Koora Opublikowano 29 Lipca Udostępnij Opublikowano 29 Lipca (edytowane) 11 godzin temu, Oskaliber napisał(a): Z jednej strony spoko, że to Yakima, a z drugiej mega słabo, że nie jest on zapakowany próżniowo i ani na stronie, ani na opakowaniu nie ma rocznika zbioru. Tutaj apka do sprawdzania wszystkiego odnosnie zbiorow i wszystkiego. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yakimachiefhops.lotlookup Po wprowadzeniu nr partii wyswietla wiele więcej danych niż zbiór. A pakują w atmosferze ochronnej azotu. Gaz obojętny, wyparł tlen czyli nic się nie utlenia. Edytowane 29 Lipca przez Koora zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia O, no ma to sens z tym azotem, bo to by było wyjątkowo nieprzemyślane, gdyby niby tak jakościowy chmiel tak byle jak pakowali A co do rocznika, to dzięki za stronkę, może przyda się w przyszłości, ale w międzyczasie Browamator odpisał mi na maila, że jest to zbiór 2023. Więc tak czy tak słabo, że sprzedają stary rocznik bez żadnej adnotacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Października Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października #134 RAUCHBIER (OG: 13.5, EBC: 33, IBU: 32) Zasyp: Słód wędzony Steinbach – 2.9kg (60%) Słód monachijski Weyermann – 1.5kg (31%) Słód Caramunich II – 0.2kg (4%) Słód Caraaroma – 0.2kg (4%) Zacieranie: 66-61°C – 65' 8min grzania 73-70°C – 15' bez mash-outu pH zacieru zbite przez około 3.0ml kwasu mlekowego 80% (bez pomiaru) pH wody do wysładzania (ok. 12.5l~) zbite przez około 3.0ml kwasu mlekowego 80% (bez pomiaru, powinno wyjść ok. 5.7) Gotowanie/Chmielenie (90min): 60' – 17g Magnum (14,5% ak) 17' – 4g Mech irlandzki 10' – 1.5g Wyeast Nutrient Blend Chmiel zbiór 2024. Schłodzone do 14.0°C i dochłodzone w lodówce. Wyszło około 19 litrów. Napowietrzanie mikserem (1 łopatka) 2min. Drożdże: Lallemand Diamond (2 paczki, bez uwadniania) Fermentacja: (do uzupełnienia) Rozlew: (do uzupełnienia) Komentarz: Dosyć spontaniczne piwo i przy okazji test suchych drożdży Lallemand Diamond, o których słyszałem dobre opinie. Do końca wahałem się czy grzebać się z dekokcją, ale ostatecznie tym razem odpuściłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się