Merv Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Witam Przeglądając różne fora, strony o piwowarstwie etc w kilku miejscach znalazłem wzmianki o stosowaniu kaszy jako niesłodowego dodatku. Informacje te troszkę mnie zaskoczyły. Od kilku dni próbuję znaleźć informacje, jakie efekty daje użycie kaszy (najchętniej - gryczanej) oraz jak ją najlepiej dodawać, jednak póki co nie udało mi się. Wiecie może coś w tym temacie? Czy kasza (pozostańmy przy gryczanej) daje takie same efekty jak np płatki gryczane błyskawiczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 co nieco w tym wątku http://www.piwo.org/forum/t4597-Ekstraktywnosc-surowcow-nieslodowanych.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 dziękuję, kilka przydatnych informacji tam znalazłem:) Po przeczytaniu powyższego, podlinkowanego wątku nasuwa mi się pytanie (znowu): co z kaszą gryczaną? Pytam, bo mam ja akurat "pod ręką" w dość dużej ilości (ok. 10kg). Czy ma sens proste skleikowanie jej i dodanie do zacieru? Czy może wymaga ona jakiś wcześniejszych zabiegów, by zwiększyć jej ekstraktywność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Niestety moja wiedza na ten temat żadna, ale poszukaj w wyszukiwarce. Wiem że niektórzy na tym forum warzyli piwa z kaszą gryczaną wiec powinny być jakieś informacje na ten temat . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Tak, używałem kaszy gryczanej, po skleikowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 (edytowane) robiłem piwa gryczane- różne efekty daje kasza gryczana biała i kasza gryczana palona. Biała (u mnie 50%) jest bardzo łagodna, przypomina niesłodowaną pszenicę, palona (u mnie 20%) jest ostra w smaku wyrazista i dominująca. Kasza nie powinna być kleikowana w całych ziarnach, tylko łamana. Edytowane 3 Lutego 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Kasza nie powinna być kleikowana w całych ziarnach, tylko łamana. Ja śrutowałem kaszę przed kleikowaniem - o to chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 w obrocie handlowym występuje pod nazwą kasza gryczana łamana. Jeśli nie ma takiej (z reguły tańsza) to trzeba całe ziarna ześrutować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 (edytowane) Dziękuję Wam bardzo - skoro już wiem jak używać kaszy gryczanej, jutro dodam ją do słodu pilzneńskiego i odrobiny pszenicznego i zobaczę, czym się to będzie różniło od mojego zwykłego koelsha (prócz -mam nadzieję- wyłącznie koloru). Edytowane 5 Lutego 2011 przez Merv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się