Jump to content

Obsługa systemu Cornelius keg


Jejski

Recommended Posts

Czy stopniowe spijanie piwa, powiedzmy kilka miesięcy, wpływa negatywnie na jego starzenie się? Chciałbym obecnie skupić się na kegowaniu niż butelkowaniu piwa, ale nie mam aż takiego dużego przerobu ;), no i zastanawiam się czy piwo w kegu nie będzie się starzeć szybciej. Może zdecydować się na refermentację w kegu?

Przez kilka miesięcy jeden keg chcesz spijac czy przechowywać?

Link to comment
Share on other sites

Spijać. Przykładowo robię posiedzenie i wypijamy część kega, za 2 miesiące przykładowo powtórka, a keg wykańczamy ostatecznie po np kolejnych 3 miesiącach. Samo przechowywanie przez taki czas już przerabiałem.

Edited by Ramnic
Link to comment
Share on other sites

Spijać. Przykładowo robię posiedzenie i wypijamy część kega, za 2 miesiące przykładowo powtórka, a keg wykańczamy ostatecznie po np kolejnych 3 miesiącach. Samo przechowywanie przez taki czas już przerabiałem.

Zapomnij

Link to comment
Share on other sites

Panowie, czy jest jakieś sprawdzone źródło tanich kranow i redaktorów? Czy pozostaje śledzić allegro? A i czy 100zl za używany podwójny reduktor to dobra cena?

Edit

https://www.olx.pl/oferta/kran-do-lania-piwa-CID619-IDkBzI6.html

Takie się nadadzą?

Czy może stąd któreś brać? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6891219229

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Jeżeli przeczyści wężyki to jaki kłopot dokończyć po trzech miesiącach?

U mnie jeden keg był spijany przez około 3 miesiące.

 

Piwo pod koniec było pijalne. Brak wyczuwalnej kwaśności czy wyraźnego zestarzenia.

 

Jednak zaznaczam, że przez cały ten okres keg i wąż stały w lodówce. 

Link to comment
Share on other sites

Piszczał komuś kiedyś reduktor? Albo drżała wskazówka? Zastanawia mnie to bo od nowości wypchnął ledwie jednego kega. Dzieje się tak przy końcówce dobijania ciśnienia, czyli jak ustawiam przykładowo 1.5bar to przez chwilę słychać jak gaz leci normalnie ale pod koniec wskazówka zaczyna nieco szaleć a z reduktora wydobywają się dziwnie dźwięki. Przy pierwszym kegu tak nie było. 

Link to comment
Share on other sites

Witajcie,

 

wkleję tu bo beerboom mi od trzech tygodni nie odpowiada - i nie jestem pewny czy dobrze zamówie. Wklejam mój list do nich z prośbą o komentarz. odpowiedzi doświadczonych w upinaniu tego wszystkiego;

 

Dzień dobry,

przymierzam sie do zamówienia złączek do linii do kegów, i prosze o odpowiedź na kilka nurtujących mnie pytań.
 
Czy ten zestaw;
to jest śruba mocująca kran do powiedzmy obudowy? Mam trzy krany bez nakrętek.
 
Czy te pierścienie sa niezbędne, czy opcjonalne, i czy jeśłi niezbędne, to potrzebne do złączek JG i DMFIT?
 
Podobne pytanie do tych kluczy;
Czy bez tego da się obsłużyć? Chodzi pewno o demontaż?
 
Czy można połączyć w jednej instalacji złączki JG i DMFIT;
to tańszy odpowiednik złączki JG - do nakręcenia na króćce złączek i reduktora u mnie
 
Generalnie mniej wiecej wiem co i ile mam kupić by to spiąć, ale powyżej kwestia potrzebnych/lub nie akcesoriów.
 
Pytanie dodatkowe - jakie cybanty, jeśli trzeba zacisnąć. Czy takie zwykłe śrubowe z marketu są OK? I jak działa taka?
 
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
58 minut temu, Mathev napisał:

Hej skąd może być lewe powietrze zaraz przy wyjściu z kega? Jak na zdjęciu. Raczej nie jest to co2?

Raczej jest to co2. Piwo przepływając uwalnia gaz. Również do wyszynku zapewne uwalniasz nagromadzony wcześniej gaz przez zaworek aby potem dobić jeszcze raz i wyregulować. Takie zmiany powodują, że się gromadzi. Druga sprawa kran na końcu/złączki i sam przewód piwny nie jest w 100% szczelny zwłaszcza dla gazów. Dlatego z czasem taki nagromadzony bąbel potrafi się powiększyć.

Link to comment
Share on other sites

Po kilku dniach przerwy od wyszynku dzisiaj próbowałem nalać piwo. Wyszynk był bardzo trudny... Leciała same piana. Kran wydawał jakieś dziwne dźwięki (strzały). Zauważyłem że w całym układzie są drobne pęcherze gazu. Od kega do schladzarki i z schladzarki do kolumny.

Skąd się bierze ta piana/pęcherze gazu?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Po kilku dniach przerwy od wyszynku dzisiaj próbowałem nalać piwo. Wyszynk był bardzo trudny... Leciała same piana. Kran wydawał jakieś dziwne dźwięki (strzały). Zauważyłem że w całym układzie są drobne pęcherze gazu. Od kega do schladzarki i z schladzarki do kolumny.

Skąd się bierze ta piana/pęcherze gazu?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka


Udało mi się rozwiązać problem :) nie wiem czy się przyznawać ale może kogos to uchroni przed tym błędem....


Zasada jest prosta i milin razy powtarzana... Ciśnienie do wyszynku nie może być mniejsze od ciśnienia z jakim piwo było gazowane.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Reduktor bym sprawdził, mój tak na też że jak na częste lanie ma 1,1 to też przy dłuższym nie używaniu rośnie, czasem do ponad 2. To jest sprzęt do wyszynku, a nie magazynowania. Jak ma stać to nabij ile potrzeba i odłącz gaz.

#browarswedow
http://www.facebook.com/browarswedow/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Panowie, czy jest sens na siłę szukać jakiegoś używanego podwójnego reduktora, czy może lepiej kupić najtańszy spawalniczy i po prostu w razie potrzeby przepinać wężyk między kegami? Mam wrażenie że jeszcze rok temu znalezienie takiego podwójnego, używanego sprzętu było o wiele łatwiejsze i tańsze niż teraz :( No i w przypadku spawalniczego pozostaje jeszcze kwestia wymiany manometru, lub przeskalowania fabrycznie zamontowanego.

Link to comment
Share on other sites

http://allegro.pl/nowy-podwojny-reduktor-co2-do-piwa-keg-piwo-pepsi-i7206092809.html

 

Tutaj masz pojedynczy reduktor z trójnikiem i dodatkowo zaworami na każdy króciec, więc możesz zarówno jeden jak i dwa kegi gazować, sam się do tego przymierzam, bo mam spawalniczy reduktor pojedynczy bez odpowiedniego manometru, korzystam z przeskalowania kogoś z forum kto sprawdzał ciśnienie na tych manometrach, idzie się przyzwyczaić ale jest to upierdliwe.

Edited by Greczek
Poprawa ortograficzna
Link to comment
Share on other sites

Tyle że 160 plus przesyłka to już niemały wydatek. Myślałem o czymś do 100 i stąd moje pytanie, czy wersja na dwa kegi to w ogóle coś w co jest sens inwestować.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Hej ostatnio zabrałem się za kegowanie i po przelaniu piwa do kega (chciałem szybko nagazować) wrzuciłem 3 bary w 20°C (chwilowo niżej nie zejdę niestety). Operację wykonałem wczoraj i dziś chciałem ogólnie zobaczyć jak to wygląda i leci sama piana. Czy to dlatego, że tak krótko póki co gazowałem? Zostawić te 3 bary jeszcze chwile? 

 

Link to comment
Share on other sites

ja nabijam ok 2,5 bara do kega i wstawiam do piwnicy na kilka dni. potem jak chce robić wyszynk to spuszczam całe ciśnienie z kega, ustawiam na 0,5 bara lub mniej i rozlewam. leci bez piany nawet w temp pokojowej z kranika picnic

dodam że w piwnicy mam 22 stopnie

Edited by nike21
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.