anteks Posted July 12, 2017 Share Posted July 12, 2017 Czy stopniowe spijanie piwa, powiedzmy kilka miesięcy, wpływa negatywnie na jego starzenie się? Chciałbym obecnie skupić się na kegowaniu niż butelkowaniu piwa, ale nie mam aż takiego dużego przerobu , no i zastanawiam się czy piwo w kegu nie będzie się starzeć szybciej. Może zdecydować się na refermentację w kegu? Przez kilka miesięcy jeden keg chcesz spijac czy przechowywać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ramnic Posted July 12, 2017 Share Posted July 12, 2017 (edited) Spijać. Przykładowo robię posiedzenie i wypijamy część kega, za 2 miesiące przykładowo powtórka, a keg wykańczamy ostatecznie po np kolejnych 3 miesiącach. Samo przechowywanie przez taki czas już przerabiałem. Edited July 12, 2017 by Ramnic Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 12, 2017 Share Posted July 12, 2017 Spijać. Przykładowo robię posiedzenie i wypijamy część kega, za 2 miesiące przykładowo powtórka, a keg wykańczamy ostatecznie po np kolejnych 3 miesiącach. Samo przechowywanie przez taki czas już przerabiałem. Zapomnij Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted July 13, 2017 Share Posted July 13, 2017 (edited) Panowie, czy jest jakieś sprawdzone źródło tanich kranow i redaktorów? Czy pozostaje śledzić allegro? A i czy 100zl za używany podwójny reduktor to dobra cena? Edit https://www.olx.pl/oferta/kran-do-lania-piwa-CID619-IDkBzI6.html Takie się nadadzą? Czy może stąd któreś brać? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6891219229 Edited July 13, 2017 by camilos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bielo Posted July 24, 2017 Share Posted July 24, 2017 Jeżeli przeczyści wężyki to jaki kłopot dokończyć po trzech miesiącach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skiba Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 Jeżeli przeczyści wężyki to jaki kłopot dokończyć po trzech miesiącach? U mnie jeden keg był spijany przez około 3 miesiące. Piwo pod koniec było pijalne. Brak wyczuwalnej kwaśności czy wyraźnego zestarzenia. Jednak zaznaczam, że przez cały ten okres keg i wąż stały w lodówce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Piszczał komuś kiedyś reduktor? Albo drżała wskazówka? Zastanawia mnie to bo od nowości wypchnął ledwie jednego kega. Dzieje się tak przy końcówce dobijania ciśnienia, czyli jak ustawiam przykładowo 1.5bar to przez chwilę słychać jak gaz leci normalnie ale pod koniec wskazówka zaczyna nieco szaleć a z reduktora wydobywają się dziwnie dźwięki. Przy pierwszym kegu tak nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Młynek Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Mi kiedys po transporcie jak lezala butla na boku lub latala po bagazniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted August 31, 2017 Share Posted August 31, 2017 Witajcie, wkleję tu bo beerboom mi od trzech tygodni nie odpowiada - i nie jestem pewny czy dobrze zamówie. Wklejam mój list do nich z prośbą o komentarz. odpowiedzi doświadczonych w upinaniu tego wszystkiego; Dzień dobry, przymierzam sie do zamówienia złączek do linii do kegów, i prosze o odpowiedź na kilka nurtujących mnie pytań. Czy ten zestaw; http://www.grupaibc.pl/produkt/zestaw-montazowy-kranow/ to jest śruba mocująca kran do powiedzmy obudowy? Mam trzy krany bez nakrętek. Czy te pierścienie sa niezbędne, czy opcjonalne, i czy jeśłi niezbędne, to potrzebne do złączek JG i DMFIT? http://www.grupaibc.pl/produkt/pierscien-zabezpieczajacy/ Podobne pytanie do tych kluczy; http://www.grupaibc.pl/produkt/komplet-kluczy-do-szybkozlaczy-dmfit/ Czy bez tego da się obsłużyć? Chodzi pewno o demontaż? Czy można połączyć w jednej instalacji złączki JG i DMFIT; http://www.grupaibc.pl/produkt/szybkozlaczka-prosta-gwint-dmfit-38-x-14/ to tańszy odpowiednik złączki JG - do nakręcenia na króćce złączek i reduktora u mnie Generalnie mniej wiecej wiem co i ile mam kupić by to spiąć, ale powyżej kwestia potrzebnych/lub nie akcesoriów. Pytanie dodatkowe - jakie cybanty, jeśli trzeba zacisnąć. Czy takie zwykłe śrubowe z marketu są OK? I jak działa taka? http://www.grupaibc.pl/produkt/opaska-zaciskowa-87-oetiker/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 Hej skąd może być lewe powietrze zaraz przy wyjściu z kega? Jak na zdjęciu. Raczej nie jest to co2?Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 58 minut temu, Mathev napisał: Hej skąd może być lewe powietrze zaraz przy wyjściu z kega? Jak na zdjęciu. Raczej nie jest to co2? Raczej jest to co2. Piwo przepływając uwalnia gaz. Również do wyszynku zapewne uwalniasz nagromadzony wcześniej gaz przez zaworek aby potem dobić jeszcze raz i wyregulować. Takie zmiany powodują, że się gromadzi. Druga sprawa kran na końcu/złączki i sam przewód piwny nie jest w 100% szczelny zwłaszcza dla gazów. Dlatego z czasem taki nagromadzony bąbel potrafi się powiększyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 Po kilku dniach przerwy od wyszynku dzisiaj próbowałem nalać piwo. Wyszynk był bardzo trudny... Leciała same piana. Kran wydawał jakieś dziwne dźwięki (strzały). Zauważyłem że w całym układzie są drobne pęcherze gazu. Od kega do schladzarki i z schladzarki do kolumny. Skąd się bierze ta piana/pęcherze gazu?Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted September 29, 2017 Share Posted September 29, 2017 Po kilku dniach przerwy od wyszynku dzisiaj próbowałem nalać piwo. Wyszynk był bardzo trudny... Leciała same piana. Kran wydawał jakieś dziwne dźwięki (strzały). Zauważyłem że w całym układzie są drobne pęcherze gazu. Od kega do schladzarki i z schladzarki do kolumny. Skąd się bierze ta piana/pęcherze gazu?Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Udało mi się rozwiązać problem nie wiem czy się przyznawać ale może kogos to uchroni przed tym błędem....Zasada jest prosta i milin razy powtarzana... Ciśnienie do wyszynku nie może być mniejsze od ciśnienia z jakim piwo było gazowane.Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiepas Posted November 1, 2017 Share Posted November 1, 2017 Czym może być spowodowany zauważalny wzrost ciśnienia na manometrze (w kegu) po około 7 dniach od rozpoczęcia nagazowania. 1,1 bara i wzrost do około 1,5 bara? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted November 1, 2017 Share Posted November 1, 2017 Zmianą temperatury kega lub ruszeniem refermentacji/dofermentowanie piwa w kegu Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiepas Posted November 5, 2017 Share Posted November 5, 2017 Temperatura stabilna 8st C, brak ruszania, dofermentowanie w pilsie po prawie dwóch miesiącach fermentacji ? Może uszkodzony reduktor ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted November 5, 2017 Share Posted November 5, 2017 Sprawdź czy membrana reduktora nie przepuszcza czasem gazu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub Eger Posted December 21, 2017 Share Posted December 21, 2017 Reduktor bym sprawdził, mój tak na też że jak na częste lanie ma 1,1 to też przy dłuższym nie używaniu rośnie, czasem do ponad 2. To jest sprzęt do wyszynku, a nie magazynowania. Jak ma stać to nabij ile potrzeba i odłącz gaz.#browarswedowhttp://www.facebook.com/browarswedow/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 Panowie, czy jest sens na siłę szukać jakiegoś używanego podwójnego reduktora, czy może lepiej kupić najtańszy spawalniczy i po prostu w razie potrzeby przepinać wężyk między kegami? Mam wrażenie że jeszcze rok temu znalezienie takiego podwójnego, używanego sprzętu było o wiele łatwiejsze i tańsze niż teraz No i w przypadku spawalniczego pozostaje jeszcze kwestia wymiany manometru, lub przeskalowania fabrycznie zamontowanego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greczek Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 (edited) http://allegro.pl/nowy-podwojny-reduktor-co2-do-piwa-keg-piwo-pepsi-i7206092809.html Tutaj masz pojedynczy reduktor z trójnikiem i dodatkowo zaworami na każdy króciec, więc możesz zarówno jeden jak i dwa kegi gazować, sam się do tego przymierzam, bo mam spawalniczy reduktor pojedynczy bez odpowiedniego manometru, korzystam z przeskalowania kogoś z forum kto sprawdzał ciśnienie na tych manometrach, idzie się przyzwyczaić ale jest to upierdliwe. Edited March 15, 2018 by Greczek Poprawa ortograficzna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 Tyle że 160 plus przesyłka to już niemały wydatek. Myślałem o czymś do 100 i stąd moje pytanie, czy wersja na dwa kegi to w ogóle coś w co jest sens inwestować.Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 Spróbuj tu: https://www.olx.pl/oferta/reduktor-co2-do-piwa-rollbar-nalewak-do-piwa-CID628-IDsr6mJ.htmlWysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greczek Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 Za 100 zł to praktycznie zerowa szansa na podwójny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 Hej ostatnio zabrałem się za kegowanie i po przelaniu piwa do kega (chciałem szybko nagazować) wrzuciłem 3 bary w 20°C (chwilowo niżej nie zejdę niestety). Operację wykonałem wczoraj i dziś chciałem ogólnie zobaczyć jak to wygląda i leci sama piana. Czy to dlatego, że tak krótko póki co gazowałem? Zostawić te 3 bary jeszcze chwile? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 (edited) ja nabijam ok 2,5 bara do kega i wstawiam do piwnicy na kilka dni. potem jak chce robić wyszynk to spuszczam całe ciśnienie z kega, ustawiam na 0,5 bara lub mniej i rozlewam. leci bez piany nawet w temp pokojowej z kranika picnic dodam że w piwnicy mam 22 stopnie Edited March 15, 2018 by nike21 Hobbysta 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now