henry Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Odgrzebię wątek z otchłani przeszłości... nie chcę zakładac nowego tematu bo chyba nie warto więc zapytam tu. Otóż gnębi mnie zagadnienie kadki drożdzowej. Te które są w ofertach firm produkujących takie kadki mają w wykonaniu z wnętrzem z miedzi, a z zewnątrz już z ko. No i pytanie o co chodzi z ta miedzią? Jaki jest jej wpływ na hodowlę i namnażanie drożdży. A może to dotyczy tylko drożdży gorzelnianych, a nie browarniczych? Kopałem troche po sieci, ale jakoś nic sensownego mi nie wpadło w oko... ale może i tak kopałem.. Ma ktoś jakieś informacje na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Dziwne. Przychodzą mi do głowy dwie rzeczy: lepsze chłodzenie lub własności bakteriostatyczne. Daj jakies linki na te kadki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Np. coś takiego: http://engineering-bp.com/pl/kategoria/30/90 to link producenta urządzeń spożywczych. a inne to gdzies na stronach widziałem i zawsze były z miedzia w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Wiki o zastosowaniu miedzi: Metaliczna miedź (podobnie jak metaliczne srebro) wykazuje silne właściwości antybakteryjne [24] . Miedź od dawna jest używana jako biostatyczna powierzchnia pokrycia statków, chroniąca przed skorupiakami i omułkami. Pierwotnie była używana czysta miedź, lecz obecnie wyparł ją metal Muntza, będący formą mosiądzu o składzie 60% miedzi i 40% cynku. Podobne zastosowanie miedź znalazła w akwakulturze do konstrukcji sieci i innych elementów narażonych na obrastanie organizmami roślinnymi i zwierzęcymi [25] . Jej biostatyczne właściwości usprawiedliwiają użycie miedzi jako materiału do wyrobu klamek do drzwi (ograniczenie ilości przenoszonych bakterii) i rur wodociągowych [26] . Opublikowane w 2011 roku badania potwierdzają, że stosowanie powierzchni pokrywanych miedzią redukuje ilość patogenów znajdujących się na powierzchniach w salach OIOM o 97% [27] .... Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Tak to by miało sens..ale w trakcie poszukiwań w sieci coś mi mignęło, że dla drożdży piwowarskich miedź może mieć negatywny wpływ. Ale zaznaczam tylko mi mignęło i nie mam na to argumentów. Możliwe, że miedź tworzy negatywne warunki środowiskowe dla bakteri i hamuje ich wzrost.. ale pewnie nie załatwia wszystkiego.. dodatkowy pomocniczy środek. Przydało by się jakieś teoretyczne opracowanie... dobrze jest wiedzieć dlaczego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkosz Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Witam mam jedno pytanie, mam nadzieje że się nie poiwtarzam chociaż widziałem już gdzieś taki temat. Czy można odzyskać drożdże z butelek chodzi mi o przenice a mianowicie paulanera. Czy ma to jakikolwiek sens i czy jest możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkosz Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 sory za błąd pszenice:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Paulaner jest pasteryzowany, więc bez szans. Można spróbować w piwach refermentowanych w butelkach, ale efekt końcowy jest trudny do przewidzenia. Widzę, że to Twoje pierwsze warki, na razie kup lepiej drożdże w sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Da się odzyskać z niektórych piwa (z paulanera akurat nie), ale z mojego doświadczenia wynika, że zwykle są to inne drożdże niż te użyte do głównej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkosz Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Bardzo dobrze widzisz są to jedne z pierwszych warek:) uczę się ciągle a przynajmniej się staram i powiem szczerze temat drożdży jest dlamnie trudny do ogarnięcia, Gęstwy, startery, suche, płynne. Właśnie tak czytam i często piszecie że z suchych pszenica jest kiepskawa a płynne kupić na jedną warkę to dość kosztowna zabawa dlatego szukam jakichś alternatyw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Jejski w Żywcu zajął II miejsce na drożdzach Mauribrew Weiss, może warto spróbować? http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Jendrzejski_%28Jejski%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 płynne kupić na jedną warkę to dość kosztowna zabawa Dlaczego tylko na jedną? Zbierasz gęstwę po fermentacji i masz na kolejnych pięć warek - co najmniej. Pszenica jasna, pszenica ciemna, weizenbock - jest w czym wybierać. Albo jak radzi dori - nie takie suche złe, jak się o nich mówi. Więc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkosz Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 ok dzieki moze na poczatek pojade na suchych a dalej sie zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Mam w lodówce drożdże płynne (dolniaki i górniaki), ostatni raz użyte były z 5 miesięcy temu, czy się jeszcze nadają do używania? Stoją nieotwierane w lodówce w słoiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) Mam w lodówce drożdże płynne (dolniaki i górniaki), ostatni raz użyte były z 5 miesięcy temu, czy się jeszcze nadają do używania? Stoją nieotwierane w lodówce w słoiku. Można spróbować rewitalizować i następnie namnożyć na karuzeli Belgian Strong Ale podjęły fermentację pod koniec września po głodówce od marca (bo w sumie zapomniałem o nich) PS. użyłem mycia w ClO2 Edytowane 8 Października 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Mam w lodówce drożdże płynne (dolniaki i górniaki), ostatni raz użyte były z 5 miesięcy temu, czy się jeszcze nadają do używania? Stoją nieotwierane w lodówce w słoiku. Można spróbować rewitalizować i następnie namnożyć na karuzeli Belgian Strong Ale podjęły fermentację pod koniec września po głodówce od marca (bo w sumie zapomniałem o nich) PS. użyłem mycia w ClO2 Kiedyś użyłem drożdż Szczep 2001 Urquell Lager po kilku miesiącach stania w lodówce (wyjęte z lodówki, po ogrzaniu to temp. brzeczki tylko środkowa warstwa wlana), piwo wyszło przednie, teraz trochę się naczytałem i mam obawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Kiedyś użyłem drożdż Szczep 2001 Urquell Lager po kilku miesiącach stania w lodówce (wyjęte z lodówki, po ogrzaniu to temp. brzeczki tylko środkowa warstwa wlana), piwo wyszło przednie, teraz trochę się naczytałem i mam obawy. Zawsze można podzielić warkę i zaszczepić starą gęstwę w niewielką ilość brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Mam w lodówce drożdże płynne (dolniaki i górniaki), ostatni raz użyte były z 5 miesięcy temu, czy się jeszcze nadają do używania? Stoją nieotwierane w lodówce w słoiku. Drożdże po ogrzaniu do temp. pokojowej wlałem do 2 litrów sterylnej wody, po 3 godzinach wlałem brzeczkę, na drugi dzień piana w fermentatorze. Po burzliwej piwo zlane na cichą, do pozostałości nowa brzeczka, po 2 godzinach piana. Teraz piwa na cichej, normalne w smaku, powinny być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Witam. Czy ktoś się mógłby podac które drożdże - dolniaki (suche) mają najwyższą flokulację? W charakterystykach poszczególnych szczepów przy wielu jest określenie -wysoka flokulacja, ale mi chodzi o taki "dolny" odpowiednik S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Suche dolniaki sa dwa, z czego jeden (W34) nadaje się do użytku. Naprawdę nie ma w czym przebierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Pozostaje własna hodowla drożdży, np. taka: http://www.browar.biz/artykuly.php?id=110 prędzej czy później każdego to czeka bo jak pisze Coder, wśród suchych na dłuższą metę nie ma w czym wybierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się