przemo70 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Czyli koniec dyskwalifikacji Chyba tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 masz tylko jeden? Drugi też pokazuje trochę inaczej, niby na wodzie jest ok ale w praktyce wychodzi coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 A jaka pewność że luneta nie przekłamuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Pewności dzisiaj nie ma, ale to jest do sprawdzenia, po analizie wszystkich za i przeciw wychodzi na to, że "spławiki" się mylą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Eee dzisiaj nie jesteście wiarygodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) A propos refraktometru, nie zapominajcie, że one pokazują w skali Brix, czy zawartość cukru a nie ekstraktu. Taki wynik na brzeczce będzie zawsze mniejszy o ok. 0,2- 0,6 w porównaniu do skali Ballinga Edytowane 18 Stycznia 2013 przez dżony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 A propos refraktometru, nie zapominajcie, że one pokazują w skali Brix, czy zawartość cukru a nie ekstraktu. Taki wynik na brzeczce będzie zawsze mniejszy o 0,2- 0,5 w porównaniu do skali Ballinga Przemo jednak będziesz musiał przeprosić bagnecik i wyiągnąćgo ze śmietnika Ja myślę że przy tym ekstrakcie co to dzisiaj zrobili to 0,2 max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Spokolokosponton, "spławik" będzie nadal w użyciu, a że przekłamuje to miałem przykład na zbadanym w labo porterze, różnica wynosiła ok. 1Blg, tak że błąd 0,2 to mogę śmiało pominąć, w końcu "browar to nie apteka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 "Kukurydza" we flaszkach, oba fermentory zeszły do 3Blg. Jak na razie trudno mi powiedzieć co z tego wyjdzie, piwo na "dolniakach" wali diacetylem jak standardowa "Witnica", a to na górnej fermentacji lekko ziołowe, zobaczymy jak się ułożą po leżakowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WES Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 "wali diacetylem" Zainteresowało mnie to "walenie" diacetylem. Nie obejdzie się bez próby butelkowo-kuflowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Masło, Panie masło, jak z Wolsztyńskiej mleczarni Jak już trochę nagazuje to podrzucę kilka flaszek do degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Dowóz na miejsce jakiś jest?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Dowóz na miejsce jakiś jest?? Trzecia osoba z za miedzy zarejestrowana w tym tygodniu, idzie ku lepszemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Dowóz na miejsce jakiś jest?? Dowóz na miejsce po co i w jakim celu k...., że spytam grzecznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Dziś, zamiast chlać na Zimowym Zlocie Piwowarów, inaczej zwanym Spotkaniu Znanych Alkoholików, zabraliśmy się do roboty i ugotowaliśmy małe co nie co #Warka 139 Pils Niemiecki Skład pilzneński 16,5kg monachijski 2kg Gotowanie 52/10min 62/30min 72/30min 78-wysładzanie Chmielenie/dodatki Spalt Select 6,1ak 150g/60min Tettnanger 4,1ak 150g/20min Hellertau Tradition 5,4ak 60g/5min Drożdże WLP802 Czech Budejovice Lager /gęstwa 1L/ Wyszło 91L/12,5Blg, fermentacja w 12stC Poprzednia warka poszła na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 P.S. Wszystkim uczestnikom Zimowego Spotkania życzę rewelacyjnej imprezki :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 No no tam się bawią, a Jadwiga nie pilnowana psoty robi vettis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Nie ma się czemu dziwić, ma to po właścicielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Masakra. Warzenie "Tyskiego" nie jest takie łatwe Szczegóły w wolnej chwili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 (edytowane) Warka z dn. 8.02.2013r. "Tyskie" z niestandardowym chmieleniem #Warka 140 American Lager Skład pilzneński 12kg monachijski 1kg płatki kukurydziane 4kg ryż 2kg Gotowanie 65-67/90min 76-wysładzanie Chmielenie/dodatki Cascade 6,2ak 100g/60min Cascade 6,2ak 100g/30min Citra 11,9ak 100g/5min Drożdże WLP802 Czech Budejovice Lager /gęstwa 1L/ Ze względu na masakryczną filtrację, wyszło 64L/12Blg, fermentacja w 12stC Do chmielenia na zimno pójdzie 200g Citry Warka 138 Pilsner Bohemski w kegach i butelkach. Edytowane 10 Lutego 2013 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Warka z dn. 8.02.2013r. "Tyskie" Obawiam się, że to może wyjść wysoce pijalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Mam nadzieję, że wyjdzie dobre i nieprzechmielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Wczorajsza warka trochę się przeciągnęła warka #141 Marcowe Skład pilzneński 16kg monachijski 3kg caramunich 1kg caraamber 0,5kg carared 0,25kg Gotowanie 52/15min 64/30min 72/30min 78-wysładzanie Chmielenie/dodatki Spalt Select 6,1ak 100g/60min Tettnanger 4,1ak 100g/10min Lubelski 5,1ak 50g/5min Drożdże WLP820 Octoberfest/Marzen Lager Wyszło 90L/13Blg, fermentacja w 12stC Warka 139 Pils Niemiecki na cichej, a 140 "Tyskie" nadal na burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Masakra, masakra, jeszcze raz masakra, drożdże w Marcowym dopiero dzisiaj rano zastartowały Mimo standardowego startera i napowietrzania, w fermentorach była cisza. Dopiero po podniesieniu temp. do ok 16stC pojawiła się biała, drobna kołderka, jak już ruszą to pójdą za karę z powrotem w 12-13stC Podobno szczep ten tak ma, ale przy okazji potrafi zestresować. Pierwsza nasza warka, która tak długo startowała. Ufffffffff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Idąc aktualnie obowiązującym trendem, uwarzyliśmy wczoraj piwo "dla mas": ciemne, goryczkowe, mające ładny zapach oraz walące dobrze w dekiel warka #142 Dark IPA Skład pilzneński 23kg carared 1,5kg carafa typII 0,6kg żyto palone 1kg caraaroma 0,5kg Gotowanie 66/60min 78-wysładzanie Chmielenie/dodatki Simcoe 13,1ak 100g/60min Citra 11,9ak 150g/20min Drożdże Safale US-05 Były obawy co do filtracji, bo przy dużych zasypach różnie to bywa, ale tym razem poszło idealnie szybko. Wyszło 90L/16Blg, fermentacja w 19stC Warka 139 Pils Niemiecki w kegach, zszedł do 2Blg, a 140 "Tyskie" przelane na cichą z dodatkiem 100g Citry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się