Dr2 Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 A to prawda, że blg syropu cukrowego powinno być zbliżone do blg początkowego piwa? prawda pod wieloma względami. 1. nie zmieniasz za wiele parametrów piwa, 2. łatwiej się miesza z piwem. Puryści piwni robią nawet dokładnie takie samo stężenie, ale ekstraktu słodowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 A to prawda, że blg syropu cukrowego powinno być zbliżone do blg początkowego piwa? Nie musi. Ja zawsze rozpuszczam w 0,5 l wody i jest dobrze. Musisz tylko wziąć pod uwagę, że ci trochę % wzrosną po refermentacji, ale to chyba nie jest jakiś problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Tylko 12 blg, jakieś 180g cukru, to daje około 1, 5 litra syropu. Na 20 litrową warkę, to nie jest znowu takie nic. Na chłopski rozum, jednak będzie rozwodnienie, bo na cukrze drożdze nie wyprodukują jednak cudó smakowych, a procenty. Oczywiscie powyższe odnosi się do zasady blg syropu=blg piwa. Edytowane 26 Października 2014 przez anu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Ten mój kalkulator jest dedykowany dodatkowi do refermentacji tzw. rezerwy. Jeżeli z obliczeń wynika, że brakuje kilkudziesięciu ml rezerwy to można ja zastąpić cukrem. I wtedy jest sens w rozpuszczanie go w takie ilości wody by nie zmienić ekstraktu nastawnego całości. Do zwykłej refermentacji sacharozą, glukozą czy nawet ekstraktem słodowym można używać innych kalkulatorów z sieci, czy też programów wspomagających warzenie (ProMash, BeerSmith itp.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Strona hbd nie działa, ktoś może wie dlaczego albo zna inną z takim samym kalkulatorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s3bbar Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Ostatnio używałem tego: http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcynek Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 prawda pod wieloma względami.1. nie zmieniasz za wiele parametrów piwa, Ale piwo się rozwadnia, więc chyba trzeba do tego też podejść z głową. Ja staram się nie przekraczać 700 ml (taka ilość z głowy), ale jestem ciekaw opinii bardziej doświadczonych piwowarów jak to z tym syropem jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Ano rozwadnia. Więc robisz takie małe HGB, poczytaj sobie o wadach tego i czy jest sens przy tak małym rozcieńczeniu brzeczki się tym martwić. No i spada Ci ekstrakt piwa, ale też możesz sobie policzyć o ile... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 No i spada Ci ekstrakt piwa, ale też możesz sobie policzyć o ile... Właśnie po to ktoś leje tyle wody, żeby ekstraktu początkowego nie zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Strona hbd nie działa, ktoś może wie dlaczego albo zna inną z takim samym kalkulatorem? Juz dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcynek Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Właśnie po to ktoś leje tyle wody, żeby ekstraktu początkowego nie zmienić. Przy wysokim nagazowaniu (dużej ilości cukru) i niskim blg piwa wody do syropu trzeba dać tyle, że myślę, że większym problemem od zmiany ekstraktu początkowego jest rozwodnienie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Dlatego też, jeżeli już komuś tak zależy na niezmienianiu ekstraktu początkowego piwa, powinien stosować rezerwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Witam wszystkich. Aktualnie na cichej mam bitterka 10 Blg, z zestawu surowców BA. W instrukcji standardowo napisano aby do refermentacji dodać 130 g glukozy. Gdy liczę wyżej wspomnianym kalkulatorem, dla tego stylu wychodzi mi niecałe 30 g. Wiem, że bitter powinien być nisko nasycony, ale czy on się w ogóle nagazuje przy takiej ilości glukozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Jak dla mnie 130 g zdecydowanie za dużo (nagazowanie będzie jak w plisie), 30 g za mało. Dałem ostatnio 65 g na 20 l i takim poziom nagazowania mi odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się