było, ale szału też nie. Myślę, że w 13 °C powinien wyjść OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Wg mnie kluczowy jest początek fermentacji. Postaraj się, żeby temp. Ci nie uciekła przez pierwszych kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Wg mnie kluczowy jest początek fermentacji. Postaraj się, żeby temp. Ci nie uciekła przez pierwszych kilka dni. Co masz na myśli z tym uciekaniem temperatury,bo nie za bardzo rozumiem. Czy możesz bardziej precyzyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Wg mnie kluczowy jest początek fermentacji. Postaraj się' date=' żeby temp. Ci nie uciekła przez pierwszych kilka dni.[/quote']Co masz na myśli z tym uciekaniem temperatury,bo nie za bardzo rozumiem. Czy możesz bardziej precyzyjnie. Jasne Należy zadbać, żeby przez kilka pierwszych dni temperatura fermentacji nie wzrosła gwałtownie i utrzymać ją w dolnym zakresie temperatur pracy danych drożdży, pozwalając wzrosnąć dopiero gdy minie początkowy, najgwałtowniejszy okres fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Czy ktoś próbował fermentować pilsa na drożdżech górnej fermentacji?interesuje mnie ,jaka będzie różnica w smaku takiej samej brzeczki -100% pils ,tak samo chmielonej-jedna na dolnych a druga na górnych drożdżach-prosze o opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Jedno będzie smakować jak ale, a drugie jak pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się