Jump to content

parę moich

Sojer

Recommended Posts

Ostatnio nie mam czasu i weny... więc daję kilka zdjęć z szuflady. Większość na negatywie cz-b

Tytuły (lokalizacje) w kolejności dodawania (o ile występują)

1 * (Toruń)

2 Chłapowo

3 Dębogórski Młyn

4 Mroczna strona kobiecości

5 (Nasi tu byli)

6 *

7 Terra incognita

8 Babie lato

Edited by Tomek-Pasieka

Opisz techniki a i pochwal się czym robiłeś. ;)

ps: dużo PS w tych zdjęciach ? :)

za wyjątkiem zdjęcia dna karpnika (terra incognita) wykonanego cyfrą wszystko robione na negatywach czarno-białych. PS tylko do wyrównania poziomów, kontrastów i podostrzenia po zmniejszeniu do właściwego rozmiaru. Czyli właściwie wszystko to, co można zrobić w ciemni (no może za wyjątkiem poważnego ostrzenia).

A jako ciekawostka... "Mroczna strona kobiecości" to skan z odbitki cz-b. Technika banalna. Pod powiększalnikiem papier foto, na nim rozdzielone chusteczki higieniczne. Trochę zabawy w eksperymenty. Ot co :)

Prawdę mówiąc tlenek srebra (dla użytkowników cyfry wyjaśniam, że chodzi o klasyczny negatyw cz-b) ma tę wielką zaletę, że daje zdjęcia czarno-białe, a nie szaro-szare. A największy problem (moim zdaniem) czarnobielonych zdjęć z cyfry jest taki, że ludzie zapominają o dodaniu kontrastu, którego czarno-białą fotografia - na moje - wymaga.

• 2 months later...
  • 10 months later...

Kupiłem aparat i nie wytrzymałem. Musiałem sprawdzić, czy da radę z podczerwienią. Myślę, że najgorzej nie poszło. W wolnej chwili zdjęcie poprawię - wyjdę za płot.

Robione tydzień temu, około południa.

Edited by Tomek-Pasieka

To faktycznie w IR czy photoshop ? :)

Faktycznie IR. Filtr Hoya R72. Szopnięte poziomy i kontrast.

Nie do końca przekonuje mnie sepiowate niebo, ale trzymajmy się wersji, że kolorem nawiązuje do piwa :) No i dałem za dużą przysłonę. Musze zmniejszyć dziurę.