Franekkkk Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 Zostałem poproszony przez znajomych, wielbicieli piwa domowego, aby uwarzyć piwo jako prezent weselny. Na początku chciałem uwarzyć Koelscha, ale ostatnio wpadł mi do głowy pomysł aby uwarzyć piwo z dodatkiem lubczyku. Tu pojawia się moje pytanie czy ktoś z Was warzył piwo z dodatkiem tego zioła. Wiadomo, że dodałbym go podczas gotowania brzeczki. Pytanie czy suszone zioło dodać bezpośrednio podczas gotowania czy dodać może napar? No i w jakiej ilości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 (edited) Moim skromnym zdaniem połowa gości weselnych powie że to piwo smakuje jak rosół Edited February 11, 2011 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted February 11, 2011 Author Share Posted February 11, 2011 Moim skromnym zdaniem połowa gości weselnych powie że to piwo smakuje jak rosół Ale dlaczego mają tak powiedzieć? Dodatek lubczyku to szatański pomysł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepo Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 Koledze chodziło o smak tego ziela mam na ogrodzie krzaczek lubczyku, i żona dodaje go do zup... a w piwie zapach magi.... co innego odrobina magii Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 to już lepiej rozmarynu dowalić,piwny rosół to faktycznie może być masakra Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 Nie mam bardzo dużego doświadczenia w warzeniu, nieco większe w gotowaniu i moim zdaniem lubczyk jest bardzo aromatyczny może zdominować zapach smak piwa. Może zdarzyć się tak, że część gości nie doceni twojego wysiłku... Na takie imprezy jak wesele polecam coś sprawdzonego. Koelsh na pewno się nada, u mnie dosłownie wszystkim smakuje, nawet żonie, która wciągała tylko ... karmi. A tak w ogóle fajny prezent Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 Wątpię, czy na weselu będą sami oświeceni piwosze mogący docenić tak nowatorskie podejście do piwowarstwa Swoją drogą osobiście nie cierpię lubczyku więc nie wyobrażam sobie picia piwa o takim posmaku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted February 11, 2011 Author Share Posted February 11, 2011 (edited) Wątpię żeby goście weselni by skosztowali tego piwa, znajomi by zachowali dla siebie ów piwo Skoro lubczyk daje taki aromat i posmak rosołu to raczej zrezygnuje z tego dodatku i pozostanę przy Koelschu Dzięki za odpowiedzi Coś mi teraz świta w głowie, że gdzieś słyszałem o piwie warzonym na bulionie drobiowym, chyba była wzmianka o tym piwie na szkoleniu prowadzonym przez firmę Piwoznawcy. Edited February 11, 2011 by Franekkkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepo Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 heh... 'treściwy' browar pytanie tylko w czym takie cudo pić.... czy w bulionówkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 Coś mi teraz świta w głowie, że gdzieś słyszałem o piwie warzonym na bulionie drobiowym, chyba była wzmianka o tym piwie na szkoleniu prowadzonym przez firmę Piwoznawcy. Ciekawe jak z pianą A lubczyk jest dodawany do maggi, kostek bulionowych i zup błyskawicznych. Jeżeli to ma być roślina z romantyczną nazwą to może miłorząb Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted February 11, 2011 Author Share Posted February 11, 2011 heh... 'treściwy' browarpytanie tylko w czym takie cudo pić.... czy w bulionówkach w bulionówkach z makaronem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts