Pawex Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 Witam wszystkich. Jako że jestem tutaj nowy, a moje pierwsze piwko jeszcze stoi i fermentuje, to chciałbym się przywitać i przedstawić. Tak więc mam na imię Paweł, i jestem zielony (w kwestii piwa rzecz jasna). Tak więc będę Was zanudzał banalnymi pytaniami Rozpocząłem przygodę z produkcją piwa, i wiem tyle, ile musiałem wiedzieć do uruchomienia pierwszej partii, i jeszcze nie wiem, co mi z tego wyjdzie. Moja obecność tutaj jest z kolei uwarunkowana tym, że chciałbym pogłębiać moją wiedzę na ten temat. I tutaj mam pierwsze pytanie, bo różne rzeczy czytałem, zazwyczaj sprzeczne ze sobą, i zgłupiałem. Piwko, które mi teraz fermentuje, to Continental Pilsner (Muntons) - taki zestaw dwupuszkowy. I tak sobie patrzę na ten mój fermentator, i bulgoczącą wodę w rurce, i zastanawiam się, czy aby konieczna jest ta rurka i szczelność sprzętu. W internecie czytam w bardzo wielu miejscach, że piwo można zostawić do fermentacji w niedomkniętym fermentatorze, nawet tak się zaleca, więc całość nie musi być szczelna, a nawet nie powinna. A człowiek, który sprzedawał mi sprzęt (wie co mówi, bo sam warzy piwo - nie jest tylko handlarzem) kładł bardzo duży nacisk na szczelność i odcięcie od dostępu powietrza z zewnątrz. Więc jak to jest - fermentacja ma przebiegać beztlenowo czy tlenowo. Bo to chyba spora różnica... Czy drożdżom jest to może bez różnicy...? Pozdrawiam Paweł Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 pewnie chciał co rurkę pogonić i inne niepotrzebne duperele. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawex Posted February 27, 2011 Author Share Posted February 27, 2011 Nie sądzę, bo rurka była w zestawie z fermentatorem. A facet sam robi w ten sposób... Więc co, nie trzeba tego trzymać w takiej szczelności? To bez różnicy, czy będzie tlen, czy go nie będzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 popatrz na zdjęcia browaru Brackiego, zobacz jak tu piwo fermentuje i już będziesz miał odpowiedź: http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?pos=-2665 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 na burzliwej się tyle co2 wydziela ze nie musi być szczelne. Dopiero jak sie skończy intensywna fermentacji trzeba chronić piwo przed tlenem, nie wydziela się już taka ilość co2 która by piwo chroniła. Tlen działa bardzo negatywnie na piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawex Posted February 27, 2011 Author Share Posted February 27, 2011 Ale idąc tym torem, to w początkowej fazie fermentacji co2 faktycznie będzie chroniło piwo. Jednak gdy minie 5, 6 albo 7 dni fermentacji, i gdy dobiegnie ona końca, co2 nie będzie już sie tyle wydzielało, albo nie będzie się wydzielało w ogóle, i tlen będzie miał z pewnością znacznie lepszy dostęp do piwa. Wtedy tlen też mu nie zaszkodzi? Przecież zanim zleję piwo do butelek, musze poczekać, aż przestanie fermentować... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 CO2 jest cięższe od tlenu dlatego unosi się nad piwem. CO2 nie wspina się po ściankach fermentora i nie wychodzi na zewnątrz. Uwierz tym co warzą już trochę. Przykrywam luźno deklem i jest dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 (edited) Dodałbym jeszcze, że jak zrobi się cieplej to fermentator na burzliwej powinien być na tyle szczelny żeby nie topiły się w piwie muchy. Edited February 27, 2011 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now