Zbyszek T Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 (edytowane) Proszę o pomoc - na weekend planuje nastawić Octoberfest (15 kg słodów - 80 l) i Viena Lager (5 kg słodów - 25 l) . Ale już się pogubiłem w recepturach, które z tych piw jak zrobić żeby wydobyć istotne aspekty dla obu tych gatunków? Boje się, że zrobie dwa takie same piwa, a nie o to mi chodzi:) Skompletowałem takie słody: Pilzneński - 5 kg Wiedeński - 10 kg Monachijski 25 EBC - 5 kg Crystal 145 EBC - 0.5 kg Carafa III - 0.05 kg Chmielenie Marynką i Lubelskim. Pomóżcie w recepturach. edit: mam jeszcze 0.25 kg karmelowego ciemnego strzegom Edytowane 21 Lutego 2011 przez Zbyszek T pyton1983 i Quentin 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Wiedeński powinien być lżejszy i bardziej wytrawny, można do niego dodać trochę Carafa jeżeli zabraknie koloru. Do marcowego można za to nieco śmielej dodać słody karmelowe. Poza tym różnią się niewiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 To by mi pasowało. Właśnie zrobiłem sobie porównanie na podstawie średnich parametrów BJCP: Parametr - Viena Lager - Oktoberfest BLG początkowe - 12.4 - 13.5 BLG końcowe - 3.2 - 3.7 Odfermentowanie pozorne - 75% - 73% IBU - 24 - 24 SRM - 13 - 10.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Mogą być takie receptury? Receptura Viena Lager 26.00 L 1.049 OG 24 IBU 13° SRM 1.00 kg Pilsener 2.70 kg Vienna 1.00 kg Munich 25 EBC 0.10 kg Karmelowy ciemny strzegom 0.05 kg Carafa III malt 25.00 g Marynka 60minut 25.00 g Lubelski 15minut Receptura Oktoberfest 80.00 L 1.054 OG 26 IBU 9° SRM 4.00 kg Pilsener 7.30 kg Vienna 4.00 kg Munich 25 0.50 kg Crystal 145 EBC 0.15 kg Karmelowy ciemny strzegom 100.00 g Marynka 60minut 75.00 g Lubelski 15minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Jutro chcę uwarzyć Vienna Lagera. Jakie proponujecie przerwy przy zacieraniu ? Czy fermentacja w 10 stopniach będzie ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Świat się kończy jak taki doświadczony piwowar pyta na forum o na pozór proste rzeczy . A to oznacza pokorę i człowieka który nie myśli , że posiadł wszystkie rozumy. Wielu bym to radził . Wielki szacunek kolego ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Nie znam celu twojego stwierdzenia, tego stylu nie robiłem, a chcę stworzyć zacny trunek. Znalazłem w wiki 1 recepturę, ale może ktoś ma lepszą ? Wiem, że to raczej wytrawne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Dla jasności - moja poprzednia wypowiedź dotyczyła założenia tematu przez Zbyszka T i była jak najbardziej poważna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Rozumiem. Pomożesz z zacieraniem ? Stawiam piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Wiesz , jak tak doświadczeni goście jak Zbyszek pytają , odejmuje mi mowę :-) Mam jeszcze za małe doświadczenie , obserwuję dobre receptury poad tym względem . Robiłem trzy dolniaki do tej pory , ale są jeszcze za młode , żebym w pełni je ocenił. Ja robiłem infuzyjnie . Polecam receptury z wiki , są tam dolniaki i vinna też sprawdzone. Ja jeszcze poczekam na doradzanie w tej kwestii , szczególnie komuś kto dłużej i więcej uwarzył ode mnie Edytowane 13 Lutego 2014 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Zauważ, że post Zbyszka był z 2011. Wiem, po paru piwach nie zawsze jest to łatwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Ja bym zacierał jednotemperaturowo, zresztą jak prawie wszystko u mnie Fermentacja w 10°C będzie ok, zwłaszcza jeżeli drożdże zadasz do brzeczki o temperaturze zbliżonej do tych 10°C. ontario_ab 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Zauważ, że post Zbyszka był z 2011. Wiem, po paru piwach nie zawsze jest to łatwe Trzeźwy byłem jak niemowlę ! Tzn. niemowlę po matce pijaczce bo wypiłem raptem 2 i to swoje marne piwa Ale na daty to już zwracać uwagi nie będę , oj nie A od mądrowania się to jesteś Ty Wichura W końcu jesteś Senior wg moich kategorii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi