Jump to content

WES ciemny + chmiel


Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów! jestem w posiadaniu ekstraktu słodowego ciemny WES (1.7kg), chmielu (lubelski 100g + magnum 50) oraz drożdże dolnej fermentacji (Brewferm Lager). Proszę o poradę jak się dokładnie za to zabrać, tzn mniej więcej ile dokładnie warzyć.

Mój plan + Wasze ewentualne uwagi

4 litry wody + ekstrakt słodowy razem z chmielem (lubelskim) warzyłbym ok. godziny, po tym czasie do fermentatora (25litrów) uzupełniłbym do 20 litrów, do tego mam zamiar dodać ok.25g chmielu goryczkowego na chmielenia "na zimno". Drożdże i niech tworzą :-)

Proszę o uwagi, krytykę itp. itd. i z góry dziękuję za okazaną pomoc :-)

Link to comment
Share on other sites

Po 1 jak zrobisz z jednej puchy 20 litrów to bardzo cienkie to piwo wyjdzie , a po drugie lepiej normalnie chmielić czyli najpierw goryczkowy na 60 minut , a lubelski na ostatnie 15 . Lepiej zrób warkę o połowę mniejszą.

 

 

PS

I nie dawaj całego chmielu bo nie wypijesz tego.

Edited by earl
Link to comment
Share on other sites

Z jednego ekstraktu 1,7 kg to raczej się nastawiaj na jakieś 10 l. Jak masz taki garnek to gotuj 12-13 litrów, po wyparowaniu powinno być 10. Chmielu mniej.

Link to comment
Share on other sites

1.7 kg ekstraktu to za mało jak na 20 litrów piwa. Musiałbyś mieć 2 takie puchy żeby wyszło normalne piwo a nie straszy sikacz. Możesz zawsze uwarzyć mini warkę 10 - 12 litrów.

 

100g chmielu lubelskiego na godzinę to zdecydowanie za dużo, chyba że jesteś twardym miłośnikiem goryczkowych bomb - ja bym dał nie więcej jak 50g na 20 litrów.

 

Chmielenie na zino chmielem goryczkowym mija się z celem - goryczka przechodzi do piwa tylko w temperaturze bliskiej wrzenia, w ten sposób chmieli się na aromat. Jeżeli już koniecznie chcesz chmielić na zimno (tylko po co tak utrudniać sobie życie przy pierwszym piwie?) to raczej lubelskim.

 

Skoro masz drożdże dolnej fermentacji to pamiętaj, że musisz zapewnić im temperaturę ~10°C, na pewno nie więcej jak 13°C.

 

A tak ogólnie to radzę sporo poczytać na forum i na wiki zanim zbierzesz się za warzenie piwa, bo patrząc co piszesz mam wrażenie, że nie masz o tym bladego pojęcia :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

TomX - czytam i czytam, czasem prościej na początku poprosić o poradę i sugestie ... :-) Skoro mówicie, że z tej jednej puszki wyjdzie na 20 litrów wyjdzie sikacz, to w takim razie jednego błędu uniknę. Jeszcze pytanie: dodać do tego glukozy?cukru?

Link to comment
Share on other sites

Tu są przykładowe receptury ze stronki Wytwórni Ekstraktów Słodowych - a TU przykładowy skład ciemnego dolnej fermentacji na bazie ekstraktów - zobacz co tam jest w składzie i zobaczysz czy glukozę trzeba ;)

 

Jak nie chcesz czekać na dodatkową puszkę to zrobisz 10 l. Jak coś zepsujesz to mniejsze straty. A i poćwiczysz wszystko jak trzeba.

 

EDIT: Jeszcze jeden przykładowy zestaw surowców na ciemne piwo.

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

TomX - czytam i czytam, czasem prościej na początku poprosić o poradę i sugestie ... :-) Skoro mówicie, że z tej jednej puszki wyjdzie na 20 litrów wyjdzie sikacz, to w takim razie jednego błędu uniknę. Jeszcze pytanie: dodać do tego glukozy?cukru?

Witam kolejnego piwowara z okolicy ;) Widzę że Rybnik się rozwija piwowarsko mimo że na miejscu rybnickiego browaru stoi już od kilku lat Focus Park :) Co do puch to nie znam się zbytnio bo od razu zacierałem, ale koledzy powyżej myślę dobrze radzą.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.