Jump to content

Fermentacja - tlenowa czy beztlenowa


Pawex

Recommended Posts

Witam wszystkich.

 

Jako że jestem tutaj nowy, a moje pierwsze piwko jeszcze stoi i fermentuje, to chciałbym się przywitać i przedstawić. Tak więc mam na imię Paweł, i jestem zielony (w kwestii piwa rzecz jasna). Tak więc będę Was zanudzał banalnymi pytaniami :D

 

Rozpocząłem przygodę z produkcją piwa, i wiem tyle, ile musiałem wiedzieć do uruchomienia pierwszej partii, i jeszcze nie wiem, co mi z tego wyjdzie. Moja obecność tutaj jest z kolei uwarunkowana tym, że chciałbym pogłębiać moją wiedzę na ten temat.

 

I tutaj mam pierwsze pytanie, bo różne rzeczy czytałem, zazwyczaj sprzeczne ze sobą, i zgłupiałem. Piwko, które mi teraz fermentuje, to Continental Pilsner (Muntons) - taki zestaw dwupuszkowy. I tak sobie patrzę na ten mój fermentator, i bulgoczącą wodę w rurce, i zastanawiam się, czy aby konieczna jest ta rurka i szczelność sprzętu. W internecie czytam w bardzo wielu miejscach, że piwo można zostawić do fermentacji w niedomkniętym fermentatorze, nawet tak się zaleca, więc całość nie musi być szczelna, a nawet nie powinna. A człowiek, który sprzedawał mi sprzęt (wie co mówi, bo sam warzy piwo - nie jest tylko handlarzem) kładł bardzo duży nacisk na szczelność i odcięcie od dostępu powietrza z zewnątrz. Więc jak to jest - fermentacja ma przebiegać beztlenowo czy tlenowo. Bo to chyba spora różnica... Czy drożdżom jest to może bez różnicy...?

 

Pozdrawiam

 

Paweł

Link to comment
Share on other sites

na burzliwej się tyle co2 wydziela ze nie musi być szczelne. Dopiero jak sie skończy intensywna fermentacji trzeba chronić piwo przed tlenem, nie wydziela się już taka ilość co2 która by piwo chroniła. Tlen działa bardzo negatywnie na piwo.

Link to comment
Share on other sites

Ale idąc tym torem, to w początkowej fazie fermentacji co2 faktycznie będzie chroniło piwo. Jednak gdy minie 5, 6 albo 7 dni fermentacji, i gdy dobiegnie ona końca, co2 nie będzie już sie tyle wydzielało, albo nie będzie się wydzielało w ogóle, i tlen będzie miał z pewnością znacznie lepszy dostęp do piwa. Wtedy tlen też mu nie zaszkodzi? Przecież zanim zleję piwo do butelek, musze poczekać, aż przestanie fermentować...

Link to comment
Share on other sites

CO2 jest cięższe od tlenu dlatego unosi się nad piwem. CO2 nie wspina się po ściankach fermentora i nie wychodzi na zewnątrz. :mad::(

 

Uwierz tym co warzą już trochę. Przykrywam luźno deklem i jest dobrze.

Link to comment
Share on other sites

Dodałbym jeszcze, że jak zrobi się cieplej to fermentator na burzliwej powinien być na tyle szczelny żeby nie topiły się w piwie muchy.

Edited by olo333
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.