ceemte Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Mój sposób, to: mocny roztwór pirosiarczynu, ok. 250ml. Wlewam do pierwszej butelki, zatykam palcem, potrząsnę i przelewam do drugiej. I tak aż do ostatniej, a potem do zlewu. Jak buteleczki wyschną - butelkuję. Jak nie mam akurat chemii - wyparzam przy pomocy ekspresu do kawy http://www.piwo.org/forum/t1726-Wykorzystanie-pary-wodnej-przy-warzeniu-piwka.html Jak na razie 100% skuteczności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 Pirosiarczyn teoretycznie może zostawiać posmaki - nie czujesz nic złego w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 Pirosiarczyn teoretycznie może zostawiać posmaki - nie czujesz nic złego w piwie? Ja stosuję od zawsze piro (choć potasu, a nie sodu) i jakoś się udało miejsca na pudle zająć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 w zeszłym roku stosowałem metodę z piro i potrząsaniem , a ostatnio kąpiel w clo2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 Pirosiarczyn teoretycznie może zostawiać posmaki - nie czujesz nic złego w piwie? Ja stosuję od zawsze piro (choć potasu' date=' a nie sodu) i jakoś się udało miejsca na pudle zająć. [/quote'] Mnie też mimo, że od bardzo dawna stosuje pirosiarczyn sodu. Polecam sterylizator mechaniczny, bardzo ułatwia dezynfekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Nie wyobrażamy sobie dezynfekcji butelek bez sterylizatora mechanicznego. Roztwór piro, sterylizator mechaniczny 20 min. roboty i przy wczorajszym butelkowaniu 85 butelek było gotowych. Pozostałość środka dezynfekującego przelewamy do umytego gąsiora po cichej, więc nic się nie marnuje. A jeśli ktoś obawia się pozostałości piro w piwie, można przecież przepłukać butelki niewielką ilością gorącej wody. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Cześć Nie wyobrażamy sobie dezynfekcji butelek bez sterylizatora mechanicznego. Roztwór piro, sterylizator mechaniczny 20 min. roboty i przy wczorajszym butelkowaniu 85 butelek było gotowych. Z tego co wiem środkiem dezynfekującym w piro są jego opary a nie sama ciecz. Jakiś czas powierzchnia którą się chce zdezynfekować musi mieć kontakt z oparami piro. Ja po wlaniu odrobiny roztworu do butelki, przykrywam go kapslem żeby piro się nie ulotniło za szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 A jeśli ktoś obawia się pozostałości piro w piwie, można przecież przepłukać butelki niewielką ilością gorącej wody. goroncopozdrawiamy piro to środek konserwujący często dodawany do mięsa symbol jego to E223 W małych stężeniach dopuszczone do spożycia więc nie ma tragedi Bardziej się obawiam kiedy stosuje "Chemipro OXI" bo pomimo tego że jest przyjazny dla środowiska to o ile się nie mylę(a mogę się mylić) w połączeniu z wodą tworzy się Perhydrol miałem doświadczenia z tą substancją i bez gumowej rękawiczki nie podchodzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Perhydrol to jeszcze nic, jak zatężysz bardziej to masz samowybuchającą ciecz . Myśle jednak, że chemixpro nie uwolni dużo H2O2. Jest tak zsyntezowany aby nie powodować podrażnień. Jeśli nawet zostanie w butelce troche czystego H2O2 to po niedługim czasie zamieni się w H2O. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 (edytowane) Cześć Nie wyobrażamy sobie dezynfekcji butelek bez sterylizatora mechanicznego. Roztwór piro, sterylizator mechaniczny 20 min. roboty i przy wczorajszym butelkowaniu 85 butelek było gotowych. Z tego co wiem środkiem dezynfekującym w piro są jego opary a nie sama ciecz. Jakiś czas powierzchnia którą się chce zdezynfekować musi mieć kontakt z oparami piro. Ja po wlaniu odrobiny roztworu do butelki, przykrywam go kapslem żeby piro się nie ulotniło za szybko. Ta masz rację. My do tego celu wykorzystujemy suszarkę choinkę, na której butelki stoją do góry dnem. @ szamankfc Żeby było bezpiecznie wystarczy stosować się do dołączonej instrukcji. Edytowane 25 Października 2009 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Cześć Nie wyobrażamy sobie dezynfekcji butelek bez sterylizatora mechanicznego. Roztwór piro' date=' sterylizator mechaniczny 20 min. roboty i przy wczorajszym butelkowaniu 85 butelek było gotowych.[/quote']Z tego co wiem środkiem dezynfekującym w piro są jego opary a nie sama ciecz. Jakiś czas powierzchnia którą się chce zdezynfekować musi mieć kontakt z oparami piro. Ja po wlaniu odrobiny roztworu do butelki, przykrywam go kapslem żeby piro się nie ulotniło za szybko. Ta masz rację. My do tego celu wykorzystujemy suszarkę choinkę, na której butelki stoją do góry dnem. @ szamankfc Żeby było bezpiecznie wystarczy stosować się do dołączonej instrukcji. Ja nie suszę tylko po dezynfekcji wlewam do sterylizatora trochę wrzątku i przepłukuję butelki jeszcze raz, ten piro trochę mi za bardzo śmierdzi żeby to bezpośrednio zalać. Ale może to zbytek troski, nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Cześć ...... w połączeniu z wodą tworzy się Perhydrol miałem doświadczenia z tą substancją i bez gumowej rękawiczki nie podchodzę Perhydrol można stosować do dezynfekcji? gdzieś mi się liter pałęta po piwnicy .... jak używać, ktoś mnie poinstruuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 (edytowane) o to będzie ci potrzebny 3 procentowy (tyle co w wodzie utlenionej) roztwór w butelce masz zazwyczaj 30 procentowy Edytowane 25 Października 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Cześć. o to będzie ci potrzebny 3 procentowy roztwór w butelce masz zazwyczaj 30 procentowy z tego co pamiętam 3% roztwór to woda utleniona ........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 możesz jak chcesz mieć pewność to zrób 5 ale z tym wiadomo już trzeba ostrożnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Cześć ...... w połączeniu z wodą tworzy się Perhydrol miałem doświadczenia z tą substancją i bez gumowej rękawiczki nie podchodzę Perhydrol można stosować do dezynfekcji? gdzieś mi się liter pałęta po piwnicy .... jak używać, ktoś mnie poinstruuje? A ile leży ten perhydrol w piwnicy? On z czasem traci zawartość H2O2. Zobacz czy jest data ważności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Cześć A ile leży ten perhydrol w piwnicy? On z czasem traci zawartość H2O2. Zobacz czy jest data ważności. a pewnikiem ze 2 lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 (edytowane) Powiem tak u nas na firmie stoi 50L od 4 lata i to pod chmurką i jakoś nikt nie narzeka na spadek wydajności druga sprawa że rzadko go używamy Edytowane 25 Października 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 ...i jakoś nikt nie narzeka na spadek wydajności... Chyba raczej skuteczności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 (edytowane) Cześć A ile leży ten perhydrol w piwnicy? On z czasem traci zawartość H2O2. Zobacz czy jest data ważności. a pewnikiem ze 2 lata Ee to nie długo . Myslałem, że odziedziczyłeś go np. po rodzicach i jest tam "od zawsze". Szamankfc To ja sie dziwie, że jeszcze Wam tego nie ukradli . Edytowane 25 Października 2009 przez cieplyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 ciekawe jak by mieli buchnąć 50 kg karnister przez 2 metry płot pięknie wykończony zasiekiem z drutu kolczastego no i zawsze ktoś tam jest i pilnuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 (edytowane) Bardziej się obawiam kiedy stosuje "Chemipro OXI" bo pomimo tego że jest przyjazny dla środowiska to o ile się nie mylę(a mogę się mylić) w połączeniu z wodą tworzy się Perhydrol miałem doświadczenia z tą substancją i bez gumowej rękawiczki nie podchodzę Ja do dezynfekcji butelek oraz drobnego sprzętu używam Chemipro OXI, bez rękawic - "gołemi ręcami" Jak dotąd zero zakażeń w butelkach no i zero oparzeń dłoni Po moich ostatnich zakażeniach fermentującej brzeczki do dezynfekcji fermentorów sięgnąłem po to co widać na zdjęciu. Chlorowy środek do dezynfekcji urządzeń mleczarskich. Śmierdzi chlorem jak diabli, ale po przepłukaniu wodą nic nie czuć. A kiedyś bałem się chloru, bo jak umoczyłem łapy, to cały dzień mi śmierdziały Teraz przekonałem się do tego środka. Koszt: około 25zł/5l. Roztwór roboczy to ok. 250ml/5l wody. Zatem całkiem wydajnie. No i jedna zaleta. Można go przelewać z fermentora do fermentora i nadal zachowuje swoje dezynfekcyjne właściwości.. A jak zawiedzie to wytoczę ciężką artylerię (tak mi się wydaje) - kwaśny środek do mycia urządzeń mleczarskich. Nie pamiętam dokładnie, ale to chyba 25% roztwór HNO3. W łapy szczypie. Ciekawe czy "syfki" załatwi Edytowane 25 Października 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maidenowiec Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Tylko przewidziane urządzenia mleczarskie pewnie są z kwasówki, czego nie można powiedzieć o większości fermentorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Tylko przewidziane urządzenia mleczarskie pewnie są z kwasówki, czego nie można powiedzieć o większości fermentorów Nie tylko z kwasówiki. Z płynem kwaśnym mają kontakt także elementy gumowe oraz węże "plastikowe" zbrojone. Zanim użyję na większą skalę trzeba będzie zrobić test;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maidenowiec Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Rzeczywiście. Ale jeden fermentor dla świętego spokoju trzeba poświęcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się