zwirooo Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Zastanawiam się nad zakupem termometru z sondą, co by łatwiej było ustalić temp. wody w szklance dla drożdży lub temp. podczas zacierania. Czy warto w takie coś się zaopatrzyć? Czy termometry dostępne na allegro nadają się do tego typu rzeczy(warzenie piwa)? Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz... jak mierzyć temp. brzeczki podczas fermentacji? Jako że warzę teraz moje pierwsze piwo, korzystam z termometru ciekłokrystalicznego, ale czuję że °C którą pokazuje jest trochę przekłamana, bo raczej pokazuje temp. na powierzchni pojemnika +/- temp. tego co jest w środku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) Z tymi elektronicznymi różnie bywa, bardziej niezawodne są analogowe, np: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Termometr_uniwersalny_-20_do_110C&przedm=7596199&grupa_p=6&pwd lub: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Termometr_w_obudowie__-10_do_120C&przedm=1333705&grupa_p=6&pwd Edytowane 18 Lutego 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Polecam ten drugi. Plastikowa obudowa to wygodna rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwirooo Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 właśnie on też zwrócił moją uwagę... idę na miasto szukać podobnego, bo ponad 23zł+ koszty przesyłki to trochę za dużo. oby jakiś sklep w Kraku miał podobny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Idź do IKEA, tam jest termometr elektroniczny za 26 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Idź do IKEA, tam jest termometr elektroniczny za 26 zł Jak akurat jest. Ile razy nie odwiedzę ikei na Targówku, to akurat termometrów nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwirooo Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 a jak mierzyć temp. podczas fermentacji piwa? termometr ciekłokrystal. wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Naklejany + termometr zwykły (zaokienny lub taki do lodówki) w pomieszczeniu w pobliżu wiader do weryfikacji. Temperatura brzeczki podczas fermentacji jest zawsze o 2-3°C wyższa od temperatury powietrza, podczas klarowania raczej już będzie taka sama. I to powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 a jak mierzyć temp. podczas fermentacji piwa? termometr ciekłokrystal. wystarczy? Tak, jest stosunkowo dokładny ale stosunkowo drogi. Możesz przykleić na ściankę fermenora trochę folii babelkowej i wsadać za nią termometr, działa dobrze +/- 1°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Obawiam się, że termometry z Ikei nie są już dostępne. Przynajmniej w Warszawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chełek Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Idź do IKEA' date=' tam jest termometr elektroniczny za 26 zł[/quote']Jak akurat jest. Ile razy nie odwiedzę ikei na Targówku, to akurat termometrów nie ma. Bo to trzeba najpierw sprawdzić, a potem iść http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/availability/20103016/ Z tym termometrem trzeba uważać. Pomimo zabezpieczenia specjalną taśmą, zamokła mi ostatnio sonda i gotująca się woda miała wg. niego 130°C. Po wysuszeniu jest ok, ale teraz kombinuję jak to zabezpieczyć na przyszłość. Mimo wszystko polecam, bo to całkiem wygodna rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Jeszcze mnie nie pogięło, żebym specjalnie po termometr jeździł. Żona ma wizje remontowe, więc jej towarzyszę. A termometr analogowy w obudowie sprawdza się doskonale od 20 warek, więc nie ciśnie mnie na elektronikę. Tylko jedno bym chciał zrozumieć, co to znaczy "zamokła sonda" - skoro nie można jej włożyć do zacieru, to jak mierzyć temperaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Tylko jedno bym chciał zrozumieć, co to znaczy "zamokła sonda" - skoro nie można jej włożyć do zacieru, to jak mierzyć temperaturę? Można włożyć do zacieru tylko ta cześć zaznaczona na zielono. Powyżej sonda nie jest szczelna i woda dostaje się do środka. Można sobie zaizolować np. koszulką termokurczliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Ja właśnie zacieram pierwszy raz z termometrem pokazanym na zdjęciu (z thermoplusa, panelowy) Sonda w zaklepanej rurce miedzianej, otoczona pastą termoprzewodzącą. Termometr elektroniczny pokazuje 2-3°C więcej niż analogowy (w tym samym punkcie). Heh.. i któremu tu teraz wierzyć? Miałem jeden to nie było problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Ja mam jeden termometr analogowy kalibracyjny - robię pomiar i juz wiem, jaki humor ma mój elektroniczny - np. dziś pokazuje 2* za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Tylko jedno bym chciał zrozumieć' date=' co to znaczy "zamokła sonda" - skoro nie można jej włożyć do zacieru, to jak mierzyć temperaturę?[/quote']Można włożyć do zacieru tylko ta cześć zaznaczona na zielono. Powyżej sonda nie jest szczelna i woda dostaje się do środka. Można sobie zaizolować np. koszulką termokurczliwą. http://oi52.tinypic.com/54bqkk.jpg Cały sznurek trzeba izolować, czy wystarczy łączenie sondy ze sznurkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chełek Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Ja uważam że zaizolować trzeba całą część która znajduje się w garze, czyli ma styczność z podwyższoną wilgotnością, bo jednak przez ten przewód też powoli przenika wilgoć. Do tej pory miałem izolację 5 cm przed i 5 cm za łączeniem, ale to jest za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Tak jak napisał chełek, trzeba zaizolować taką cześć która znajduje się w garze. Sznurek składa się z przewodu w izolacji a na tym wszystkim jest oplot (podobny do filtratora z oplotu, tylko w wersji mini). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Ja właśnie zacieram pierwszy raz z termometrem pokazanym na zdjęciu (z thermoplusa, panelowy) Sonda w zaklepanej rurce miedzianej, otoczona pastą termoprzewodzącą. Termometr elektroniczny pokazuje 2-3°C więcej niż analogowy (w tym samym punkcie). Heh.. i któremu tu teraz wierzyć? Miałem jeden to nie było problemu Sprawdziłeś na wrzątku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Do wrzątku to lepiej żadnych elektronicznych termometrów nie wkładać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Ja właśnie zacieram pierwszy raz z termometrem pokazanym na zdjęciu (z thermoplusa, panelowy) Sonda w zaklepanej rurce miedzianej, otoczona pastą termoprzewodzącą. Termometr elektroniczny pokazuje 2-3°C więcej niż analogowy (w tym samym punkcie). Heh.. i któremu tu teraz wierzyć? Miałem jeden to nie było problemu Sprawdź przy pomocy 3 i wyciągnij średnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Do wrzątku to lepiej żadnych elektronicznych termometrów nie wkładać Ale czujnik/sondę chyba można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 No, że 2 termometry już tak zepsułem, ale jeżeli ktoś chce koniecznie sprawdzić, czy woda wrze w 100°C, to musi ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Mój z Ikei kilka razy przeszedł cały cykl warzenia i dalej jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Ja właśnie zacieram pierwszy raz z termometrem pokazanym na zdjęciu (z thermoplusa' date=' panelowy) Sonda w zaklepanej rurce miedzianej, otoczona pastą termoprzewodzącą. Termometr elektroniczny pokazuje 2-3°C więcej niż analogowy (w tym samym punkcie). Heh.. i któremu tu teraz wierzyć? Miałem jeden to nie było problemu [/quote']Sprawdziłeś na wrzątku? Już wiem skąd ta nieścisłość. Okazało się, że dziś wziąłem uszkodzony analogowy (ma przerwany słupek). Sam nie wiem dlaczego go jeszcze nie wyrzuciłem:rolleyes: Zorientowałem się dopiero jak go umyłem i wkładałem do opakowania.. Dobrze, że w czasie zacierania brałem mniej więcej średnią. Następne warzenie w niedzielę - wtedy porównam elektroniczny ze sprawnym analogowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się