pawel____74 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 witam zrobiłem już trzecią warkę i ni jak nie mogę uzyskac bąbelków. nie wiem gdzie tkwi problem. urzywam drożdży dolnej fermentacji. burzliwa 2-3 dni spuszczam, cicha fermentacja ok. 5 dni, dodaje syrop glukozowy i rozlewam do butelek. Cały proces po filtracji odbywa się w temp. 12 st. proszę o rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) Przenieś testowo kilka butelek w temperaturę pokojową, potrząśnij i spróbuj po tygodniu EDIT: po jakiej filtracji? Edytowane 8 Lutego 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) witamzrobiłem już trzecią warkę i ni jak nie mogę uzyskac bąbelków. nie wiem gdzie tkwi problem. urzywam drożdży dolnej fermentacji. burzliwa 2-3 dni spuszczam, cicha fermentacja ok. 5 dni, dodaje syrop glukozowy i rozlewam do butelek. Cały proces po filtracji odbywa się w temp. 12 st. proszę o rady Niezły tekst sory nie merytorycznie, ale nie mogłem się powstrzymać Edytowane 8 Lutego 2011 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 To chyba jakiś żart Do tego jeszcze ta ortografia Jeżeli to jednak nie jest żart to ciesz się, że pytasz o brak bąbelków a nie o wybuchające butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 @pawel____74 Czy możesz dokładnie opisać jakie drożdże, jak zacierane piwo, odczyty °Blg w różnych etapach fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) I czy ta filtracja to przelanie piwa znad osadów czy coś więcej? No i ile tej glukozy dałeś? Edytowane 8 Lutego 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 zrobiłem już trzecią warkę A próbowałeś już jaką. ?? I jakie były. ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 zrobiłem już trzecią warkę A próbowałeś już jaką. ?? I jakie były. ?? No bez bąbelków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Polecam: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki'>http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki i w ogóle całość: http://www.wiki.piwo.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 czy to nie jest za krótko jak na dolną fermentację?? czy kontrolujesz spadek °Blg ?? też mnie zastanawia ta filtracja; czyżbyś gotował brzeczkę w pomieszczeniu o temperaturze 12°C?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 (edytowane) Ja dłużej fermentuję górne piwa(tydzień burzliwej/tydzień- dwa cichej) . A czytałem że dolniaki potrzebują jeszcze więcej czasu więc 2 dni burzliwej fermentacji to moim skromnym zdaniem zdecydowanie za krótko. Napisz też po jakim czasie otwarłeś butelkę i stwierdziłeś że nie ma gazu bo jak na następny dzień to się nie dziwię że nie ma, bardzo możliwe że jak zacznie dofermentowywać w butelkach to co niedofermentowało w fermentorze to butelki zamienią się w bomby. Edytowane 9 Lutego 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Przy dolniakach to 2-3 ale tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel____74 Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 jeżeli chodzi o ortografie to wybaczcie - dla mnie nie jest ważna, tresć merytoryczna - postaram się lepiej. Jeżeli chodzi o drożdże to mam prosto z dobrego browaru świeżutkie. Tam też bużliwa jest w temperaturze 10-13 st przez 5 dni. dowiedziałem się od technologa, że drożdże po przerobieniu cukrów mogą ulec hydrolizie i smaczek jest nieciekawy, dlatego lepiej jest szybciej zlac i dłużej trzymać przy cichej fermentacji. Daje dość dużo drożdzy i dlatego mi tak szybko odfermentowuje - tak sądze bo niebadam blg. Filtrację brzeczki robię na siatce o oczkach 0,63 mm. jeżeli chodzi o ilość glukozy to dałem na 8l piwa 75g . brzeczkę gotuję normalnie w domu w temp. 22. z zacieraniem nie mam problemu, przerwa białkowa 10 min. w temp 50-55, potem 45-60 min w temp 62-63, do uzyskania prawidłowej próby jodowej, i jeszcze 30 min. w temp. 73. smak mojego piwka: pierwsza warkę przechmieliłem ale była ok. druga warka - fermentacja się troszkę przedłużyła 5 dni, cicha jeszcze tydzień, dodałem glukozy i po 10 dniach w buteleczkach czuć słodkość od nieprzerobionego cukru, trzecia warka - burzliwa dosłownie trwała 2 dni, dałem dosć dużo drożdżywczoraj zlałem znad osadu i widać ze farmentacja całkowicie zanikła, dla próby wlałem do jednej buteleczki i zakabzlowałem - próba niby nie strzelba, ale może strzelić tym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel____74 Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 i jeszcze jedno nie dodaje żadnego cukru do fermentacji, tylko mleczko słodowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Nasza technologia jest bardziej przystosowana do warunków domowych, i nieco się różni, szczególnie fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel____74 Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 czym się może różnić? te same drożdże ten sam cukier tylko nie hektolitry a litry i jeżeli jest mniejsza masa to proces powinien przebiegać szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel____74 Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 i jeszcze jeden problem. Barwa mojego piwa nie jest zbyt intensywna, przy piwach ze sklepu wygląda "blado". Czy to normalne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 (edytowane) Fermentacja w browarach w większości przypadków przebiega w ściśle określonych warunkach temperaturowych (pomieszczenia i tanki są chłodzone) oraz ciśnienia (o ile się nie mylę fermentacja przebiega pod zwiększonym ciśnieniem), chyba że to są browary typu Czarnków lub Fortuna gdzie jest otwarta fermentacja. Odnośnie barwy to browary dodają karmel lub słód karmelowy, żeby podkreślić barwę. Jak stosujesz czysty słód pilzneński w zasypie to nic dziwnego, że barwa jest jaśniejsza. Edytowane 9 Lutego 2011 przez Franekkkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 ...dodaje syrop glukozowy i rozlewam do butelek.... i jeszcze jedno nie dodaje żadnego cukru do fermentacji, tylko mleczko słodowe to w końcu jak to jest? piwo blade?? a z jakiego słodu zacierasz? no i z jakim piwem porównujesz? z typowym lagerem ze sklepu czy jakowymś pilsnerem? jak by nie patrzeć to od portera będzie na bank jaśniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 (edytowane) jeżeli chodzi o ilość glukozy to dałem na 8l piwa 75g . Czyli 9,37 g/litr, a więc bardzo dużo, zwłaszcza dla piw dolnej fermentacji. Ile czasu minęło od zabutelkowania drugiej warki? Rozumiem, że pierwsza warka była nagazowana? Edytowane 9 Lutego 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 i jeszcze jedno nie dodaje żadnego cukru do fermentacji, tylko mleczko słodowe Co to jest mleczko słodowe? Jeszcze się z czymś takim nie spotkałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel____74 Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Określenie "mleczko słodowe" gdzieś zasłyszałem a to po prostu filtrat po zacieraniu warka kompletnie nie ma gazu zero - dziwne, 10 dni po zabutelkowaniu czuć słodycz glukozy.jest nieprzerobiona wszystkie drożdze wymarły możliwe???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Obawiam się, że jeszcze Ci się nagazuje i to za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 1 jeżeli chodzi o ortografie to wybaczcie - dla mnie nie jest ważna, tresć merytoryczna - postaram się lepiej 2 Daje dość dużo drożdzy i dlatego mi tak szybko odfermentowuje - tak sądze bo niebadam blg. 3 jeżeli chodzi o ilość glukozy to dałem na 8l piwa 75g . i jeszcze jedno nie dodaje żadnego cukru do fermentacji, tylko mleczko słodowe Określenie "mleczko słodowe" gdzieś zasłyszałem a to po prostu filtrat po zacieraniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 jeżeli chodzi o mleczko słodowe to pewnie też tzw cienkusz czyli wody po wysładzaniu o bardzo niskim ekstrakcie, tak ja to rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się