Kontestator Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Witam wszystkich forumowiczów! jestem w posiadaniu ekstraktu słodowego ciemny WES (1.7kg), chmielu (lubelski 100g + magnum 50) oraz drożdże dolnej fermentacji (Brewferm Lager). Proszę o poradę jak się dokładnie za to zabrać, tzn mniej więcej ile dokładnie warzyć. Mój plan + Wasze ewentualne uwagi 4 litry wody + ekstrakt słodowy razem z chmielem (lubelskim) warzyłbym ok. godziny, po tym czasie do fermentatora (25litrów) uzupełniłbym do 20 litrów, do tego mam zamiar dodać ok.25g chmielu goryczkowego na chmielenia "na zimno". Drożdże i niech tworzą :-) Proszę o uwagi, krytykę itp. itd. i z góry dziękuję za okazaną pomoc :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 (edytowane) Po 1 jak zrobisz z jednej puchy 20 litrów to bardzo cienkie to piwo wyjdzie , a po drugie lepiej normalnie chmielić czyli najpierw goryczkowy na 60 minut , a lubelski na ostatnie 15 . Lepiej zrób warkę o połowę mniejszą. PS I nie dawaj całego chmielu bo nie wypijesz tego. Edytowane 1 Marca 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Z jednego ekstraktu 1,7 kg to raczej się nastawiaj na jakieś 10 l. Jak masz taki garnek to gotuj 12-13 litrów, po wyparowaniu powinno być 10. Chmielu mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 1.7 kg ekstraktu to za mało jak na 20 litrów piwa. Musiałbyś mieć 2 takie puchy żeby wyszło normalne piwo a nie straszy sikacz. Możesz zawsze uwarzyć mini warkę 10 - 12 litrów. 100g chmielu lubelskiego na godzinę to zdecydowanie za dużo, chyba że jesteś twardym miłośnikiem goryczkowych bomb - ja bym dał nie więcej jak 50g na 20 litrów. Chmielenie na zino chmielem goryczkowym mija się z celem - goryczka przechodzi do piwa tylko w temperaturze bliskiej wrzenia, w ten sposób chmieli się na aromat. Jeżeli już koniecznie chcesz chmielić na zimno (tylko po co tak utrudniać sobie życie przy pierwszym piwie?) to raczej lubelskim. Skoro masz drożdże dolnej fermentacji to pamiętaj, że musisz zapewnić im temperaturę ~10°C, na pewno nie więcej jak 13°C. A tak ogólnie to radzę sporo poczytać na forum i na wiki zanim zbierzesz się za warzenie piwa, bo patrząc co piszesz mam wrażenie, że nie masz o tym bladego pojęcia :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kontestator Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 TomX - czytam i czytam, czasem prościej na początku poprosić o poradę i sugestie ... :-) Skoro mówicie, że z tej jednej puszki wyjdzie na 20 litrów wyjdzie sikacz, to w takim razie jednego błędu uniknę. Jeszcze pytanie: dodać do tego glukozy?cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Nie, zrób mniejszą warkę 10 l bez dodatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 (edytowane) Tu są przykładowe receptury ze stronki Wytwórni Ekstraktów Słodowych - a TU przykładowy skład ciemnego dolnej fermentacji na bazie ekstraktów - zobacz co tam jest w składzie i zobaczysz czy glukozę trzeba Jak nie chcesz czekać na dodatkową puszkę to zrobisz 10 l. Jak coś zepsujesz to mniejsze straty. A i poćwiczysz wszystko jak trzeba. EDIT: Jeszcze jeden przykładowy zestaw surowców na ciemne piwo. Edytowane 1 Marca 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Dodaj miodu. Bedzie super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Ja robiłem tak http://www.piwo.org/forum/p80823-06-01-2011-20-47-57.html#p80823 Tu masz fajna tabelkę http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 TomX - czytam i czytam, czasem prościej na początku poprosić o poradę i sugestie ... :-) Skoro mówicie, że z tej jednej puszki wyjdzie na 20 litrów wyjdzie sikacz, to w takim razie jednego błędu uniknę. Jeszcze pytanie: dodać do tego glukozy?cukru? Witam kolejnego piwowara z okolicy Widzę że Rybnik się rozwija piwowarsko mimo że na miejscu rybnickiego browaru stoi już od kilku lat Focus Park Co do puch to nie znam się zbytnio bo od razu zacierałem, ale koledzy powyżej myślę dobrze radzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Witaj, powodzenia w piwowarskim świecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kontestator Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Witam również piwowarów z Rybnika i okolic :-D Dzięki za uwagi i komentarze, zrobię jak przykazaliście, warka na 10 litrów i około 1/3 paczki chmielu lubelskiego :-) btw lubię goryczkowe piwo :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się