zgoda Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 W sklepie Centrum Piwowarstwa pojawiły się drożdże Danstar Nottingham. O ile wiem, to jedyny z naszych sklepów, w którym są dostępne. http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/930 Link to comment Share on other sites More sharing options...
muddy Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 Ja kupiłem w piwowar.com.pl Pozdr:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 21, 2011 Author Share Posted February 21, 2011 Kolega był w Piwowarze parę dni temu i Nottinghamów nie było. I podobno miało już nie być, bo podobno "Lallemand ma już większych dystrybutorów w Polsce". Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 Co jest w tych drożdżach takiego wyjątkowego? Robiłem na niech jedno piwo, wyszło zupełnie normalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 Cześć Co jest w tych drożdżach takiego wyjątkowego? Robiłem na niech jedno piwo, wyszło zupełnie normalne. Że mocno odfermentowują i nie zostawiają kożucha na wierzchu jak po US05. I to że ich nie ma w sklepach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 Bardzo sobie je cenię. Czysty profil, silnie kłączkują, idealne w sezonach przejściowych (wiosna , jesień) . Polecam fermentację w ok. 15°C . Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 To wszystko prawda. Warunek, że ruszą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Bardzo sobie je cenię. Czysty profil, silnie kłączkują, idealne w sezonach przejściowych (wiosna , jesień) . Polecam fermentację w ok. 15°C . Ja ostatnio też. Właśnie robię na nich Koelscha. W niecały tydzień z 12,5 zaszły do 2,5 BLG w 17-18°C. Robiłem starter. Teraz piwo stoi w 7°C . Zaglądałem już i próbowałem. Czysty w zapachu i prawie lagerowy smak. Obawiam się czy aby nie za czysty... Ogólnie fajne drożdże chyba do wszystkiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasanga Posted January 31, 2012 Share Posted January 31, 2012 Bardzo sobie je cenię. Czysty profil, silnie kłączkują, idealne w sezonach przejściowych (wiosna , jesień) . Polecam fermentację w ok. 15°C . Odświeżę temat, jakie piwka na nich robiłeś i byłeś zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 31, 2012 Share Posted January 31, 2012 Odświeżę temat, jakie piwka na nich robiłeś i byłeś zadowolony. Ja warzyłem bittery, mildy, pale ale. Nadają się do piw hybrydowch. Bardzo uniwersalne i wygodne w użyciu. Na zimnej fermentacji (15-16°C) dają czysty profil.Przy cieplejszej ok 20°C lekko estrowy. O jednym trzeba pamiętać. W miarę głęboko odfermentowują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts