Keecaay Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) WItam, jako że to mój piewszy post na forum chciałbym wszystkich przywitac. Jednocześnie mam pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów- odnośnie °Blg w brzeczce, staram sie zrobic Brown Abbaye.... po zacieraniu i wysłodowaniu wyszlo mi okolo 15 °Blg, a jeszcze przede mna gotowaine (chmielenie). Orientuje się ktoś może ile powinna mieć juz ostudzona brzeczka do tegoż piwa gotowa do fermentacji? Pozdrawiam i dziękuje za jakąkolwiek podpowiedź. Edytowane 5 Marca 2011 przez Keecaay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 1. Co to za piwo to brown Abbaye? 2. wysładzanie, ziarno już dawno temu było słodowane 3. Brzeczka powinna mieć tyle Blg ile sobie założyłeś, lub ile zakłada receptura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keecaay Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 ad.1 No wlasnie- sam niewiele wiem oprócz tego że jest to piwo ciemne. W opisie jest: Belgijskie piwo Brown, z wyczuwlnymi delikatnymi nutami palonego ziarna, w pełni słodowe z trwałą pianą. W skład zestawu wchodzi słód pilzneński, monachijski 25, Castle Crystal 150, Chocolate, chmiele. Fermentować mam zamiar na Fermentis S-04. ad.2 Jestem totalnym laikiem, więc z góry przepraszam za takie byki. ad.3 Patrz punkt 1:( Probowalem oczywiście szukać receptury na to piwo.. niestety z mizernym rezultatem. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Na pewno nic by się nie stało gdybyś rozcieńczył do 12°Blg (będziesz miał więcej piwa). To naprawdę za mało informacji, żeby coś sensownego doradzić: niby belgijskie (mogły by mieć większa gęstość) ale na angielskich drożdżach, brak informacji choćby o ilości litrów brzeczki przedniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 A to kupiłeś ten zestaw, czy starasz się zrobić piwo podobne do niego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keecaay Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) Dokładnie ten zestaw kupilem.... Ale niestety instrukcja jest dość okrojona. Wszystko podawane w litrach... a ja wolałbym się upewnić, tym bardziej ze przecież intensywność parowania zależy od wielu czynników, a od niej zależy końcowe Blg. Edytowane 5 Marca 2011 przez Keecaay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 To zlituj się i powiedz ile masz litrów po wysładzaniu i jaka była sumaryczna waga słodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinatbg Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Ja osobiście bym zrobił zwykłe brown ale 12°Blg bo na drożdżach S-04 to raczej trudno szukać belgijskiego pochodzenia tego piwa . Jest to oczywiście mój własny pogląd i mój gust. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keecaay Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Zastosuje sie do rady- zrobie 12°Blg. Tak czy inaczej, to moje pierwsze warzenie to pasmo niepowidzeń. Teraz sie okazało, ze na mojej kuchence elektrycznej nie jestem w stanie doprowadzić tak dużej ilości wody do wrzenia. Od 15 minut nie moge przekroczyć 97-98 °C. Nic już nie wykombinuję, 98° bedzie musialo wystarczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Też tak miałem i wystarczyło. Brzeczka ma wysoka temp. więc chmielenie się uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Zastosuje sie do rady- zrobie 12°Blg.Tak czy inaczej, to moje pierwsze warzenie to pasmo niepowidzeń. Teraz sie okazało, ze na mojej kuchence elektrycznej nie jestem w stanie doprowadzić tak dużej ilości wody do wrzenia. Od 15 minut nie moge przekroczyć 97-98 °C. Nic już nie wykombinuję, 98° bedzie musialo wystarczyc. Nie patrz na temperaturę tylko na faktyczne wrzenie, u mnie brzeczka wrze przy odczycie mniej więcej 98,5-99°C. Wrzenie powinno być intensywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się