pawel____74 Posted February 8, 2011 Share Posted February 8, 2011 witam zrobiłem już trzecią warkę i ni jak nie mogę uzyskac bąbelków. nie wiem gdzie tkwi problem. urzywam drożdży dolnej fermentacji. burzliwa 2-3 dni spuszczam, cicha fermentacja ok. 5 dni, dodaje syrop glukozowy i rozlewam do butelek. Cały proces po filtracji odbywa się w temp. 12 st. proszę o rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 8, 2011 Share Posted February 8, 2011 (edited) Przenieś testowo kilka butelek w temperaturę pokojową, potrząśnij i spróbuj po tygodniu EDIT: po jakiej filtracji? Edited February 8, 2011 by coder Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 8, 2011 Share Posted February 8, 2011 (edited) witamzrobiłem już trzecią warkę i ni jak nie mogę uzyskac bąbelków. nie wiem gdzie tkwi problem. urzywam drożdży dolnej fermentacji. burzliwa 2-3 dni spuszczam, cicha fermentacja ok. 5 dni, dodaje syrop glukozowy i rozlewam do butelek. Cały proces po filtracji odbywa się w temp. 12 st. proszę o rady Niezły tekst sory nie merytorycznie, ale nie mogłem się powstrzymać Edited February 8, 2011 by Jejski Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 8, 2011 Share Posted February 8, 2011 To chyba jakiś żart Do tego jeszcze ta ortografia Jeżeli to jednak nie jest żart to ciesz się, że pytasz o brak bąbelków a nie o wybuchające butelki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 8, 2011 Share Posted February 8, 2011 @pawel____74 Czy możesz dokładnie opisać jakie drożdże, jak zacierane piwo, odczyty °Blg w różnych etapach fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 8, 2011 Share Posted February 8, 2011 (edited) I czy ta filtracja to przelanie piwa znad osadów czy coś więcej? No i ile tej glukozy dałeś? Edited February 8, 2011 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted February 8, 2011 Share Posted February 8, 2011 zrobiłem już trzecią warkę A próbowałeś już jaką. ?? I jakie były. ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 zrobiłem już trzecią warkę A próbowałeś już jaką. ?? I jakie były. ?? No bez bąbelków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 Polecam: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki'>http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki i w ogóle całość: http://www.wiki.piwo.org/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 czy to nie jest za krótko jak na dolną fermentację?? czy kontrolujesz spadek °Blg ?? też mnie zastanawia ta filtracja; czyżbyś gotował brzeczkę w pomieszczeniu o temperaturze 12°C?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 (edited) Ja dłużej fermentuję górne piwa(tydzień burzliwej/tydzień- dwa cichej) . A czytałem że dolniaki potrzebują jeszcze więcej czasu więc 2 dni burzliwej fermentacji to moim skromnym zdaniem zdecydowanie za krótko. Napisz też po jakim czasie otwarłeś butelkę i stwierdziłeś że nie ma gazu bo jak na następny dzień to się nie dziwię że nie ma, bardzo możliwe że jak zacznie dofermentowywać w butelkach to co niedofermentowało w fermentorze to butelki zamienią się w bomby. Edited February 9, 2011 by Marmur Link to comment Share on other sites More sharing options...
sztyft Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 Przy dolniakach to 2-3 ale tygodnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel____74 Posted February 9, 2011 Author Share Posted February 9, 2011 jeżeli chodzi o ortografie to wybaczcie - dla mnie nie jest ważna, tresć merytoryczna - postaram się lepiej. Jeżeli chodzi o drożdże to mam prosto z dobrego browaru świeżutkie. Tam też bużliwa jest w temperaturze 10-13 st przez 5 dni. dowiedziałem się od technologa, że drożdże po przerobieniu cukrów mogą ulec hydrolizie i smaczek jest nieciekawy, dlatego lepiej jest szybciej zlac i dłużej trzymać przy cichej fermentacji. Daje dość dużo drożdzy i dlatego mi tak szybko odfermentowuje - tak sądze bo niebadam blg. Filtrację brzeczki robię na siatce o oczkach 0,63 mm. jeżeli chodzi o ilość glukozy to dałem na 8l piwa 75g . brzeczkę gotuję normalnie w domu w temp. 22. z zacieraniem nie mam problemu, przerwa białkowa 10 min. w temp 50-55, potem 45-60 min w temp 62-63, do uzyskania prawidłowej próby jodowej, i jeszcze 30 min. w temp. 73. smak mojego piwka: pierwsza warkę przechmieliłem ale była ok. druga warka - fermentacja się troszkę przedłużyła 5 dni, cicha jeszcze tydzień, dodałem glukozy i po 10 dniach w buteleczkach czuć słodkość od nieprzerobionego cukru, trzecia warka - burzliwa dosłownie trwała 2 dni, dałem dosć dużo drożdżywczoraj zlałem znad osadu i widać ze farmentacja całkowicie zanikła, dla próby wlałem do jednej buteleczki i zakabzlowałem - próba niby nie strzelba, ale może strzelić tym razem Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel____74 Posted February 9, 2011 Author Share Posted February 9, 2011 i jeszcze jedno nie dodaje żadnego cukru do fermentacji, tylko mleczko słodowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 Nasza technologia jest bardziej przystosowana do warunków domowych, i nieco się różni, szczególnie fermentacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel____74 Posted February 9, 2011 Author Share Posted February 9, 2011 czym się może różnić? te same drożdże ten sam cukier tylko nie hektolitry a litry i jeżeli jest mniejsza masa to proces powinien przebiegać szybciej Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel____74 Posted February 9, 2011 Author Share Posted February 9, 2011 i jeszcze jeden problem. Barwa mojego piwa nie jest zbyt intensywna, przy piwach ze sklepu wygląda "blado". Czy to normalne?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 (edited) Fermentacja w browarach w większości przypadków przebiega w ściśle określonych warunkach temperaturowych (pomieszczenia i tanki są chłodzone) oraz ciśnienia (o ile się nie mylę fermentacja przebiega pod zwiększonym ciśnieniem), chyba że to są browary typu Czarnków lub Fortuna gdzie jest otwarta fermentacja. Odnośnie barwy to browary dodają karmel lub słód karmelowy, żeby podkreślić barwę. Jak stosujesz czysty słód pilzneński w zasypie to nic dziwnego, że barwa jest jaśniejsza. Edited February 9, 2011 by Franekkkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepo Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 ...dodaje syrop glukozowy i rozlewam do butelek.... i jeszcze jedno nie dodaje żadnego cukru do fermentacji, tylko mleczko słodowe to w końcu jak to jest? piwo blade?? a z jakiego słodu zacierasz? no i z jakim piwem porównujesz? z typowym lagerem ze sklepu czy jakowymś pilsnerem? jak by nie patrzeć to od portera będzie na bank jaśniejsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 (edited) jeżeli chodzi o ilość glukozy to dałem na 8l piwa 75g . Czyli 9,37 g/litr, a więc bardzo dużo, zwłaszcza dla piw dolnej fermentacji. Ile czasu minęło od zabutelkowania drugiej warki? Rozumiem, że pierwsza warka była nagazowana? Edited February 9, 2011 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 i jeszcze jedno nie dodaje żadnego cukru do fermentacji, tylko mleczko słodowe Co to jest mleczko słodowe? Jeszcze się z czymś takim nie spotkałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel____74 Posted February 9, 2011 Author Share Posted February 9, 2011 Określenie "mleczko słodowe" gdzieś zasłyszałem a to po prostu filtrat po zacieraniu warka kompletnie nie ma gazu zero - dziwne, 10 dni po zabutelkowaniu czuć słodycz glukozy.jest nieprzerobiona wszystkie drożdze wymarły możliwe???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 Obawiam się, że jeszcze Ci się nagazuje i to za bardzo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 1 jeżeli chodzi o ortografie to wybaczcie - dla mnie nie jest ważna, tresć merytoryczna - postaram się lepiej 2 Daje dość dużo drożdzy i dlatego mi tak szybko odfermentowuje - tak sądze bo niebadam blg. 3 jeżeli chodzi o ilość glukozy to dałem na 8l piwa 75g . i jeszcze jedno nie dodaje żadnego cukru do fermentacji, tylko mleczko słodowe Określenie "mleczko słodowe" gdzieś zasłyszałem a to po prostu filtrat po zacieraniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 jeżeli chodzi o mleczko słodowe to pewnie też tzw cienkusz czyli wody po wysładzaniu o bardzo niskim ekstrakcie, tak ja to rozumiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now