Skocz do zawartości

Drożdże Nottingham w CP


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć;)

 

Co jest w tych drożdżach takiego wyjątkowego? Robiłem na niech jedno piwo, wyszło zupełnie normalne.

Że mocno odfermentowują i nie zostawiają kożucha na wierzchu jak po US05.

I to że ich nie ma w sklepach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo sobie je cenię. Czysty profil, silnie kłączkują, idealne w sezonach przejściowych (wiosna , jesień) . Polecam fermentację w ok. 15°C .

Ja ostatnio też. Właśnie robię na nich Koelscha. W niecały tydzień z 12,5 zaszły do 2,5 BLG w 17-18°C. Robiłem starter.

Teraz piwo stoi w 7°C . Zaglądałem już i próbowałem. Czysty w zapachu i prawie lagerowy smak. Obawiam się czy aby nie za czysty...

 

Ogólnie fajne drożdże chyba do wszystkiego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Odświeżę temat, jakie piwka na nich robiłeś i byłeś zadowolony.

 

Ja warzyłem bittery, mildy, pale ale. Nadają się do piw hybrydowch. Bardzo uniwersalne i wygodne w użyciu. Na zimnej fermentacji (15-16°C) dają czysty profil.Przy cieplejszej ok 20°C lekko estrowy. O jednym trzeba pamiętać. W miarę głęboko odfermentowują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.