Jump to content

Temp,burzliwej Pilsa.

Recommended Posts

Przedwczoraj zacierałem Pilsa

4,5 Pilzneński

0,5 Carapils

zacieranie dekokcyjne jednowarowe.

Wczoraj rano zadałem drożdże W34/70 do temp.20°C potrzymałem do wieczora zaczęło bulgotać,następnie przeniosłem w temp.która waha się w nocy 8,6 °C w dzień 9,6 °C obawiam się czy to nie za mało.

Jak myślicie?Będzie OK.

Hej 10C to jest temperatura ok i nie masz się co martwić. Jedynie zastanawiałbym się, czy dobrze zrobiłeś zostawiając fermentor w 20 C do czasu aż zaczęło "bulgotać". Niska temperatura jest bardzo ważna w okresie namnażania drożdży i wtedy należy również dbać o niską temperaturę.

Po pierwszym pilsie, kiedy nie mogłem opanować temperatury, teraz czekam aż temperatura brzeczki spadnie do 9-10°C i dopiero daję drożdże. Jak już się zacznie kotłować, wtedy już nie schłodzi się, póki fermentacja się nie uspokoi.

Jak masz temperaturę otoczenia 8°C, to temperatura fermentacji i tak będzie ciut wyższa, może z 10°C, więc nie martwiłbym się, że będzie im za zimno. Już prędzej za ciepło. :smilies:

Zależy od tego jakie optimum temperaturowe fermentacji mają dane drożdże. Część może np. szybciej pracować przy np 10 °C natomiast dla innych optimum będzie niższe np. 8 °C i przy 10 °C mogą wolniej pracować.

Czy jest istotna różnica pomiędzy fermentacją w 6' date=' a 8 czy 10 °C?[/quote']

Na pewno różnica będzie, ale ciężko powiedzieć kiedy będzie lepszy rezultat. Ostatnio wyszedł mi bardzo dobry pils fermentowany 12-13°C

i ja mam podobne spostrzeżenie. Bałem się mocno o smak i wpływ temp 10-12 st. Na chwile obecną jestem zadowolony z tego co wyszło.

optimum będzie niższe np. 8 °C i przy 10 °C mogą wolniej pracować.

Nie no takie cuda to się nie zdarzają. Regułą powszechną wszelkich reakcji jest wzrost szybkości z temperaturą (patrz równanie Arrheniusa). Inna rzecz, że z punktu widzenia odbiorcy produktów metabolizmu drożdży uzyskane efekty mogą być lepsze przy fermentacji w 8°C niż przy 10 czy 12.

Fermentacja twa trochę dłużej, ale mam nadzieję, że efekty nie będą gorsze :)

Zresztą to nie kwestia mojego wyboru, tylko taką mam piwnicę :)

Ja mam podobna temp. (teraz około 8°C). Kombinuje jakby tu zrobić "przerwę diacetylową". Myślę nad czymś w rodzaju "wynalazku" Bieloka, tylko że grzałki akwarystyczne mają termostaty od 20°C więc tak prosto nie będzie.

Fermentacja twa trochę dłużej' date=' ale mam nadzieję, że efekty nie będą gorsze :)

Zresztą to nie kwestia mojego wyboru, tylko taką mam piwnicę :)[/quote']

Ja mam podobna temp. (teraz około 8°C). Kombinuje jakby tu zrobić "przerwę diacetylową". Myślę nad czymś w rodzaju "wynalazku" Bieloka, tylko że grzałki akwarystyczne mają termostaty od 20°C więc tak prosto nie będzie.

Zadawaj drożdże w niskiej temperaturze i pozwól drożdżom długo fermentować, a wg mnie nie będzie potrzebna.

Zadawaj drożdże w niskiej temperaturze i pozwól drożdżom długo fermentować, a wg mnie nie będzie potrzebna.

Zwykle tak robię, choć wydaje mi się, że szczególnie w jasnych piwach, czuć trochę "masełka".

Zadawaj drożdże w niskiej temperaturze i pozwól drożdżom długo fermentować' date=' a wg mnie nie będzie potrzebna.[/quote']

Zwykle tak robię, choć wydaje mi się, że szczególnie w jasnych piwach, czuć trochę "masełka".

Myślę, ze możesz w końcówce fermentacji wstawić w temperature pokojową. Nie wiem tylko, czy to pomoże na diacetyl. A diacetyl przerobi się w butelkach po paru miesiącach - sprawdziłem.

Myślę, ze możesz w końcówce fermentacji wstawić w temperature pokojową. Nie wiem tylko, czy to pomoże na diacetyl. A diacetyl przerobi się w butelkach po paru miesiącach - sprawdziłem.

Piotrze, ja mam temp. pokojową 4 kondygnacje wyżej. Ostatnio nawet butelkuję w piwnicy.

Edited by jkocurek

OP pytał o pilsa, a ja zapytam o koźlaka.

W tym sezonie zostały mi jeszcze 2 lagery do uwarzenia, wymyśliłem sobie koźlaka ~17°Blg i marcowe. IMGW zapowiada stopniowe ocieplenie w lutym, więc podejrzewam, że nie uda mi się utrzymać w piwnicy temperatury fermentacji ok. 10°C, pewnie będzie ok. 13°C. O ile pilsom to nie powinno zaszkodzić, to mam pewne wątpliwości względem koźlaka. Na braukaiser.com wyczytałem, że w przypadku mocniejszych piw ważne jest utrzymywanie jak najniższej temperatury, żeby nie uwypuklił się posmak alkoholowy i żeby drożdże nie naprodukowały fuzli. Może lepiej odpuścić sobie tego koźlaka i zrobić coś lżejszego? Macie jakieś doświadczenia z fermentowaniem koźlaków w górnej granicy temperatur?

Miałem okazję pić w browarze rest. w Niemczech koźlaka fermentowanego w temp 15-16 °C. Tragedii nie było, ale szału też nie. Myślę, że w 13 °C powinien wyjść OK.

Wg mnie kluczowy jest początek fermentacji. Postaraj się' date=' żeby temp. Ci nie uciekła przez pierwszych kilka dni.[/quote']

Co masz na myśli z tym uciekaniem temperatury,bo nie za bardzo rozumiem.

Czy możesz bardziej precyzyjnie.

Jasne :smilies:

Należy zadbać, żeby przez kilka pierwszych dni temperatura fermentacji nie wzrosła gwałtownie i utrzymać ją w dolnym zakresie temperatur pracy danych drożdży, pozwalając wzrosnąć dopiero gdy minie początkowy, najgwałtowniejszy okres fermentacji.

Czy ktoś próbował fermentować pilsa na drożdżech górnej fermentacji?interesuje mnie ,jaka będzie różnica w smaku takiej samej brzeczki -100% pils ,tak samo chmielonej-jedna na dolnych a druga na górnych drożdżach-prosze o opinie