Wiktor Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 dodałem tych drożdży do refermentacji lagerów, świeżo uwodnione, piwo szybko się nagazowało, ale we wszystkich butelkach mam kożuch w szyjce. Rozlewałem wtedy 5 wiader i wszystko było za każdym razem dokładnie myte i dezynfekowane więc nawet jakby to był kran, to myślę że po 5 myciach i dezynfekcjach to ostatnie rozlewane piwo powinno być ok. Dla pewności wymieniłem wąż i kran rozkręciłęm na części wyszorowałem i zalałem izopropanolem. Piwo jest poprawne w smaku nie czuć żadnej infekcji, ale powiem szczerze że taki kożuszek mało apetycznie wygląda i wcześniej nigdy czegoś takiego w butelkach nie miałem mimo moich doświadczeń z infekcjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Przy normalnej fermentacji przecież zachowują się podobnie - tworzą kożuch na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Może coś przylazło z powietrza, to by wyjaśniało 5-krotne pojawienie się tego samego syfu. Wątpię, by drożdże miały na tyle tlenu, by tak się rozmnożyć i tworzyć czapę, choć kto wie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Przecież nie robią burzliwej fermentacji w butelkach. Moim zdaniem infekcja jakimś tlenowcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Cześć. Przecież nie robią burzliwej fermentacji w butelkach. Moim zdaniem właśnie zrobiły fermentacje burzliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 powiem tak, wszystko było myte i dezynfekowane OXI, było to pierwsze podejście z gruszką, a pomieszczenia gdzie pracowałem były naświetlane UV przed każdym rozlewem. Ale powoli godzę się z myślą o infekcji patrząc na to jak zarasta butelka po wypiciu piwa - cała butelka się pokrywa błonką od środka. Najbardziej mnie teraz intryguje skąd się to cholerstwo wzięło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Cześć. Wiktor jeśli to tlenowiec to opadnie na dno. US-05 nie opadną. Co ci przyszło do głowy dać takie wredne drożdże na refermentację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Teraz się zacząłem zastanawiać czy to rzeczywiście były US-05. Mogły to być też S-23. otworzyłem butelkę z pierwszym podejściem do marcowego i nie jest złe. Co prawda caraaroma maskuje wszystko inne, ale po za tym nie czuję w piwie nic obcego. Spróbuje jeszcze 2 pozostałych dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 dodałem tych drożdży do refermentacji lagerów, świeżo uwodnione, piwo szybko się nagazowało, ale we wszystkich butelkach mam kożuch w szyjce. Rozlewałem wtedy 5 wiader i wszystko było za każdym razem dokładnie myte i dezynfekowane więc nawet jakby to był kran, to myślę że po 5 myciach i dezynfekcjach to ostatnie rozlewane piwo powinno być ok. Dla pewności wymieniłem wąż i kran rozkręciłęm na części wyszorowałem i zalałem izopropanolem. Piwo jest poprawne w smaku nie czuć żadnej infekcji, ale powiem szczerze że taki kożuszek mało apetycznie wygląda i wcześniej nigdy czegoś takiego w butelkach nie miałem mimo moich doświadczeń z infekcjami. Miałem to samo w tym roku na tych drożdżach i na Danstar Nottingham. Potrząsnąłem mocno każdą butelką i odstawiłem. Po kilku tygodniach piwo się wyklarowało, a kożuszek zniknął. Jak na razie nie stwierdzam zakażenia w piwach na których pojawił się ten kożuszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się