Żeglarz Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Witam wszystkich nazywam się Damian i od 2007 roku z przerwami choć konsekwentnie warzę piwo w moim minibrowarze Żelazny. Do tej pory uwarzyłem 11 warek. 3 z nich to totalna klapa. Zakażenie wdało się po tym jak pękały kraniki jeden po drugim. Nic nie dało się zrobić. 2 moje warki spotkały się z szerokim uznaniem wśród znajomych. Pierwszą warkę warzyłem 12 godzin, ostatnią jakieś 5 do momentu zadania drożdżami. Moja żona uwielbia piwo i zapach warzonego słodu więc w domu mam pełne poparcie. Niegdyś warzyłem do butelek ale zabawa z tym dziadostwem nie jest dla mnie . Przesiadłem się do kegów 5 litrowych głownie z lenistwa i braku czasu na zabawę butelkami. Od pewnego czasu próbuję reaktywować mój minibrowar. Wymieniłem już fermentory i część sprzętu. Zobaczymy. Moją słabą stroną jest dezynfekcja i tu muszę nieco przysiedzieć. Pozdrawiam wszystkich ps zapraszam na forum nano-reef gdyż moją drugą pasją jest akwarystyka morska. ps2 nie wyobrażam sobie życia bez dwóch rzeczy: - motocykli - piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Witam i pozdrawiam Też kiedyś miałem morskie akwarium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Witam i życzę samych udanych warek Akwarystyka morska, hmm ciekawy temat i cały czas jest przede mną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Każdemu jakaś warka kiedyś nie wyszła ale jeszcze tyle ich przed nami:D Powitać i powodzenia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 (edytowane) Witam Żelaznego piwowara! Moja żona uwielbia piwo i zapach warzonego słodu więc w domu mam pełne poparcie. Pozazdrościć Edytowane 9 Lutego 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Witaj. Przez 15 lat miałem akwarium (nie morskie). Kiedyś miałem też świnkę morską. Bardzo fajne zwierzątko. Coraz więcej jest na forum motocyklistów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havran1 Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Witaj, dezynfekcja nie taka znowu straszna na pewno dasz radę. Akwarystyka słonowodna powiadasz, no cóż, z tego co wiem to też, podobnie jak piwowarstwo, niezły pożeracz czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 (edytowane) Witam kolejną poznańską pyrę Życzę powodzenia w warzeniu widzę, że fyrtel sąsiedni do mojego Edytowane 9 Lutego 2011 przez Franekkkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 (edytowane) Dziękuje za miłe powitanie, chciałbym odpowiedzieć każdemu z osobna ale jak to stwierdził jeden z moich przedmówców, akwarystyka morska to niezły pożeracz czasu , choć wynika ona z mojego głównego zainteresowania mianowicie żeglarstwa. Ambicje wielkie a rodzina też ma swoje wymagania. Oczywiście popracuje nad swoimi słabymi stronami w piwowarstwie, bo chciałbym kiedyś pochwalić się swoim oryginalnym dobrym przepisem (o ile to możliwe). Dopracuje jeszcze zbieranie gęstwy drożdżowej i jej przechowywanie, więc jako poznański piwowar na pewno chętnie podzielę się swoimi zasobami . Muszę zatem przeszukać forum dokładnie, poduczyć się, zainstalować mini laba i kiedy zdarzy się okazja to z pewnością wrzucę coś w kącik wymiany, podzielenia itp. Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich ps fyrtel chyba rzeczywiście ten sam - cytadela i okolice Edytowane 9 Lutego 2011 przez Żeglarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 nie wyobrażam sobie życia bez dwóch rzeczy:- motocykli - piwa Coś wysyp motocyklistów w ostatnich dniach. Mnie warzenie piwa odebrało czas na rozjeżdżanie motocykla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Ja swoje morskie akwarium budowałem 22 lata temu. W tamtym czasie niczego nie było w sklepach. Po sól jechałem do Berlina Zachodniego, wodę destylowaną załatwiałem na elektrociepłowni. Na rybki osobiście musiałem zapolować nurkując na rafie ( wspaniała przygoda 2 tyg. nurkowania), co ciekawe na lotnisku koralowce i rybki wzbudzały uśmieszki celników, dzisiaj jest to surowo zakazane. Niestety nie posiadałem odpieniacza i lampy HQI i moje akwarium utrzymało się niecałe 3 lata. Szkoda,że to hobby nie należy do najtańszych to bym jeszcze raz spróbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Samych udanych warek i szczęścia zdrowia i pomyślności dla rybek. Co prawda ja ryby morskie (i słodkowodne też w sumie) uznaję tylko na patelni ale hobby (a w zasadzie jego efekt końcowy tj. akwarium) wydaje mi się całkiem ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Więc kolego Żeglarzu z racji tego, że przyznałeś się do "beczkowania" piwa, odgrzewamy temat mini-kegi - czym to się je? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Witam i pozdrawiam ze Śląska , życzę samych udanych warek A co do motocykli, to mamy te same zainteresowania szerokości życzę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Witam z Wlkp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Śląsk wita braci Wielkopolan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturg102 Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Witam! Ja również jeżdżę na 2oo, ale na razie pozostaje tylko wyczekiwanie wiosny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi