Przemyss Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Witam, zamierzam pierwszy raz zrobić piwo z gęstwy. Dzisiaj wieczorem będę zlewał na cichą Lagera na drożdżach płynnych Wyeast 2007 Pilsen Lager. Jutro z uwagi na wolny czas chciałbym zrobić następną warkę używając zebranej dzisiaj gęstwy, stąd pytanie czy jest to możliwe ? Nie wiem jak długo trzeba czekać na oddzielenie się drożdży w słoiku i jak najlepiej to zrobić. Jak zawsze będę wdzięczny za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 czytaj wiki będziesz mądrzejszy http://www.wiki.piwo.org/index.php/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 (edytowane) Ja staram się to robić w ten sposób: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=64765 Jak górnej warstwy było za mało, to dodawałem tej dolnej i było ok. Po rozruszaniu przez noc drożdży 0,5 litrem brzeczki o gęstości około 10°Blg i zadaniu ich rano zawsze (jak do tj pory) miałem szybki start fermentacji. Edytowane 5 Lutego 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 (edytowane) Z tego co wiem ,to jeśli będzie to gęstwa na tyle świeża ( a jednodniowa z pewnością taka jest ) to wystarczy że zbierzesz ze 100 ml do wysterylizowanego słoika i zadasz całość do brzeczki. Ja tak przynajmniej robiłem pierwszy raz z pszenicznymi. Jeśli się mylę , to koledzy poprawcie. Edit : Zresztą dzisiaj zamierzam właśnie to zrobić , gęstwę po Scotish Ale zamierzam zebrać i dodać całość jutro do Foreign Extra Stout. Jeśli miałbym trzymać ze 3 , 4 tygodnie wtedy ma sens oddzielanie warstw i płukanie. Edytowane 5 Lutego 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Czyli mam zebrać cały osad po burzliwej i nic z tym nie robić, a jutro wlać całość do brzeczki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Jeżeli masz dużo chmielin to staraj się tak zbierać na przykład wyparzoną łyżką , żeby zebrać tylko to co jasne . Ja tak robiłem i wszystko było ok. Po prostu ze słoika prosto do fermentatora i zalać brzeczką , tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Albo zebrać całość do słoika i jutro zlać odpowiednią ilość z góry. Ja bym użył około 200 ml bo to drożdże dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Chyba jednak nic z tego nie będzie. Właśnie otwarłem fermentator przy przelewaniu. Wygląda mi to na jakieś zakażenie. W smaku nawet ok. Zdjęcia zamieszczam poniżej, z gęstwy raczej nici. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Wygląda całkiem ok, to u góry to po prostu drożdże - jak bym zbierał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Ewentualnie można zebrać wyparzoną łyżką to co pływa po powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Ewentualnie można zebrać wyparzoną łyżką to co pływa po powierzchni. Tylko wtedy pasowałoby dobrze się temu przyjrzeć, zrobić dobry starter i wtedy dodać do piwa. Ciężko stwierdzić ile tam komórek w tej części u góry jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 A to nie jest deka? Ja po zdjęciach nie rozpoznaję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Poniżej przesyłam dokładniejsze zdjęcia. Możliwe, że to "deka", nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałem. Pierwszy raz też zastosowałem drożdże płynne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Wyłów jedną krę i rozetrzyj w palcach - drożdże chyba rozpoznasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 To drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Faktycznie to jednak drożdże nigdy nie miałem aż tak grubej warstwy. Po otwarciu wystraszyłem się, że nic już z tego nie będzie. Dzięki za szybkie podpowiedzi. Teraz co do gęstwy mam zebrać tylko to co pływa, czy osad również ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Przyjmij, że tego u góry nie ma i wróć do linka do wiki którego podał Josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 jest jeszcze taka możliwość zbierz te drożdże wyparzoną łyżką ,zlej piwko na cichą a do tego wiadra możesz bezpośrednio zalać nową brzeczke kilka razy już tak robiłem z dobrym skutkiem . Nie ma kombinacji przy gęstwie , chyba że potrzebujesz ją przetrzymać dłużej ...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się