Skocz do zawartości

WBD M&P czyli Macieja i Przema potyczki ze słodem


Rekomendowane odpowiedzi

A propos refraktometru, nie zapominajcie, że one pokazują w skali Brix, czy zawartość cukru a nie ekstraktu. Taki wynik na brzeczce będzie zawsze mniejszy o ok. 0,2- 0,6 w porównaniu do skali Ballinga ;)

Edytowane przez dżony
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A propos refraktometru, nie zapominajcie, że one pokazują w skali Brix, czy zawartość cukru a nie ekstraktu. Taki wynik na brzeczce będzie zawsze mniejszy o 0,2- 0,5 w porównaniu do skali Ballinga ;)

Przemo jednak będziesz musiał przeprosić bagnecik i wyiągnąćgo ze śmietnika :smilies:

Ja myślę że przy tym ekstrakcie co to dzisiaj zrobili to 0,2 max ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spokolokosponton, "spławik" będzie nadal w użyciu, a że przekłamuje to miałem przykład na zbadanym w labo porterze, różnica wynosiła ok. 1Blg, tak że błąd 0,2 to mogę śmiało pominąć, w końcu "browar to nie apteka" ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Kukurydza" we flaszkach, oba fermentory zeszły do 3Blg. Jak na razie trudno mi powiedzieć co z tego wyjdzie, piwo na "dolniakach" wali diacetylem jak standardowa "Witnica", a to na górnej fermentacji lekko ziołowe, zobaczymy jak się ułożą po leżakowaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś, zamiast chlać na Zimowym Zlocie Piwowarów, inaczej zwanym Spotkaniu Znanych Alkoholików, zabraliśmy się do roboty i ugotowaliśmy małe co nie co ;)

#Warka 139

Pils Niemiecki

 

Skład

pilzneński 16,5kg

monachijski 2kg

 

Gotowanie

52/10min

62/30min

72/30min

78-wysładzanie

 

Chmielenie/dodatki

Spalt Select 6,1ak 150g/60min

Tettnanger 4,1ak 150g/20min

Hellertau Tradition 5,4ak 60g/5min

 

Drożdże

WLP802 Czech Budejovice Lager /gęstwa 1L/

Wyszło 91L/12,5Blg, fermentacja w 12stC

Poprzednia warka poszła na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z dn. 8.02.2013r. "Tyskie" z niestandardowym chmieleniem ;)

#Warka 140

American Lager

 

Skład

pilzneński 12kg

monachijski 1kg

płatki kukurydziane 4kg

ryż 2kg

 

Gotowanie

65-67/90min

76-wysładzanie

 

Chmielenie/dodatki

Cascade 6,2ak 100g/60min

Cascade 6,2ak 100g/30min

Citra 11,9ak 100g/5min

 

Drożdże

WLP802 Czech Budejovice Lager /gęstwa 1L/

Ze względu na masakryczną filtrację, wyszło 64L/12Blg, fermentacja w 12stC

Do chmielenia na zimno pójdzie 200g Citry

Warka 138 Pilsner Bohemski w kegach i butelkach.

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka trochę się przeciągnęła ;)

warka #141

Marcowe

 

Skład

pilzneński 16kg

monachijski 3kg

caramunich 1kg

caraamber 0,5kg

carared 0,25kg

 

Gotowanie

52/15min

64/30min

72/30min

78-wysładzanie

 

Chmielenie/dodatki

Spalt Select 6,1ak 100g/60min

Tettnanger 4,1ak 100g/10min

Lubelski 5,1ak 50g/5min

 

Drożdże

WLP820 Octoberfest/Marzen Lager

Wyszło 90L/13Blg, fermentacja w 12stC

 

Warka 139 Pils Niemiecki na cichej, a 140 "Tyskie" nadal na burzliwej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masakra, masakra, jeszcze raz masakra, drożdże w Marcowym dopiero dzisiaj rano zastartowały :roll: Mimo standardowego startera i napowietrzania, w fermentorach była cisza. Dopiero po podniesieniu temp. do ok 16stC pojawiła się biała, drobna kołderka, jak już ruszą to pójdą za karę z powrotem w 12-13stC ;) Podobno szczep ten tak ma, ale przy okazji potrafi zestresować. Pierwsza nasza warka, która tak długo startowała. Ufffffffff :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Idąc aktualnie obowiązującym trendem, uwarzyliśmy wczoraj piwo "dla mas": ciemne, goryczkowe, mające ładny zapach oraz walące dobrze w dekiel ;)

warka #142

Dark IPA

 

Skład

pilzneński 23kg

carared 1,5kg

carafa typII 0,6kg

żyto palone 1kg

caraaroma 0,5kg

 

Gotowanie

66/60min

78-wysładzanie

 

Chmielenie/dodatki

Simcoe 13,1ak 100g/60min

Citra 11,9ak 150g/20min

 

Drożdże

Safale US-05

Były obawy co do filtracji, bo przy dużych zasypach różnie to bywa, ale tym razem poszło idealnie szybko.

Wyszło 90L/16Blg, fermentacja w 19stC

 

Warka 139 Pils Niemiecki w kegach, zszedł do 2Blg, a 140 "Tyskie" przelane na cichą z dodatkiem 100g Citry

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.