Jump to content

Browar Tour - Discovery Channel

klisz

Recommended Posts

BROWAR TOUR / PREMIERA (BREW MASTERS)

Zapraszamy na serię spotkań z Samem Calagione, założycielem browaru Dogfish Head Brewery. Wraz z Samem i jego współpracownikami wyruszymy w podróż po świecie w poszukiwaniu najbardziej egzotycznych składników do produkcji piwa. Zobaczymy, jak Sam uczy się nowych technik warzenia tego trunku i z ciekawością odkrywa oryginalne procesy jego produkcji. Razem z wytwórnią Sony Records, Sam stworzy nowy gatunek piwa w hołdzie dla Milesa Daviesa. Podczas podróży do Peru zbada skład pradawnego trunku pszenicznego o nazwie Chicha. W Nowej Zelandii uwarzy miejscowe piwo na doroczny konkurs piwowarski Beervana. Natomiast w swoim browarze Sam będzie miał problemy z kontrolą jakości...

Opis gdzieś tam znaleziony.

Znalazłem tylko dwa terminy, w których ma zostać wyemitowany premierowy odcinek:

niedziela 27 lutego o 18:00

niedziela 28 lutego o 19:00

Zapraszamy na serię spotkań z Samem Calagione, założycielem browaru Dogfish Head Brewery. Wraz z Samem i jego współpracownikami wyruszymy w podróż po świecie ...

Co tam u Sama? Nie chwaliłeś się ... :):(

Zapraszamy na serię spotkań z Samem Calagione' date=' założycielem browaru Dogfish Head Brewery. Wraz z Samem i jego współpracownikami wyruszymy w podróż po świecie ...[/quote']

Co tam u Sama? Nie chwaliłeś się ... ;):D

Sam był tylko wstępem do produkcji o rodzimych piwowarach :smilies:

...Podczas podróży do Peru zbada skład pradawnego trunku pszenicznego o nazwie Chicha...

Taaa... chciałbym zobaczyć jak w Dogfish Head robią prawdziwą, amazońską 'chichę' :smilies:

Streszczenie wszystkich odcinkow znajdziecie na forum w temacie 'Brew Masters'.

Dodatkowo z tego co pamietam to chiche robili z kukurydzy, rowniez w Dogfish Head.

Ale z dodatkiem słodu...

Calkiem mozliwe, dokladnie nie pamietam tego odcinka. Musze go sobie jeszcze raz obejrzec :smilies:

Edited by JakubS

Nie mniej jednak to nie była prawdziwa chicha. A tak w ogóle mogli dodać słodu odrobinę jeśli chodziło by o zadośćuczynienie prawu a w zasypie słód stanowił większość z tego co pamiętam.

Edit: nie zauważyłem twojej edycji, przed napisaniem postu.

Edited by slotish

Napisalem wczesniej o prawie bo cos mi sie takiego obilo o uszy przy ogladaniu czegos o piwowarstwie w stanach.

Nie jestem jednak w 100% tego pewien wiec wolalem posta wyedytowac.

Edit: Wlasnie ogladam pierwszy odcinek brew masters na yt i Sam w pewnym momencie mowi, ze prawo w stanach

nakazuje uzycia chmielu, wody i slodu przy produkcji piwa :smilies:

Edited by JakubS

• 3 weeks later...

Oglądnąłem pierwszy odcinek.

Budowanie napięcia jak w kiepskim serialu: czy zdążymy, musimy, dodamy trochę tajemniczych korzonków, egzotyczny miód i wino, domieszamy stouta, co z tego wyjdzie, ale musi, bo kasa, prestiż. Bleee...

'Kowalskiemu' od koncerniaków, skład może nieźle namieszać w głowie :mad:

Całość okraszona wstawkami z rapowaniem i wpadkami podnoszącymi dramaturgię - poszukiwanie rurki, zabawy w kleju. Coś przez godzinę musi się przecież dziać.

Z pewnością możliwość zobaczenia pracy takiego browaru jest dużym plusem, sposób 'podania' dla mnie jednak niestrawny.

Z ciekawością zobaczę kolejne (pewnie) perełki :(

Oglądnąłem pierwszy odcinek.

Budowanie napięcia jak w kiepskim serialu: czy zdążymy, musimy, dodamy trochę tajemniczych korzonków, egzotyczny miód i wino, domieszamy stouta, co z tego wyjdzie, ale musi, bo kasa, prestiż. Bleee...

'Kowalskiemu' od koncerniaków, skład może nieźle namieszać w głowie :mad:

Całość okraszona wstawkami z rapowaniem i wpadkami podnoszącymi dramaturgię - poszukiwanie rurki, zabawy w kleju. Coś przez godzinę musi się przecież dziać.

Z pewnością możliwość zobaczenia pracy takiego browaru jest dużym plusem, sposób 'podania' dla mnie jednak niestrawny.

Z ciekawością zobaczę kolejne (pewnie) perełki :(

Ja oglądałem tylko w oryginale, więc nie wiem co tam ewentualnie dodał od siebie tłumacz i lektor, ale mnie się bardzo podobał ten stajl. Lekko, z jajem, nawet kompletny laik powinien być usatysfakcjonowany.

Wczoraj oglądałem odcinek 4. Prawie się popłakałem z żalu. Nie będę spoilował, Ci co oglądali to wiedzą dlaczego.

lektor powiedział o niemieckim prawie czystości: "piwo można robić tylko z chmielu wody i jęczmienia bo słodu wtedy jeszcze nie znano", dla mnie forma tego programu jest trochę zbyt amerykańska.

Lektor wstawił perełki typu: prażony jęczmień, zacieranie w wyniku którego powstają drożdże, które zmieniają się w alkohol, uporczywe nazywanie słodu jęczmieniem itp., widać, że nie chciało mu się zajrzeć na wiki czy inne źródło tłumaczeń kilku w sumie zwrotów branżowych.

Wersja oryginalna miała ładne wstawki graficzne czego tutaj brakło, też obejrzałem wszystko w oryginale i robiło to dużo większe wrażenie.

No i sam tytuł.... tłumaczu, dlaczego?

Edit: Wiktor - to już tworzenie tłumacza niestety, w oryginale brak błędów piwowarskich.

Edited by admiro

wiem bo słyszałem jednocześnie oryginalnego angielskiego i kawałek obejrzałem w oryginale. Nie wiem czemu nie dadzą tłumaczenia do korekty komuś kto się zna.

Bo ten co tłumaczył to wziął kasę jakby się znał. :(

Bo ten co tłumaczył to wziął kasę jakby się znał. :(

ja się znam i wziąłbym mniej :mad:

Ty się znasz na piwowarstwie i zakładam na angielskim, ale nie znasz... kogo trzeba. :(

Ty się znasz na piwowarstwie i zakładam na angielskim' date=' ale nie znasz... kogo trzeba. :([/quote']

to muszę wziąć skrzynkę piwa i się zapoznać :mad:

Oni piją tylko rudą wódę na myszach. :(

Ale dość już tego oftopa.