Sojer Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 (edited) Ostatnio nie mam czasu i weny... więc daję kilka zdjęć z szuflady. Większość na negatywie cz-b Tytuły (lokalizacje) w kolejności dodawania (o ile występują) 1 * (Toruń) 2 Chłapowo 3 Dębogórski Młyn 4 Mroczna strona kobiecości 5 (Nasi tu byli) 6 * 7 Terra incognita 8 Babie lato Edited July 19, 2008 by Tomek-Pasieka Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Opisz techniki a i pochwal się czym robiłeś. ps: dużo PS w tych zdjęciach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted July 25, 2008 Author Share Posted July 25, 2008 Opisz techniki a i pochwal się czym robiłeś. ps: dużo PS w tych zdjęciach ? za wyjątkiem zdjęcia dna karpnika (terra incognita) wykonanego cyfrą wszystko robione na negatywach czarno-białych. PS tylko do wyrównania poziomów, kontrastów i podostrzenia po zmniejszeniu do właściwego rozmiaru. Czyli właściwie wszystko to, co można zrobić w ciemni (no może za wyjątkiem poważnego ostrzenia). A jako ciekawostka... "Mroczna strona kobiecości" to skan z odbitki cz-b. Technika banalna. Pod powiększalnikiem papier foto, na nim rozdzielone chusteczki higieniczne. Trochę zabawy w eksperymenty. Ot co Prawdę mówiąc tlenek srebra (dla użytkowników cyfry wyjaśniam, że chodzi o klasyczny negatyw cz-b) ma tę wielką zaletę, że daje zdjęcia czarno-białe, a nie szaro-szare. A największy problem (moim zdaniem) czarnobielonych zdjęć z cyfry jest taki, że ludzie zapominają o dodaniu kontrastu, którego czarno-białą fotografia - na moje - wymaga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted September 26, 2008 Author Share Posted September 26, 2008 (edited) i coś świeżego. zrobione u mnie w pracy. Edited September 26, 2008 by Tomek-Pasieka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted July 27, 2009 Author Share Posted July 27, 2009 (edited) Kupiłem aparat i nie wytrzymałem. Musiałem sprawdzić, czy da radę z podczerwienią. Myślę, że najgorzej nie poszło. W wolnej chwili zdjęcie poprawię - wyjdę za płot. Robione tydzień temu, około południa. Edited July 27, 2009 by Tomek-Pasieka Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 27, 2009 Share Posted July 27, 2009 To faktycznie w IR czy photoshop ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted July 27, 2009 Author Share Posted July 27, 2009 To faktycznie w IR czy photoshop ? Faktycznie IR. Filtr Hoya R72. Szopnięte poziomy i kontrast. Nie do końca przekonuje mnie sepiowate niebo, ale trzymajmy się wersji, że kolorem nawiązuje do piwa No i dałem za dużą przysłonę. Musze zmniejszyć dziurę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts