Kontestator Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Witam wszystkich forumowiczów! jestem w posiadaniu ekstraktu słodowego ciemny WES (1.7kg), chmielu (lubelski 100g + magnum 50) oraz drożdże dolnej fermentacji (Brewferm Lager). Proszę o poradę jak się dokładnie za to zabrać, tzn mniej więcej ile dokładnie warzyć. Mój plan + Wasze ewentualne uwagi 4 litry wody + ekstrakt słodowy razem z chmielem (lubelskim) warzyłbym ok. godziny, po tym czasie do fermentatora (25litrów) uzupełniłbym do 20 litrów, do tego mam zamiar dodać ok.25g chmielu goryczkowego na chmielenia "na zimno". Drożdże i niech tworzą :-) Proszę o uwagi, krytykę itp. itd. i z góry dziękuję za okazaną pomoc :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 (edited) Po 1 jak zrobisz z jednej puchy 20 litrów to bardzo cienkie to piwo wyjdzie , a po drugie lepiej normalnie chmielić czyli najpierw goryczkowy na 60 minut , a lubelski na ostatnie 15 . Lepiej zrób warkę o połowę mniejszą. PS I nie dawaj całego chmielu bo nie wypijesz tego. Edited March 1, 2011 by earl Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Z jednego ekstraktu 1,7 kg to raczej się nastawiaj na jakieś 10 l. Jak masz taki garnek to gotuj 12-13 litrów, po wyparowaniu powinno być 10. Chmielu mniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 1.7 kg ekstraktu to za mało jak na 20 litrów piwa. Musiałbyś mieć 2 takie puchy żeby wyszło normalne piwo a nie straszy sikacz. Możesz zawsze uwarzyć mini warkę 10 - 12 litrów. 100g chmielu lubelskiego na godzinę to zdecydowanie za dużo, chyba że jesteś twardym miłośnikiem goryczkowych bomb - ja bym dał nie więcej jak 50g na 20 litrów. Chmielenie na zino chmielem goryczkowym mija się z celem - goryczka przechodzi do piwa tylko w temperaturze bliskiej wrzenia, w ten sposób chmieli się na aromat. Jeżeli już koniecznie chcesz chmielić na zimno (tylko po co tak utrudniać sobie życie przy pierwszym piwie?) to raczej lubelskim. Skoro masz drożdże dolnej fermentacji to pamiętaj, że musisz zapewnić im temperaturę ~10°C, na pewno nie więcej jak 13°C. A tak ogólnie to radzę sporo poczytać na forum i na wiki zanim zbierzesz się za warzenie piwa, bo patrząc co piszesz mam wrażenie, że nie masz o tym bladego pojęcia :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kontestator Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 TomX - czytam i czytam, czasem prościej na początku poprosić o poradę i sugestie ... :-) Skoro mówicie, że z tej jednej puszki wyjdzie na 20 litrów wyjdzie sikacz, to w takim razie jednego błędu uniknę. Jeszcze pytanie: dodać do tego glukozy?cukru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Nie, zrób mniejszą warkę 10 l bez dodatków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 (edited) Tu są przykładowe receptury ze stronki Wytwórni Ekstraktów Słodowych - a TU przykładowy skład ciemnego dolnej fermentacji na bazie ekstraktów - zobacz co tam jest w składzie i zobaczysz czy glukozę trzeba Jak nie chcesz czekać na dodatkową puszkę to zrobisz 10 l. Jak coś zepsujesz to mniejsze straty. A i poćwiczysz wszystko jak trzeba. EDIT: Jeszcze jeden przykładowy zestaw surowców na ciemne piwo. Edited March 1, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek T Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Dodaj miodu. Bedzie super. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Ja robiłem tak http://www.piwo.org/forum/p80823-06-01-2011-20-47-57.html#p80823 Tu masz fajna tabelkę http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 TomX - czytam i czytam, czasem prościej na początku poprosić o poradę i sugestie ... :-) Skoro mówicie, że z tej jednej puszki wyjdzie na 20 litrów wyjdzie sikacz, to w takim razie jednego błędu uniknę. Jeszcze pytanie: dodać do tego glukozy?cukru? Witam kolejnego piwowara z okolicy Widzę że Rybnik się rozwija piwowarsko mimo że na miejscu rybnickiego browaru stoi już od kilku lat Focus Park Co do puch to nie znam się zbytnio bo od razu zacierałem, ale koledzy powyżej myślę dobrze radzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted March 2, 2011 Share Posted March 2, 2011 Witaj, powodzenia w piwowarskim świecie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kontestator Posted March 2, 2011 Author Share Posted March 2, 2011 Witam również piwowarów z Rybnika i okolic :-D Dzięki za uwagi i komentarze, zrobię jak przykazaliście, warka na 10 litrów i około 1/3 paczki chmielu lubelskiego :-) btw lubię goryczkowe piwo :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now