Sojer Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 (edytowane) Ostatnio nie mam czasu i weny... więc daję kilka zdjęć z szuflady. Większość na negatywie cz-b Tytuły (lokalizacje) w kolejności dodawania (o ile występują) 1 * (Toruń) 2 Chłapowo 3 Dębogórski Młyn 4 Mroczna strona kobiecości 5 (Nasi tu byli) 6 * 7 Terra incognita 8 Babie lato Edytowane 19 Lipca 2008 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Opisz techniki a i pochwal się czym robiłeś. ps: dużo PS w tych zdjęciach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Opisz techniki a i pochwal się czym robiłeś. ps: dużo PS w tych zdjęciach ? za wyjątkiem zdjęcia dna karpnika (terra incognita) wykonanego cyfrą wszystko robione na negatywach czarno-białych. PS tylko do wyrównania poziomów, kontrastów i podostrzenia po zmniejszeniu do właściwego rozmiaru. Czyli właściwie wszystko to, co można zrobić w ciemni (no może za wyjątkiem poważnego ostrzenia). A jako ciekawostka... "Mroczna strona kobiecości" to skan z odbitki cz-b. Technika banalna. Pod powiększalnikiem papier foto, na nim rozdzielone chusteczki higieniczne. Trochę zabawy w eksperymenty. Ot co Prawdę mówiąc tlenek srebra (dla użytkowników cyfry wyjaśniam, że chodzi o klasyczny negatyw cz-b) ma tę wielką zaletę, że daje zdjęcia czarno-białe, a nie szaro-szare. A największy problem (moim zdaniem) czarnobielonych zdjęć z cyfry jest taki, że ludzie zapominają o dodaniu kontrastu, którego czarno-białą fotografia - na moje - wymaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 (edytowane) i coś świeżego. zrobione u mnie w pracy. Edytowane 26 Września 2008 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 (edytowane) Kupiłem aparat i nie wytrzymałem. Musiałem sprawdzić, czy da radę z podczerwienią. Myślę, że najgorzej nie poszło. W wolnej chwili zdjęcie poprawię - wyjdę za płot. Robione tydzień temu, około południa. Edytowane 27 Lipca 2009 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 To faktycznie w IR czy photoshop ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 To faktycznie w IR czy photoshop ? Faktycznie IR. Filtr Hoya R72. Szopnięte poziomy i kontrast. Nie do końca przekonuje mnie sepiowate niebo, ale trzymajmy się wersji, że kolorem nawiązuje do piwa No i dałem za dużą przysłonę. Musze zmniejszyć dziurę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi