Selerson Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) WARKA 001 No dziś umieszczam swojego pierwszego posta wczoraj warzyłem pierwszy raz samodzielnie piwo. Pierwsze 3 warki robiłem pod okiem Selera podał on je na forum jako dwa piwa weselne i jednego koelsha. Wczoraj uwarzyłem Pszeniczne Jasne:) Skład: - słód pszeniczny 3kg; - słód pilzneński strzegomski 2kg; - drożdże suche WB-06; - chmiel lubelski 30g. Zacieranie: -40min 48°C przerwa ferulikowa; -15min 53°C przerwa białkowa; -30min 63°C przerwa maltozowa; -1h 72°C przerwa dekstrynowa; Mashout Wyszło ok 18l o zawartości ekstraktu 15°Blg ale za radą brata do dałem 2litry wody. No zobaczymy co z tego wyjdzie. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 no to gratulacje za wątek. Ja jeszcze nie odwarzyłem się założyć swojego:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 To w sumie rodzaj książki kucharskiej i pamiętnika w jednym:) Bo nie spamiętasz wszystkich swoich sukcesów i porażek a tak masz czarno na białym:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 ...widzę, że Seler pasję misyjną poczuł...... jak Mój Mistrz wspinaczkową... Powodzenia.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 A co, nie będzie brat brata z produkcji obsępiał Niech Młody sam działa Będzie od kogo drożdże podbierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 hmmmm.... dobrze kombinujesz... Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 My tu gadu gadu a mi dopiero dziś drożdże zaczęły robić:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 cztery dni? Może być nieprzyjemnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Ostatnio piwo mi wystartowało po 6 dniach. Brzeczka był schłodzona bodajże do 13°C, dobrze napowietrzona i zadana gęstwą Urquell Lager. Aż się zdziwiłem, że tak długo to trwało. Nie martwiłem się o to co dzieje się z moim piwkiem ponieważ akurat nie było mnie przez ten czas w domu. Jeszcze bardziej zdziwiłem się w momencie przelewanie piwa na cichą. W smaku jest normalne jak każde inne piwo i to mnie dziwi. Także 4 dni to jeszcze nie tragedia. Poczekajmy na końcowy efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Cześć. cztery dni? Może być nieprzyjemnie. Jacer dziś bedę sprawdzał moja warkę gdzie drożdże startowały 5 czy 6 dni .... mam nadzieję że będzie oki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Ostatnio piwo mi wystartowało po 6 dniach. Brzeczka był schłodzona bodajże do 13°C, dobrze napowietrzona i zadana gęstwą Urquell Lager. Zadałeś gęstwą i wystartowało dopiero po 6 dniach? Hmm... Czyżby jakaś stara gęstwa? A może było jej bardzo mało? A może... ruszyło jednak wcześniej tylko fermentacja była na tyle wolna (może niska temperatura?) że nie zauważyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Ostatnio piwo mi wystartowało po 6 dniach. Brzeczka był schłodzona bodajże do 13°C' date=' dobrze napowietrzona i zadana gęstwą Urquell Lager.[/quote']Zadałeś gęstwą i wystartowało dopiero po 6 dniach? Hmm... Czyżby jakaś stara gęstwa? A może było jej bardzo mało? A może... ruszyło jednak wcześniej tylko fermentacja była na tyle wolna (może niska temperatura?) że nie zauważyłeś? Gęstwa nie była zbytnio stara. Możliwe, że fermentacja ruszyła i powolutku CO2 gdzieś uciekało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Ja za radą starszego brata zadałem suchych drożdży, gdyż on tak robił ze swoimi pszeniczkami i mu normalnie drożdże pracowały, u mnie temp mam ok ~23°C brzeczkę przed zadaniem drożdży też schłodziłem to mniej więcej tej temp. i przez 4 dni prawie zero piany. teraz dopiero w miarę regularnie bulgocze acz nie za często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Nie lękaj, za tydzień dam Ci gęstwę z 3068 to najwyżej następnego ukręcisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 W środę pszenica trafiła do butelek wyszło 18,5L w smaku nie wyczułem nic co by wskazywało że piwko się zepsuło trochę za dużo cukru dodałem do re-fermentacji więc może być wesoło:lol: za parę dni się okaże co tak na prawdę mi wyszło:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Seler! jak pilnujesz interpunkcji szczawia?.... :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 W środę pszenica trafiła do butelek wyszło 18,5L w smaku nie wyczułem nic co by wskazywało że piwko się zepsuło trochę za dużo cukru dodałem do re-fermentacji więc może być wesoło:lol: za parę dni się okaże co tak na prawdę mi wyszło:) Ile dodałeś tego cukru? Lepiej uważaj na przyszłość bo "granaty" mogą być niebezpieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Jakieś 180g miało być na 20L, ale piwa wyszło mniej:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 (edytowane) Dziś moja pierwsza warka została wlana w gardło:P Wnioski: 1. Dobrze nagazowane; 2. Mocne już po pierwszym szumi w głowie (w przypadku pszeniczki to nie wiem czy to wada czy zaleta); 3. W smaku: czuć aromaty chlebowe może odrobinę owocowych(raczej to nie banan) i chyba trochę goździków, jest orzeźwiające W sumie OK ale w piątek zobaczę co powie ??? mój sensej SELER Edytowane 4 Kwietnia 2011 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 (edytowane) WARKA 002 PSZENICZNE CZARNE(a może tylko ciemne? zobaczymy co wyjdzie ) Słody: - ciemny pszeniczny 3,0kg; - monachijski 1,5kg; - pilzneński 1,0kg; - aroma 0,5kg; - Crystal 0,3kg; - barwiący 0,3kg; Chmiel: - lubelski 10g; - Marynka 20g; Drożdże: - WB-06 gęstwa zebrana po pszenicznym jasnym z ekstraktu. Zacieranie: W 15L wody o temp 45°C zasypałem słód pszeniczny: - 60' 43°C ferulikowa - 40' 67°C dodałem słody: monachijski, aroma i pilzneński; - 45' 72°C dodałem Crystal,przerwa dekstrynacyjna; - 10' 78°C dodałem słód barwiący, filtracja z około 8L wody( ok 78°C ) do wysładzania; Tym razem przypilnowałem by próbka brzeczki miała 20°C i ku mojemu zdziwieniu wyszło ok 17,5°Blg na około 21L. więc może balingometr może dobrze pokazuje Chmielenie: 60' Marynka ostatnie 10' lubelski; Drożdże zadane w temp. 25°C Brzeczka w smaku słodka dobrze na chmielona czarna jak mocna kawa P.S. I jak na pszeniczne to jest bardzo klarowne Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) Drożdze ledwie zadane a piana na szerokość dłoni ... ...9 dni później pozostaje ok 7°Blg Dziś tj 06.05.11r zeszło do 5°Blg i ani drgnie więc je zabutelkowałem i zobaczę co z tego wyjdzie:/ Edytowane 6 Maja 2011 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 (edytowane) WARKA 003 PSZENICZNE JASNE II (13.05.11r) Słody: - pszeniczny 2,5kg; - prażona pszenica 0,5kg; - pilzneński 1,5kg; - monachijski0,5kg; - melanoidynowy 0,3kg; Chmiel: - lubelski 35g; Drożdże: - WB-06 gęstwa po czarnym pszenicznym. Zacieranie: - 44°C 30' przerwa ferulikowa; - 53°C 20' białkowa; - 63°C 30'maltozowa - 72°C 50' dekstrynowa; - 78°C 10' mash out Ok 10~11l wody do wysładzania, wyszło 11°Blg na 24l Chmielenie: - 60' lubelski Edytowane 14 Maja 2011 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Dziś rozlałem do butelek jasne pszeniczne wyszło 48 butelek piwko zeszło do 2°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) Chyba trochę przesadziłem z re-fermentacją już po 2dniach piwo chce uciec z butelki Piwo w smaku bardzo łagodne i prawie jak bezalkoholowe kolor ładny piana się długo trzyma, to na razie moja najlepsza warka( moim zdaniem ) P. S. sorry za foto robiłem komórką nie mogłem znaleźć aparatu Edytowane 22 Maja 2011 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Poczekaj parę dni, jak CO2 przesyci się z piwem, to nie powinno wtedy się tak burzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się