full-light Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Proszę o opinie. Czy dodatek cukru do brewkitu rzeczywiście pogarsza smak piwa?(bimbrowe nuty).Czy lepiej się wykosztować troche więcej i zakupić zamienniki piwowarskie(słód, glukoza)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Proszę o opinie.Czy dodatek cukru do brewkitu rzeczywiście pogarsza smak piwa?(bimbrowe nuty).Czy lepiej się wykosztować troche więcej i zakupić zamienniki piwowarskie(słód, glukoza)? Słód wygląda np. tak, a Tobie chodzi zapewne o ekstrakt słodowy Glukoza/cukier niestety pogarszają znacznie smak. Z ekstraktem słodowym jest nieco lepiej. Wszystko zależy jak widzisz swoją przygodę z piwowarstwem. Jak to jest tylko krok do warzenia z procesem zacierania, to może nie inwestuj w dodatki a kup jakiś niezbędny sprzęt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Nigdy nie warzyłem brew-kita. Raz zostałem poczęstowany "puszkowym piwem" wzmacnianym białym cukrem. Nie waliło bimbrem, ale było niedobre - takie jabłkowo-kwaskowe. Pomiędzy glukozą i cukrem nie będzie raczej różnicy - obie w 100% zostaną przerobione na alkohol, przy czym glukoza jest "mniej wydajna". No i kwestia nazewnictwa: możesz dodać ekstrakt słodowy, ale nie słód. Słód to ziarno, które trzeba zacierać. Starajmy się nie mylić tych 2 rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Wg mnie pogarsza i to wyraźnie. Jeżeli zależy ci na smaku to warto zamiast cukru dać ekstrakt słodowy (suchy lub płynny), i zamienić te bezimienne drożdże dołączone do zestawu na jakieś konkretne (np. Safale US-05, zależy od piwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Najlepiej to dodać dużą puchę niechmielonego ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Bimbrowe nuty jest to temat dość umowny, faktycznie ciężko doszukać się smaku bimbru w piwach robionych na zasadzie 1 puszka + 1 kg cukru lub glukozy. Ciężko jest określić słowami smak, proponuję kupić w sklepie dyskontowym wyrób pod nazwą piwo (trochę naciągane), sprawdzić jego smak - to jest właśnie smak uzyskiwany po dodaniu do puszki 1kg cukru lub glukozy (glukoza zamiast cukru niewiele zmienia). Innymi słowami robienie piwa z puszki +1kg cukru lub glukozy to robienie klonów wyrobów piwopodobnych ze sklepów dyskontowych., Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Jak widać są różne szkoły , ja jestem przeciwny dodawaniu cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Jak widać są różne szkoły , ja jestem przeciwny dodawaniu cukru Tu nie chodzi o żadną szkołe, jedynie próbuję uzmysłowić niektórym osobom jakie efekty daje stosowanie określonych surowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 To może mały eksperyment: przygotować zacier na bimber, cukrówkę wg popularnego przepisu 1410 (woda+cukier+drożdże). Przefermentowany zajzajer wymieszać pół na pół ze sklepowym piwem. To właśnie będzie smak brewkita. Myślę, że można to sobie łatwo wyobrazić Piwo się robi ze słodu, nie z cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 ja tam nie mam problemów z dodawaniem cukru do piwa, oczywiście w rozsądnym zakresie. Jakoś w duvelu jest nawet 20% i nikomu to nie przeszkadza. Oczywiście nie mówię tu o przypadku grodzisza zrobionego z kg słodu i 2 kg cukru, ale jakby zrobić brew kita z kg cukru ale ustawić blg na 14 np. to już by było dobre piwo. Ale to tylko moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Mało opłacalne ale proponuję: puszka + 0,5-0,6kg cukru/glukozy + sensowne drożdże na 17 litrów piwa. Otrzymasz pijalne nie dyskontowe piwo. Brewkity to mało opłacalna zabawa biorąc pod uwagę stosunek ceny do smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się