Jump to content

Piwowar ale czy wart Poznania:)

Żeglarz

Recommended Posts

Witam

wszystkich nazywam się Damian i od 2007 roku z przerwami choć konsekwentnie warzę piwo w moim minibrowarze Żelazny.

Do tej pory uwarzyłem 11 warek.

3 z nich to totalna klapa. Zakażenie wdało się po tym jak pękały kraniki jeden po drugim. Nic nie dało się zrobić.

2 moje warki spotkały się z szerokim uznaniem wśród znajomych.

Pierwszą warkę warzyłem 12 godzin, ostatnią jakieś 5 do momentu zadania drożdżami. Moja żona uwielbia piwo i zapach warzonego słodu więc w domu mam pełne poparcie.

Niegdyś warzyłem do butelek ale zabawa z tym dziadostwem nie jest dla mnie :smilies:. Przesiadłem się do kegów 5 litrowych głownie z lenistwa i braku czasu na zabawę butelkami.

Od pewnego czasu próbuję reaktywować mój minibrowar. Wymieniłem już fermentory i część sprzętu. Zobaczymy.

Moją słabą stroną jest dezynfekcja i tu muszę nieco przysiedzieć.

Pozdrawiam wszystkich

ps zapraszam na forum nano-reef gdyż moją drugą pasją jest akwarystyka morska.

ps2 nie wyobrażam sobie życia bez dwóch rzeczy:

- motocykli

- piwa

Witam Żelaznego piwowara! :D

Moja żona uwielbia piwo i zapach warzonego słodu więc w domu mam pełne poparcie.

Pozazdrościć :smilies:

Edited by coelian

Dziękuje za miłe powitanie, chciałbym odpowiedzieć każdemu z osobna ale jak to stwierdził jeden z moich przedmówców, akwarystyka morska to niezły pożeracz czasu :), choć wynika ona z mojego głównego zainteresowania mianowicie żeglarstwa. Ambicje wielkie a rodzina też ma swoje wymagania.

Oczywiście popracuje nad swoimi słabymi stronami w piwowarstwie, bo chciałbym kiedyś pochwalić się swoim oryginalnym dobrym przepisem (o ile to możliwe).

Dopracuje jeszcze zbieranie gęstwy drożdżowej i jej przechowywanie, więc jako poznański piwowar na pewno chętnie podzielę się swoimi zasobami :).

Muszę zatem przeszukać forum dokładnie, poduczyć się, zainstalować mini laba i kiedy zdarzy się okazja to z pewnością wrzucę coś w kącik wymiany, podzielenia itp.

Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich

ps fyrtel chyba rzeczywiście ten sam - cytadela i okolice

Edited by Żeglarz

Ja swoje morskie akwarium budowałem 22 lata temu. W tamtym czasie niczego nie było w sklepach. Po sól jechałem do Berlina Zachodniego, wodę destylowaną załatwiałem na elektrociepłowni. Na rybki osobiście musiałem zapolować nurkując na rafie ( wspaniała przygoda 2 tyg. nurkowania), co ciekawe na lotnisku koralowce i rybki wzbudzały uśmieszki celników, dzisiaj jest to surowo zakazane. Niestety nie posiadałem odpieniacza i lampy HQI i moje akwarium utrzymało się niecałe 3 lata. Szkoda,że to hobby nie należy do najtańszych to bym jeszcze raz spróbował.

Samych udanych warek i szczęścia zdrowia i pomyślności dla rybek. Co prawda ja ryby morskie (i słodkowodne też w sumie) uznaję tylko na patelni ale hobby (a w zasadzie jego efekt końcowy tj. akwarium) wydaje mi się całkiem ciekawe.