Pawex Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Witam wszystkich. Jako że jestem tutaj nowy, a moje pierwsze piwko jeszcze stoi i fermentuje, to chciałbym się przywitać i przedstawić. Tak więc mam na imię Paweł, i jestem zielony (w kwestii piwa rzecz jasna). Tak więc będę Was zanudzał banalnymi pytaniami Rozpocząłem przygodę z produkcją piwa, i wiem tyle, ile musiałem wiedzieć do uruchomienia pierwszej partii, i jeszcze nie wiem, co mi z tego wyjdzie. Moja obecność tutaj jest z kolei uwarunkowana tym, że chciałbym pogłębiać moją wiedzę na ten temat. I tutaj mam pierwsze pytanie, bo różne rzeczy czytałem, zazwyczaj sprzeczne ze sobą, i zgłupiałem. Piwko, które mi teraz fermentuje, to Continental Pilsner (Muntons) - taki zestaw dwupuszkowy. I tak sobie patrzę na ten mój fermentator, i bulgoczącą wodę w rurce, i zastanawiam się, czy aby konieczna jest ta rurka i szczelność sprzętu. W internecie czytam w bardzo wielu miejscach, że piwo można zostawić do fermentacji w niedomkniętym fermentatorze, nawet tak się zaleca, więc całość nie musi być szczelna, a nawet nie powinna. A człowiek, który sprzedawał mi sprzęt (wie co mówi, bo sam warzy piwo - nie jest tylko handlarzem) kładł bardzo duży nacisk na szczelność i odcięcie od dostępu powietrza z zewnątrz. Więc jak to jest - fermentacja ma przebiegać beztlenowo czy tlenowo. Bo to chyba spora różnica... Czy drożdżom jest to może bez różnicy...? Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 pewnie chciał co rurkę pogonić i inne niepotrzebne duperele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawex Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Nie sądzę, bo rurka była w zestawie z fermentatorem. A facet sam robi w ten sposób... Więc co, nie trzeba tego trzymać w takiej szczelności? To bez różnicy, czy będzie tlen, czy go nie będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 popatrz na zdjęcia browaru Brackiego, zobacz jak tu piwo fermentuje i już będziesz miał odpowiedź: http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?pos=-2665 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 na burzliwej się tyle co2 wydziela ze nie musi być szczelne. Dopiero jak sie skończy intensywna fermentacji trzeba chronić piwo przed tlenem, nie wydziela się już taka ilość co2 która by piwo chroniła. Tlen działa bardzo negatywnie na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawex Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Ale idąc tym torem, to w początkowej fazie fermentacji co2 faktycznie będzie chroniło piwo. Jednak gdy minie 5, 6 albo 7 dni fermentacji, i gdy dobiegnie ona końca, co2 nie będzie już sie tyle wydzielało, albo nie będzie się wydzielało w ogóle, i tlen będzie miał z pewnością znacznie lepszy dostęp do piwa. Wtedy tlen też mu nie zaszkodzi? Przecież zanim zleję piwo do butelek, musze poczekać, aż przestanie fermentować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 CO2 jest cięższe od tlenu dlatego unosi się nad piwem. CO2 nie wspina się po ściankach fermentora i nie wychodzi na zewnątrz. Uwierz tym co warzą już trochę. Przykrywam luźno deklem i jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 (edytowane) Dodałbym jeszcze, że jak zrobi się cieplej to fermentator na burzliwej powinien być na tyle szczelny żeby nie topiły się w piwie muchy. Edytowane 27 Lutego 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się